SHUTTERSTOCK
anonimno

Zbogom alkoholu, cigaretama i kocki! Aplikacije za odvikavanje neviđeni su hit

Anonimne su, brze i lako dostupne


Ovisnost je golem zdravstveni i društveni problem, bez obzira na to o kojem opojnom sredstvu ili ponašanju govorimo. Procjenjuje se da u Hrvatskoj imamo gotovo milijun pušača među odraslima, oko 20 posto žena i 25 posto muškaraca, a barata se i podatkom o 250.000 ovisnih o alkoholu i još toliko na putu da to postanu. Pretpostavlja se da je o opojnim drogama ovisno oko 15.000 osoba, no podaci postoje samo za one koji se jave na liječenje. Od ovisničkih ponašanja maha je uzelo kockanje, pa se smatra da imamo oko 50.000 ovisnih kockara, najčešće su to muškarci mlađe dobi, a novodobna ovisnost o ekranima, internetu i igricama prodrla je u sve generacije, najviše u mlade - dječaci i mladići navučeniji su na igrice, a djevojčice i djevojke na društvene mreže.


Ne traže pomoć

Ovisnosti uništavaju tijelo i psihu, pogađaju i ovisnika i njegovu okolinu, rezultiraju velikim troškovima te, uz izuzetak pušenja, razaraju obitelji. Unatoč svemu tome, ovisne osobe teško se odlučuju potražiti pomoć, dobrim dijelom zbog straha od osude i stigmatiziranja. Primjerice, više od 60 posto ljudi s problemom ovisnosti o alkoholu nikad ne potraži tretman, pokazalo je nedavno australsko istraživanje. No, prepreke izazvane strahom od društvene osude mogu se prevladati pomoću aplikacija za pametni telefon - pristupa im se anonimno, brze su i lako dostupne. Naravno, za uspjeh su važni volja i odlučnost, kao i kod svakog tretmana ovisnosti, a u slučaju istraživanja Sveučilišta u Melbourneu uspjeha je bilo - korištenje aplikacije pomoglo je rizičnim konzumentima da znatno smanje unos alkohola, do razine koja se ne smatra opasnom.

Sudionike su podijelili na one čija je konzumacija alkohola prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije "opasna" ili "neopasna" te ih svrstali u tri skupine, prema informacijama koje su dobivali od aplikacije. Svi su koristili Alcohol Capture, za tu prigodu razvijenu validiranu aplikaciju za pametne telefone, koja bilježi unos i količinu alkohola te učestalost pijenja, a nudi i kognitivni zadatak za procjenu impulzivnosti pijenja te daje ocjenu impulzivnosti, kao i implikacije za rizik za poremećaje i bolesti povezane s alkoholom, hospitalizaciju i smrt. Istraživače je zanimalo hoće li rizični konzumenti koji dobiju sve te informacije smanjiti problem s pijenjem bolje nego oni koji dobiju samo informacije o konzumaciji alkohola ili ih uopće ne dobiju. Pratili su ih dva tjedna te nakon osam tjedana ponovo dva tjedna, a rezultate objavili u publikaciji Alcohol: Clinical & Experimental Research.


Manje pijenja uz aplikaciju

U prve dvije skupine konzumacija alkohola među rizičnim pilcima pala je 35, odnosno 32 posto, što znači oko četiri standardna pića manje u tjednu. Prema tome je, rekli su znanstvenici, bio jasan utjecaj elektroničke intervencije, odnosno aplikacije za pametne telefone, na ponašanje rizičnih konzumenata koji se na završetku istraživanja po ukupnom unosu alkohola i učestalosti pijenja nisu razlikovali od onih čije je pijenje bilo neopasno.

Studija je pokazala da jednostavna, mala intervencija može duboko djelovati na opasno pijenje, no teško je reći može li djelovati kod vrlo teških slučajeva. Slične su elektroničke intervencije dostupne za svaki oblik ovisnosti, pa je vjerojatno dobra ideja provjeriti više njih kako biste došli do one koja vam najviše odgovara i najbolje vas motivira. Aplikacije ne mogu zamijeniti stručno liječenje ovisnosti, no mogle bi pomoći u odvikavanju i pripremanju na život bez onoga o čemu smo si dopustili biti ovisni.


Pušenje

  • QuitBot

Aplikaciju QuitBot njeni tvorci, Fred Hutchinson Cancer Center i Microsoft, nazivaju jednim od prvih znanstveno utemeljenih chatbota za prestanak pušenja. Predstavljen početkom godine, QuitBot kombinira znanstveno dokazan program prestanka pušenja sa ChatGPT tehnologijom. Aplikacija je besplatna te nudi precizne upute o prestanku pušenja, pomaže u svladavanju želje za pušenjem, pomaže korisnicima da ostanu motivirani, odgovara na pitanja, daje medicinske savjete, prati napredak... Virtualni trener pomaže da odredite ciljeve, uči da prepoznate okidače koji vas tjeraju da zapalite, ohrabruje i nudi podršku, a i pomaže da se oporavite ako posrnete.

  • Quit Tracker: Stop Smoking

Korisnici na Google Playu ocijenili su s visokih 4,8 aplikaciju za Android Quit Tracker: Stop Smoking. Kad unesete podatke o pušačkim navikama, lijepo će vam izračunati koliko ste popušili, koliko novca na to potrošili i koliko vam je to života uzelo. Aplikacija i na hrvatskom jeziku prati napredak, motivira i daje savjete za prestanak pušenja, dodjeljuje nagrade i trofeje za uspjehe, prati tjelesni oporavak te nudi igrice za upošljavanje uma kako biste skrenuli pažnju kad vam se probudi žudnja za cigaretom.


Alkoholizam

  • Healify: Sober Tracker

Aplikacija Healify: Sober Tracker za Android namijenjena je smanjenju ili prestanku pijenja alkohola. Postoji verzija na hrvatskom. Prati konzumaciju alkohola i računa koliko ste pića, novca i zdravlja popili. Slijedi i napredak u odricanju od alkohola, pa bilježi koliko ste dugo "suhi", za što vas nagrađuje proslavljanjem postignuća i pomaže da ostanete motivirani. Pomaže da kontrolirate želju za alkoholom, pri čemu nudi praktične savjete i tehnike za suočavanje sa žudnjom. Od korisnika ima ocjenu 4,7, besplatna je.

  • Sobriety Counter – Stop Drinking (EasyQuit)

Korištenje aplikacije Sobriety Counter – Stop Drinking (EasyQuit), kažu njeni njemački kreatori, počinje unosom podataka o tome koliko pijete i koliko često, troškovima s tim u vezi i datumom prestanka pušenja. Zatim možete pratiti napredak i dobrobit trijeznosti kroz različite izbornike, uključujući praćenje vremena bez pića, ušteđenog novca, zdravstvenih prednosti i medalja za postignute ciljeve. Nema psihološku podršku, pa je prikladnija za ljude koji su čvrsto odlučili da će prestati piti ili su već prestali, pa žele ostati trijezni, nego za one koji tek o tome razmišljaju. Mini igrica u izborniku "Pobijedi nagon" može pomoći korisniku u odvraćanju od pijenja.


Kockanje

  • Quit Gamble

Među aplikacijama za skidanje s kockanja za iPhone je Quit Gamble, ocijenjena s 4,3 od strane korisnika. Cilj joj je, kažu kreatori, pomoći ljudima da posve prestanu kockati i da opet žive slobodno, a za to prvo trebaju shvatiti zašto je tako teško prestati kockati. Ne nudi brzopotezna rješenja, nego korisnicima pomaže da se riješe kockarskog nagona, a za to treba vremena. Sve počinje petodnevnim izazovom u kojem korisnik uči o svojoj ovisnosti, a nastavlja se testom sreće koji je temelj za individualni plan odvikavanja. Tu su i podrška zajednice, on line tečajevi, vodiči, a pažnja se posvećuje i ovisnima o aparatima za kockanje.

  • Gambling Addiction Recovery

Aplikacija Gambling Addiction Recovery namijenjena je onima koji kockaju toliko da to im to utječe na život, osjećaju zbog toga krivnju ili sram, frustrirani su i kockanje im ugrožava financije i veze. Trebala bi im pomoći da počnu pozitivno razmišljati, jer bavi se i ostalim životnim područjima, ne samo kockanjem. Nije besplatna. Uz tekstove i savjete kako se othrvati potrebi za kockanjem, tu su upitnici o kockanju i raspoloženju, dnevnik, zadaci pomoću kojih korisnik uči o različitim emocijama (ljubomora, zavist, sram...) itd.


Ovisnost o internetu

  • StayFree

Na pametnim telefonima Hrvati dnevno provode više od četiri sata, a tu su negdje i Amerikanci među kojima, pokazuje istraživanje tvrtke Harmony Healthcare IT, oko 40 posto pokušava smanjiti vrijeme gledanja u ekran, 27 posto misli da neće u tome uspjeti, a 36 posto misli da ne bi izdržalo dan bez telefona. Možda se klin klinom izbija i kod ovisnosti o internetu, ili ekranizmu, pa tko želi može isprobati aplikacije koje služe ograničavanju vremena provedenog pred ekranima. Aplikacija Stay Free, ocijenjena sa 4,6, pomaže da shvatite zašto toliko vremena trošite na telefonu, a potom omogućuje postavljanje ciljeva, blokiranje neželjenih sadržaja, detaljnu analizu navika, usporedbu s drugim korisnicima, podsjetnik za odlazak na spavanje...

  • RescueTime

Aplikacija RescueTime automatski prati vrijeme koje provodite na aplikacijama i web stranicama, pa i na dokumentima te šalje detaljne izvještaje o tome gdje točno odlazi vaše vrijeme i što vam ometa produktivnost. Možete postaviti ciljeve i pratiti kako ih ostvarujete kroz tjedne izvještaje, a upotreba upozorenja, blokiranja ometajućih sadržaja i vremena provedenog izvan mreže može pomoći u smanjenju vremena potraćenog na telefonu.


Više o savjetima koji vam mogu poboljšati zdravlje čitajte u novom broju Doktora u kući. U prodaji je od četvrtka 5. rujna.

Linker
02. rujan 2024 12:05