SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Tri jasna pokazatelja da imate ovisničku osobnost

Ovakva ponašanja nerijetko služe za bijeg od stresnih situacija, tjeskobe, dosade ili pak usamljenosti


Iako smo na prvu pojam ovisnosti skloni vezati uz problem s raznim opijatima i alkoholom, sve je više primjera koji jasno upućuju na sklonosti pretjerivanja u ostalim stvarima poput ovisnosti o mobitelu i drugim ekranima, društvenim mrežama, hrani, impulzivnoj kupnji i svemu što će zadovoljiti naše trenutne emocionalne, psihološke i socijalne potrebe. Drugim riječima, navedeni oblici ovisnosti aktiviraju sustav nagrađivanja u mozgu oslobađanjem dopamina koji je povezan s osjećajem zadovoljstva i nagrade. Na emocionalnoj razini, ovakva ponašanja nerijetko služe za bijeg od stresnih situacija, tjeskobe, dosade ili pak usamljenosti. Kada postane pretjerana, ovisnost online kupnje postaje načinom distrakcije od svakodnevnih briga. Stvarnu potrebu za bliskošću i društvom često mijenjamo s popularnim ‘lajkom‘ na društvenim mrežama.

Imate li ovisničku osobnost?

Mnogi nailaze na poteškoće ako spomenute i druge potrebe ne zadovolje odmah, a stručnjaci navode tri ključna pokazatelja prema kojima možemo saznati pripadamo li ovoj skupini:

1. I mala izmjena u redoslijedu rituala za vas je veliko NE

Rutina su važne, štoviše, pružaju nam osjećaj stabilnosti i kontrole. Međutim, netko s ovisničkom osobnošću mogao bi se pridržavati određenih procesa nauštrb upravljanja s vremenom. Drugim riječima, radije ćete zakasniti na neki dogovor nego ne obaviti svoj ritual.

2. Pojam oskudice vam je stresan

Ideja nedostupnosti nečega što vam donosi trenutačno zadovoljstvo bolno je stresna.

3. Na društvenim događanjima kao da niste prisutni

Mnogi s ovisničkim osobnostima imaju problema povezati se s drugima. Vjerojatno ne volite zabave i društvena događanja i teško vam je na njim ostati prisutan jer ne znate hoće li vam razgovor ili iskustvo pružiti to trenutno zadovoljstvo kojem stalno težite.

Trikovi kako obuzdati sklonost ovisnosti

Ako osjećate da vam određene radnje ometaju sposobnost da živite uravnoteženim životom, pokušajte ih identificirati s terapeutom. Nkoliko trikova koji vam pomoći da smanjite neke od svojih ovisničkih sklonosti.:

  • vodite dnevnik o onome što obično radite, a što vas ometa
  • uz terapeuta smislite načine kako ograničiti svoju ovisničku crtu
  • kod kupnje, odvojite određeni iznos novaca koji planirate potrošiti, a karticu ostavite doma

Linker
26. rujan 2024 14:44