FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
čak 25 razloga

Što ako imate grčeve i bolove u trbuhu, ali ne i menstruaciju? Istražili smo najčešće uzroke, neki uključuju i teže bolesti

Donosimo sveobuhvatni popis svih mogućih uzroka koji mogu potaknuti grčeve u trbuhu

Osim nadutosti, ćudljivosti i iznenadne žudnje za šećerom, grčevi su ženi jedan od najčešćih znakova da se približavaju oni dani u mjesecu i da treba pri ruci imati uloške, tampone ili menstrualnu čašicu. Ali što ako imate grčeve, a nemate menstruaciju?

Mnogo je razloga zašto bi se to moglo dogoditi, a neki uključuju i teže bolesti. Docentica ginekologije i opstetricije u Johns Hopkins Medicine dr. Chailee Moss, pojašnjava kako hormonalne promjene povezane s ovulacijom mogu utjecati na neke od istih putova u mozgu na koje bi mogla utjecati i druga medicinska stanja, uzrokujući promjene raspoloženja i druge znakove koje obično osjetimo tijekom menstruacije, ali nisu povezane s menstruacijom ili ovulacijom. Štoviše, dodaje, neke fizičke abnormalnosti u maternici i jajnicima također mogu uzrokovati grčeve poput onih koji se javljaju u PMS-u.

Donosimo sveobuhvatni popis svih mogućih uzroka koji mogu potaknuti grčeve u trbuhu, a, ako ste zabrinuti, imate neke nedoumice ili sumnjate na neko od tih stanja, razgovarajte sa svojim liječnikom.


1. Anovulacija

Ovulacija je „središnji događaj” svakog menstrualnog ciklusa i označava pucanje folikula na jajniku pri čemu se oslobađa zrela jajna stanica. Nasuprot ovulacije je anovulacija - izostanak stvaranja i/ili pucanja folikula jajnika i oslobađanja jajne stanice. Češća je nego što se misli - deset do 18 posto svih redovitih ciklusa je anovulacijsko i zapravo žena na dobije menstruaciju, ali grčevi se mogu pojaviti. Anovulacija se može dogoditi nasumično ili može biti povezana s drugim problemom, poput prehrane, tjelesne težine ili se približavate menopauzi. Preskakanje menstruacije s vremena na vrijeme nije ništa zabrinjavajuće, ali ako imate temperaturu, mučninu ili povraćate, osjećate i bol, odmah se javite svom liječniku. Također se javite liječniku i kada menstruacija izostane tri puta zaredom.


2. Trudnoća

Ako ste imali nezaštićeni seks u posljednjih mjesec dana, napravite test na trudnoću. Mnogi simptomi rane trudnoće uključuju, grčeve, osjetljivost dojki, promjene raspoloženja, umor... - sve ono što može pratiti i dolazak menstruacije.


3. Štitnjača

Štitnjača je mala žlijezda u obliku leptira u vratu koja regulira mnoge funkcije tijela, uključujući metabolizam i menstrualni ciklus. Ako štitnjača nepravilno radi, i ciklusi mogu izostati, ali još uvijek osjećate grčeve. Svakako provjerite stanje sa svojim liječnikom ako imate i druge simptome koji ukazuju na poremećaj u radu štitnjače, uključujući iznenadni neobjašnjivi gubitak ili dobivanje na težini, lupanje srca ili značajan umor.


4. Hormonska kontracepcija

Jedna vrlo česta nuspojava intrauterinih hormonskih kontraceptiva, poput Mirene, je izostanak ili neredovitost menstruacije. Jedan od načina na koji funkcionira ovakva zaštita od trudnoće je stanjivanje sluznice endometrija u maternici tako da se u to doba mjeseca nema što odbaciti. Međutim, simptome poput grčeva mogli biste osjetiti.


5. Stres

Stres je iznenađujuće čest razlog zbog kojeg izostane menstruacija, jer povećava razinu kortizola, što utječe na ravnotežu hormona, uključujući one koji reguliraju rad jajnika i sluznicu maternice. Ali, možda još osjećate grčeve. Mnoge žene ne shvaćaju da su pod ogromnim stresom, ali kad o tome razgovaraju, shvate da prolaze kroz stresnu fazu. Ako se prepoznate u ovome, razgovarajte sa svojim liječnikom. Terapija, vježbanje, joga i meditacija mogu pomoći da se stres stavi pod kontrolu i ustali redovita mjesečnica.


6. Sindrom policističnih jajnika

Česta preskočena razdoblja menstruacije mogu biti znak policističnih jajnika, stanja koje povlači višak androgena, a to su kemikalije u tijelu koje utječu na rad jajnika, rast kose, debljanje i osjetljivost na inzulin. Petina žena pati od policističnih jajnika, cisti na jajnicima, koje kada puknu, uzrokuju bol i grčeve u zdjelici, nalik grčevima u menstruaciji. U rizičnoj skupini su žene koje imaju prekomjernu težinu ili imaju mamu ili sestru s policističnim jajnicima. Iako se stanje ne može izliječiti, postoje kontracepcijske pilule i drugi lijekovi koji mogu pomoći.


7. Polipi maternice

Polipe obično povezujemo s debelim crijevom, ali isti mali benigni tumori mogu rasti u maternici i uzrokovati grčeve i nelagodu poput one uoči menstruacije. Budući da polipi mogu otežati trudnoću i svejedno postoji mali rizik da se razviju u rak maternice, liječnik će vas vjerojatno uputiti na relativno jednostavan postupak uklanjanja polipa, poznat kao histeroskopija.


8. Ciste jajnika

Svaki mjesec jajnici rade nekoliko cista u pripremi za ovulaciju, ali samo jedna cista oslobađa jaje. Iako se druge obično raspršuju sami do trenutka kada dobijete menstruaciju, ponekad jedna cista (ili više) zaostane. Često uopće ne uzrokuju simptome, iako ponekad mogu izazvati bol i grčeve slične kao tijekom menstruacije.


9. Upalna bolest zdjelice

Grčevi su čest simptom infekcija maternice, jajovoda ili jajnika koji se obično javljaju kada se spolno prenosive bakterije šire iz vagine u reproduktivne organe. Spolno prenosive infekcije poput klamidije i gonoreje tipični su krivci za ovu ozbiljnu infekciju i upalnu bolest zdjelice koja može dovesti do neplodnosti. Redovito odlazite na preglede, pogotovo ako imate novog seksualnog partnera kako biste se zaštitili od spolno prenosivih bolesti i spriječili njihovo širenje.


10. Infekcije mokraćnog sustava

Grčevi su jedan od uobičajenih simptoma infekcije mokraćnih puteva, a često ih prate pojačana potreba za mokrenjem, peckanje kao i krv u mokraći. Ako mislite da bi grčevi mogli biti povezani s infekcijom mokraćnog sustava, otiđite liječniku kako biste se na vrijeme liječili i izbjegli po život opasnu infekciju bubrega.


11. Ovulacija

Ako imate grčeve, nadutost i osjetljive dojke, ali bez menstrualne krvi, jedan od razloga može biti ovulacija. Događa se na pola puta tijekom menstrualnog ciklusa - oko 14. dana, kada ovulirate. Oko 20 posto žena osjeća ovulaciju. No, ako grčeve, nelagodu i bol prati i neki od znakova infekcije, potražite pomoć liječnika.


12. Previše vježbanja

Redovito vježbanje pomaže i kako biste se lakše nosili sa simptomima PMS-a, međutim, preintenzivno vježbanje ili prečesto zapravo može poremetiti ciklus, a u nekim slučajevima dovesti do izostanka menstruacije. Ako menstruacija izostane tri ciklusa ili više zaredom, razgovarajte sa svojim liječnikom.


13. Određeni položaji tijekom seksa

Ironično je da nešto tako ugodno može dovesti i do boli, ali mnogo žena iskusi grčeve ili bol nakon seksa. Mnogi se pripisuju „zahtjevnijim” seksualnim pozama, koje omogućuju dublju penetraciju, ali ujedno mogu izazvati oštru bol. Eksperimentirajte s partnerom kako biste otkrili najugodnije poze, izbjegavajte pokrete koji su vam bolni i posjetite liječnika ako se bol nastavi sljedećih dana.



​14. Cistitis

Ovaj bolni sindrom mjehura, koji češće pogađa žene od muškaraca, također može uzrokovati grčeve u području donjeg dijela trbuha. Poznat i kao sindrom bolnog mjehura ima slične simptome kao infekcija mokraćnog sustava, uključujući bol u zdjelici, bol između vagine i anusa, bol tijekom odnosa i kontinuirani nagon za mokrenjem. Točni uzroci ovog stanja nisu poznati, ali može biti nasljedno ili povezano s defektom u zaštitnoj sluznici (epitelu) mjehura, autoimunoj reakciji, infekciji ili alergiji.


15. Pobačaj

Svaka trudnica ima 25 posto šanse za pobačaj, a znakovi pobačaja mogu uključivati teške grčeve slične menstrualnima. Ako ste trudni i imate jake grčeve, odmah se obratite liječniku.


16. Endometrioza

Endometrioza nastaje kada tkivo koje normalno raste unutar maternice raste izvan njega i može uzrokovati grčeve. Također, mogu proći godine, pa i desetljeće dok se postavi dijagnoza endometrioze. No, bol u zdjelici povezana s endometriozom razlikuje se od redovitih bolova u PMS-u po tome što se često pojavljuje danima ili tjednima ranije od tipičnih grčeva u PMS-u, a može trajati danima čak i nakon završetka menstruacije, tako da, zapravo, imate vrlo malo dana bez bolova tijekom cijelog ciklusa.


17. Sindrom iritabilnog crijeva

Grčevi u donjem dijelu trbuha česta su pritužba kod žena koje pate od sindroma iritabilnog crijeva, koji, prema nekim istraživanjima, dva do tri puta češće pogađa žene nego muškarce u zapadnim zemljama.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


18. Rak jajnika

Rak jajnika relativno je rijedak, ali je jedan od najsmrtonosnijih karcinoma za žene. Često ne pokazuje simptome ili pokazuje vrlo suptilne simptome, a grčevi mogu biti među njima. No češće će se pripisati menstrualnima nego posumnjati na rak jajnika. Stoga se ženama savjetuju redoviti pregledi ginekologa i osluškivati simptome. Nadutost u trbuhu, problemi s mokraćom, gubitak težine i bol u trbuhu ili zdjelici mogući su simptomi raka jajnika, a, iako izostanak menstruacije nije najčešći simptom raka jajnika, može biti jedan od njih. Ako menstruacija izostane tri puta zaredom, ili imate druge simptome, uključujući neobjašnjivu nelagodu u zdjelici, nazovite svog liječnika.


19. Puknuće ciste

Ciste - poput onih uzrokovanih sindromom policističnih jajnika, anovulacijskim ciklusom ili povremenu prirodno nastanu, ponekad mogu uzrokovati osjećaj pritiska, nadutosti, otekline i bolova poput onih uoči menstruacije. Iako ciste obično nisu problem, mogu uzrokovati iznenadne, oštre grčeve, često u tandemu s mučninom i povraćanjem.


20. Disfunkcija mišića dna zdjelice

Dno zdjelice je skupina mišića i drugih tkiva koja tvore remen preko zdjelice, koji drži zajedno vaginu, maternicu, mjehur, rektum i druge zdjelične organe. Kao i svaki drugi dio tijela i ovaj može oslabiti, osobito nakon trudnoće i porođaja, te uzrokovati simptome poput bolova u zdjelici, u donjem dijelu leđa i osjećaja pritiska zdjelice ili punoće koji su slični onima tijekom mjesečnice. Razlikovati ih možete po tome što se kod prolapsa organa dna zdjelice može osjetiti izbočina unutar vagine ili, u ekstremnijim slučajevima, možete vidjeti kako se vaši organi počinju istiskivati iz vaginalnog otvora. Ostali simptomi uključuju bol tijekom seksa, osjećaj pečenja u vagini i dok mokrite, curenje urina kada kašljete, smijete se ili vježbate i curenje stolice ili teško dolazite do kupaonice na vrijeme.


21. Izvanmaternična trudnoća

Jednostavno rečeno izvanmaternična trudnoća je kada oplođeno jaje raste izvan maternice, u oko 90 posto vremena u jajovodu. Kako trudnoća napreduje, može uzrokovati unutarnje krvarenje koje zahtijeva hitnu operaciju. No, u početku se ova trudnoća „osjeća” se kao i svaka tipična trudnoća - izostanak menstruacije, osjetljivost grudi, uznemiren gastrointestinalni sustav, bol ili grčevi u donjem dijelu leđa, trbuhu ili zdjelici. Ali kako fetus raste, u izvanmaterničnoj trudnoći javljaju se ozbiljniji simptomi, kao što su iznenadna i jaka bol u trbuhu ili zdjelici, bol u ramenu, slabost, vrtoglavica ili nesvjestica. Ako osjetite bilo što od toga, trebali biste odmah posjetiti svog doktora ili hitnu pomoć.


22. Upala slijepog crijeva

Upala slijepog crijeva može dovesti do infekcije, koju prati bol oko pupka i postupno postaje oštrija i kreće se prema desnom, donjem dijelu trbuha. No, za razliku od grčeva povezanih s mjesečnicom, bol od upale slijepog crijeva obično se javlja brzo i postaje gora kada kašljete, kišete ili čak hodate. Ostali znakovi koji razlikuju ovu bol od boli iz mjesečnice uključuju vrućicu, mučninu i povraćanje. Upala slijepog crijeva hitno je stanje.


23. Upalna bolest crijeva

Za razliku od sindroma iritabilnog crijeva, upalna bolest crijeva je krovni pojam koji obuhvaća nekoliko stanja, uključujući Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis, koje karakterizira kronična upala gastrointestinalnog trakta. Grčevi i bol razlikuju se ovisno o dijagnozi; oni s Crohnovom bolešću obično će ih osjetiti u donjoj, desnoj strani trbuha, dok će oni s ulceroznim kolitisom, bol i grčeve osjetiti više na lijevoj strani. No ut bol i grčeva često se javljaju proljev (koji može biti s tragovima krvi), gubitak težine i plinovi.


24. Netolerancija na laktozu

Kada ne možete probaviti hranu s laktozom, šećerom koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, ostaje plin, proljev, nadutost i bol, što može nalikovati grčevima i nadutošću koju osjećamo pred menstruaciju. No signal da je riječ o ipak nečem drugom je tak što se bol i grčevi ne rasprše za nekoliko sati. Pokušajte voditi dnevnik hrane kako biste uočili uzorke u vezi s tim kada osjećate grčeve i što ste upravo jeli. To može pomoći odrediti je li kriva netolerancija na hran


25. Probavne smetnje

Grčevi u želucu, osobito u gornjem dijelu, koji su počeli ubrzo nakon (ili čak tijekom) jela može biti krivac probava. Ostali simptomi uključuju toplinu, peckanje ili bol između pupka i donjeg dijela prsne kosti, neugodan osjećaj punoće tijekom ili odmah nakon obroka, nadutost i mučninu. Većinu vremena probavne smetnje nisu znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

Linker
05. ožujak 2024 18:32