Hormoni mogu ići vama u prilog

 SHUTTERSTOCK
Malo drugačiji kalendar

Vodič kroz menstrualni ciklus: Znamo kad je najbolje vrijeme za vježbanje, traženje povišice, ali i za orgazam

Ideja da se mogu predvidjeti dobri i loši dani tijekom ciklusa za svaku aktivnost, postaje sve popularnija, a ova teorija ima uporište i u znanosti

Ideja da se mogu predvidjeti dobri i loši dani svakog mjeseca za svaku aktivnost, postaje sve popularnija. Čak i američka ženska nogometna reprezentacija planira svoje treninge oko mjesečnice. Zapravo, ova teorija ima uporište i u znanosti.

Gabrielle Lichterman, autorica knjige 28 Days: What Your Cycle Reveals About Your Moods, Health & Potential i osnivačica aplikacije Hormonology, zagovara ovaj način života više od dva desetljeća. Evo kako bi taj način života trebao izgledati:


1. dan: Odlično vrijeme za alarm

Prvi dan menstruacije je početak folikularne faze vašeg ciklusa, jer se jajnik priprema za otpuštanje jajašca za otprilike 14 dana. Kako folikul jajeta sazrijeva, oslobađa estrogen estradiol, što pozitivno utječe na raspoloženje i snagu sljedeća dva tjedna.

Međutim, mogli biste izgubiti pojam o vremenu.

- Japanski istraživači otkrili su da vam hormoni stvaraju osjećaj da vrijeme prolazi malo sporije tijekom prvog i drugog tjedna vašeg ciklusa - rekla je Gabrielle za Daily Mail.

Zbog toga možete osjećati da imate više vremena nego što stvarno imate, pa ćete se morati više potruditi da ne zakasnite. Jednostavno rješenje? Koristite alarme.

2. dan: Jedite proteine i povrće

Tijekom drugog dana ciklusa vjerojatno ćete doživjeti intenzivno krvarenje, stoga nastojte jesti meso, morske plodove, mahunarke i zeleno lisnato povrće, kaže Ulrike Kuehl, stručnjakinja za metaboličko zdravlje i dijetetičarka za uređaj za praćenje metabolizma i menstruacije Lumen.

Istraživanja pokazuju da je upala kriva za grčeve, a oni se mogu smanjiti plodovima mora koji su bogati omega-3 masnim kiselinama. Isto tako, omega-3 masne kiseline mogu ublažiti i depresiju, a željezo u meso, zelenom lisnatom povrću i mahunarkama može povisiti razinu serotonina i ukloniti anemiju.

3. dan: Loše vrijeme za traženje uputa

Znanstvenici su otkrili da tijekom mjesečnice možete nesvjesno krivo skrenuti, a smatraju da je za to kriva niska razina estrogena. Stoga je bolje pratiti kartu nego se pokušati osloniti na izgovorene upute.

4. dan: Loše vrijeme za bankovni račun

U prvoj polovici ciklusa skloniji ste trošenju novca.

- Kako razina estrogena raste, to potiče veće oslobađanje kemikalija u mozgu koje izazivaju sreću kada kupite nešto u čemu uživate - kaže Gabrielle.

Dodaje kako ste u ovom razdoblju fokusirani na to da izgledate i osjećate se dobro pa su impulzivne kupovine moguće. Istraživači smatraju da se tako žene natječu za potencijalne partnere.


5. dan: Vrijeme za vježbe snage

- Sve je više istraživanja koja potvrđuju da je prva polovica ciklusa odlično vrijeme za treninge snage - rekao je dr. Frankie Jackson-Spence, liječnik i osobni trener koji osmislio vježbe temeljene na menstrualnom ciklusu za spin studio, Psycle.

- Razine estrogena rastu pa se možete osjećati energičnije i manje osjećati bol. Estrogen je pro-anabolički hormon, što olakšava jačanje mišića - objasnio je Spence.

6. dan: Isprobajte novi recept

- Znatiželja i želja za eksperimentiranjem s hranom i okusom se povećava zahvaljujući porastu estrogena - objašnjava Gabrielle.

U suštini, spremniji ste riskirati, a i povećana razina estrogena poboljšava sposobnost vašeg jezika da prepozna začine i okuse.

Ako ste na dijeti, estrogen će vam također pomoći da ostanete na pravom putu jer on jača snagu volje i optimizam.

7. dan: Pregledajte grudi

Ovo je optimalno doba za pregled grudi. Vaše grudi su manje osjetljive i tkivo dojke je gušće, što olakšava opipavanje kvržica ili abnormalnosti.

8. dan: Odlično vrijeme za nova upoznavanja

Počinje drugi tjedan vašeg četverotjednog ciklusa, a istraživanja pokazuju da vas ljudi u ovom tjednu doživljavaju ljubaznijima i obzirnijima.

- Istraživači smatraju kako se približavate ovulaciji, možda podsvjesno mijenjate svoju osobnost kako biste bili privlačniji trenutnom ili potencijalnom partneru - kaže Gabrielle.

9. dan: Loše vrijeme za ispijanje kave

Za one žene koje su osjetljive na estrogen, povišene razine mogu značiti da naš mozak prijeđe iz budnosti u uznemirenost. Visoka razina estrogena može hipotalamus, hipofizu i nadbubrežnu žlijezdu učiniti aktivnijima, a za neke žene to znači jaču reakciju na stres.

Stoga izbjegavajte sve napitke koji pojačavaju budnost, osobito one koji sadrže kofein.

10. dan: Napravite depilaciju

Vaš prag tolerancije boli je najviši od desetog dana do dana ovulacije zbog visoke razine estrogena. Ovo je dobar trenutak za potencijalno bolne aktivnosti kao što je depilacija nogu voskom ili odlazak zubaru.

11. dan: Pazite na koljena

Neke studije su navele više ozljeda mišića i tetiva tijekom kasne folikularne faze, neposredno prije ovulacije. Istraživanja pokazuju da postoji veći rizik od pucanja prednjeg križnog ligamenta u koljenu, jer visoka razina estrogena može oslabiti tkiva.

12. dan: Tražite povišicu

Ako trebate uslugu ili povišicu, sada je odlično vrijeme da to i tražite. Estrogen vas čini artikuliranijima i samouvjerenijima. Isto tako, možete bolje "pročitati" druge ljudi.

- Istraživači nagađaju da porast estrogena potiče na socijalizaciju, a i određeni dio mozga koji obrađuje emocije, amigdala, bolje funkcionira, a time se poboljšava vještina čitanja lica - rekla je Gabrielle.

13. dan: Ako želite zatrudnjeti, sad je vrijeme

Počinje faza ovulacije i otpuštanje jajašca. Što znači da od ovog trenutka i sljedećih 48-72 sata je najbolje vrijeme da ostanete trudni. To su ujedno i jedina tri dana vašeg ciklusa kada vam se razina testosterona poveća.

Ovo je razdoblje kada ćete se osjećati najsamopouzdanije, ali nemojte odbaciti ​​oprez jer biste mogli biti osjetljiviji na infekcije i alergije.

- Tijekom ovulacije imunitet može pasti kako bi se zaustavio napad imunološkog sustava na tek oplođeno jajašce - kaže dr. Jackson-Spence.

14. dana: Vrijeme za orgazam

Vjerojatnije ćete nositi crveno i rozo tijekom ovulacije nego tijekom bilo kojeg drugog razdoblja vašeg ciklusa.

- Istraživači smatraju da ste, dok ste u ovoj plodnoj fazi, podsvjesno privučeni ovim bojama jer su ženstvene i privlačne - kaže Gabrielle.

Također ćete vidjeti da vam je klitoris povećan, zbog naglog porasta estrogena, što potiče veći protok krvi, a to olakšava orgazam.

15. dan: Sad se znojite

Druga polovica vašeg ciklusa, lutealna faza, optimalna je za kardiovaskularne vježbe i kretanje. Zapravo, sagorijevate do 30 posto više masti tijekom aerobnih vježbi od ovog trenutka do dva dana prije mjesečnice.

- Istraživači ističu da kombinacija estrogena i progesterona u ovim danima ciklusa poboljšava iskorištavanje masti kao goriva u tijelu - kaže Gabrielle.

16. dan: Uočite opasnost

- Studije su pokazale da tijekom lutealne faze lakše uočavate opasnosti - objasnila je Gabrielle.

To je nuspojava povišenog progesterona, zbog čega više mislite o vlastitoj sigurnost pa ste i oprezniji.

Stoga bi ovo moglo biti dobro vrijeme za polaganje vozačkog ispita ili za bilo što drugo što od vas zahtijeva oprez.

17. dan: Kućni popravci

Poznato je da porast progesterona stvara ženama želju za "gniježđenjem". Iskoristite ovo i kupite nove plahte, obavite veliko čišćenje ili nazovete majstora da vam napokon promijeni onu slavinu.

18. dan: Vrijeme za darivanje

Čini se da je vrijeme darivanja kod žena svakog mjeseca. Istraživanja su pokazala da s porastom progesterona i padom estrogena, žene postaju velikodušnije prema onima koji su im bliski. Stručnjaci kažu da su žene društvenije u drugoj polovici svog ciklusa kako bi ojačale svoje društvene mreže za podršku tijekom moguće trudnoće.

19. dan: Pripremite se na porast temperature

Blagi porast unutarnje tjelesne temperature tijekom lutealne faze čini vas osjetljivijima na vanjske temperature. Stoga ćete vjerojatno biti skloniji pretjeranom znojenju tijekom toplih dana. No, isto tako ćete biti otporniji na hladnoću.

20. dan: Uočavanje detalja

Sada ste u dobroj poziciji da prođete kroz svoj bankovni račun i proučite gdje vam "curi" novac.

- Vaši hormoni aktiviraju lijevu stranu mozga koja je odgovorna za obradu vizualnih slika, što vam pomaže da brže uočite male detalje - kaže Gabrielle.

21. dan: Potpišite ugovor

Ako trebate donijeti važnu financijsku odluku, sad je idealno vrijeme da to učinite. Kombinacija više razine estrogena i progesterona vam daje priliku da dobro odvagnete prednosti i nedostatke.

22. dan: Naspavajte

Večeras je savršeno vrijeme da nadoknadite nedostatak sna, zbog estrogena (koji pojačava serotonin koji regulira san) i progesterona (koji izaziva pospanost) koji rastu kako bi stvorili najbolje uvjete za san koji ćete iskusiti tijekom cijelog ciklusa. Iskoristite sve prednosti jer će u sljedećih nekoliko dana razine ova dva hormona pasti kako budete ulazili u predmenstrualni tjedan, što će dovesti do potencijalno poremećenog sna.

23. dan: Loše vrijeme za dijetu

- U prosjeku žene unose 238 dodatnih kalorija tijekom lutealne faze - kaže dr. Jackson-Spence.

Nije ni čudo, budući da su istraživanja pokazala da tijekom tog vremena progesteron pojačava vaš njuh u želji da pronađete hranu s visokim udjelom masti. Smatra se da vas vaši hormoni tjeraju da unosite više kalorija u slučaju da ste trudni.

Dakle, jedite puno vlakana kako biste osjećali sitost te kako biste se oduprijeti žudnji izazvanoj hormonima.


24. dan: Izbjegavajte sukobe

Istraživanje pokazuje da ćete ovaj tjedan vjerojatno postati kritičniji prema sebi i drugima. Također je vjerojatnije da ćete se posvađati. Zašto?

- Povišeni progesteron čini vas svjesnijima i snažnije reagirate na ljutite ljude. Ovo je vjerojatno način zaštite u slučaju da zatrudnite tijekom ovulacije - kaže Gabrielle.

25. dan: Isprobajte jogu

Vježbanje može pomoći u upravljanju predmenstrualnim simptomima.

- Dvije nedavne studije pokazuju da učinci redovitog vježbanja pomažu u smanjenju simptoma PMS-a - kaže dr. Jackson-Spence.

Joga bi tijekom 25. dana mogla biti pravi izbor jer vježbanje smanjuje razdražljivost i stres prije menstruacije.

26. dan: Unesite magnezij

Neka istraživanja pokazuju da ženama u PMS-u nedostaje magnezija, a upravo taj mineral može pomoći kod bolova u trbuhu. Stručnjaci preporučuju višnje, čokoladu, banane, sjemenke bundeve i špinat.

27. dan: Nemojte ići zubaru

- Tijekom predmenstrualne faze vaša usta imaju višu koncentraciju hlapljivih sumpornih spojeva, smrdljivih tvari koje proizvode mikroorganizmi i koje vam daju loš zadah - kaže Gabrielle.

Nizak nivo estrogena smanjuje proizvodnju sline, zbog čega se te "smrdljive" tvari zadržavaju u vašim ustima. Zato četkajte zube, čistite ih koncem i vodicom za ispiranje usta.

28. dan: Izbjegavajte parfeme

- Niska razina estrogena može vašu kožu učiniti osjetljivom - kaže Gabrielle.

Istraživanja pokazuju da neka kozmetika i mirisi mogu dovesti do crvenila ili svrbeža u ovoj fazi vašeg ciklusa čak i ako ostatak vremena niste osjetljivi na njih.

Linker
08. rujan 2023 10:40