Evo kako ćete srezati pijenje
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Čašica previše

Možda ne biste rekli, ali... Pet znakova da je vaša veza s alkoholom postala opasna

Neki piju kako bi se opustili ili ohrabrili, drugi osjećaju pritisak da moraju piti u određenom okruženju. Ako nastojite smanjiti pijenje, ključno je prepoznati razloge koji vas na njega tjeraju

Svi ponekad 'zgriješimo' s pokojom čašicom alkohola poslije posla ili u večernjim satima ne razmišljajući previše o posljedicama takvog ponašanja, ali jeste li se zapitali kada 'opuštanje' uz čašicu postaje opasno? Psihologinja Tara Hurster, specijalizirana za rad s ljudima koji imaju problema s alkoholom, otkriva znakove koji sugeriraju da je vaša veza s alkoholnim pićima postala nezdrava. To ne znači da morate ispijati čašicu za čašicom i vraćati se doma teturajući, razlozi za zabrinutost javljaju se mnogo ranije.


1. Niste svjesni koliko (po)pijete

Najvažniji upozoravajući znak jest 'nesvjesno pijenje', to znači da ne uživate u svakom svom piću, nego samo pijete jednu za drugom bez razmišljanja, kaže Tara Hurster. Iskreno odgovorite na pitanje događa li se to i vama. Ako je odgovor pozitivan, vrijeme je za nekoliko koraka unatrag.


2. Uvijek imate spreman izgovor

Ako ste u fazi poricanja, tj. uvijek imate spreman izgovor u vezi pijenja, za sebe i za okolinu, to bi vas trebalo zabrinuti. Ako sami sebi kažemo nešto poput: 'Danas je petak!' ili 'Pa, rođendan mi je' ili 'Sutra ionako imam slobodan dan', znači da u podlozi može postojati dublji razlog za brigu, navodi T. Hurster.


3. Pijenjem utječete na druge ljude

Dodatno zabrinjava ako je vaše pijenje alkohola počelo utjecati na osobe iz vaše okoline. Ako vas vaši prijatelji ili članovi obitelji upozoravaju na to da previše pijete ili je pijenje počelo kvariti vašu vezu, najvjerojatnije je došlo vrijeme da oštro srežete broj čašica.


4. Ne možete se držati postavljenih granica

Rekli ste sami sebi da ćete navečer popiti dva pića, a završili ste na dvostruko više? Kako kaže T. Hurster, više od deset pića tjedno smatra se zabrinjavajućim, a ako popijete više od četiri pića u danu znači da teturate prema alkoholizmu.


5. Koristite alkohol kako biste lakše podnijeli probleme

Mnogi uživaju u opuštanju pijuckajući čašu vina, no tanka je linija između relaksiranja i korištenja pića kao pomoći u nošenju s emocijama, upozorava Tara Hurster.

- Alkohol je kao opojno sredstvo klasificiran kao depresant, što znači da nakon konzumacije dolazi do oslobađanja pritiska u mišićima, pa se tijelo osjeća opušteno, što daje percepciju relaksiranosti. No, stvarnost je drugačija – konzumiranje alkohola značajno podiže tjeskobnost, jer tijelo naporno radi kako bi uklonilo toksine iz krvi - kaže. Dugoročno bi stoga vaše omiljeno piće moglo ozbiljno ugroziti vaše mentalno zdravlje.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Kako srezati pijenje alkohola

* Otkrijte okidače: Neki piju kako bi se opustili ili ohrabrili, drugi osjećaju pritisak da moraju piti u određenom okruženju. Ako nastojite smanjiti pijenje, ključno je prepoznati što vas motivira na pijenje, kako biste mogli pronaći zdravije alternative.

* Promijenite aktivnosti: Umjesto da se s prijateljima nađete u noćnom klubu, zašto ne isplanirate izlazak koji ne uključuje alkohol? Možete otići u kino ili u kazalište, u šetnju ili na kavu, sladoled, sok...

* Vodite dnevnik: Lako je izgubiti pojam o tome koliko pijete. Koja čašica tijekom posla, pa još pokoja navečer i više ne znate do kuda ste stigli u brojenju. Vodite li dnevnik pijenja lakše ćete osvijestiti koliko zapravo pijete.

* Isplanirajte tjedan: Na početku tjedna napravite plan za sedam dana, pokušajte predvidjeti kad ćete izaći i postavite si granice, odnosno odredite si koliko ćete pića pritom popiti. Stavite plan na vidljivo mjesto, kako biste mogli ostati fokusirani na njega.

* Ne možete li sami, potražite stručnu pomoć: Ako osjećate da ne možete sami izaći na kraj s alkoholom, potražite stručnu pomoć. Prva stanica neka bude vaš liječnik primarne zdravstvene zaštite koji će vas upoznati s mogućnostima liječenja i pružiti vam korisne savjete.

Linker
07. svibanj 2024 01:14