Dijagnozu raka debelog crijeva dobila sam u 52. godini, a sigurno sam ga imala dvije do tri godine, znači oboljela sam u 49. godini. Kako svjedočimo tome da obolijevaju sve mlađi, jako je važno otići na kolonoskopski pregled. Ako imate polip, bit će bezbolno uklonjen. Ako čekate, može prerasti u adenokarcinom, a to nije lako proći. Ipak, i on se može izliječiti - kaže Željka Popovčić (53), frizerka i zaljubljenica u prirodnu kozmetiku.
Sada se redovito kontrolira svakih šest mjeseci. Nastoji se kloniti stresa i mirnije živjeti, više vremena provodi baveći se aktivnostima koje ju vesele i uzima vrijeme samo za sebe. Kao i prije ovog nemilog iskustva, zdrava prehrana i odabir prirodnog okruženja i dalje su njezin izbor. Živi u Velikoj Gorici, uživa u kući, u cvijeću, voli domaće, prirodne namirnice i domaća jela. Pripremila je nekoliko recepata u kojima ima svega - slanog i slatkog, laganih i bogatijih jela.
Osluškivanje tijela
- Kako slušam svoje emocije tako slušam i poruke tijela. Ako osjećam potrebu za određenom vrstom hrane, ja je konzumiram i osjećam se pri tome dobro. Ako mi se jede špek, pojest ću špek; ako mi se jedu kolači ili slatko, priuštit ću si i to. Ne želim se ničega odreći, ali svejedno pazim da je više voća i povrća. Odrasla sam na domaćoj kuhinji, uvijek smo kupovali domaće, a tako radimo i dalje - kaže Željka. Savjetuje da sami uzgajate povrće ako iako možete, pa makar u teglama i povišenim gredicama.
- Neprocjenjivo je jer tada nije tretirano, a dobar je i način rekreacije. Idite i u prirodu. U proljeće možete u prirodi pronaći divlje biljke kao što su medvjeđi luk i maslačak, blagotvorne za čišćenje i jačanje tijela - kaže Željka.
Njezin je zdravstveni karton uvijek bio prazan. - Nije bilo razloga da pomislim da ću dobiti dijagnozu od koje ti sve zamre. No dogodilo se, na užas mene i moje obitelji. Od iste bolesti umro je i moj otac, baš u vrijeme otkrivanja moje bolesti. Preživjela sam operaciju i zračenja pijući tablete i duboko proživljavajući tugu zbog gubitka oca. Ne pitam se gdje sam pogriješila, došla sam na vrijeme i dobila drugu šansu za život - kaže Željka. U jeku epidemije koronavirusa Željka Popovčić bila je mirna, spremna organizirati obitelj, rad i školu od kuće.
- Boravak u prirodi, domaća hrana, smiren um i pozitivno razmišljanje pomoći će da prebrodimo i ovo razdoblje - kaže Željka. Istog se savjeta pridržavala i kad se razboljela. Imala je neizmjerno povjerenje u kirurga i ostatak liječničkog tima. Ipak, bilo je to iznimno teško razdoblje.
Ne odgađajte pregled
- To je kao da vas netko baci s visine pa padate i padate, ili kao da blok padne na vas. No sada sam potpuno svjesna da je strah od kolonoskopije posve neopravdan i apeliram na sve da se odazovu na besplatne preglede kada na kućnu adresu dobiju test za otkrivanje krvi u stolici, a ako posumnjaju da nešto nije u redu, neka odmah zatraže pregled gastroenterologa - kaže Željka.
Svaka promjena u stolici i njezinoj učestalosti, pojava krvi u stolici, bolovi u trbuhu, naglo mršavljenje bez očitog uzroka nisu dobri i mogu upućivati na to da se u organizmu nešto događa. Željka je odlazak liječniku odgađala i kada je uočila da nešto nije u redu s probavom. Strah od kolonoskopije u prvi mah je prevladao, pa se otac razbolio, a kasnije su došli zanemarivanje i negiranje.
- Već sam znala da imam ozbiljan problem. Osjećala sam se otrovano. Prošlo je neko vrijeme dok nisam odlučila potražiti pomoć - kaže. A kad je otišla liječniku, dalje je sve išlo brzo. Kolonoskopija, operacija, zračenje, a potom i ponovna operacija, jer je nakon operacije karcinoma nastala pupčana hernija - kaže Željka.
Rizični faktori
Nakon završetka aktivnog liječenja angažirala se u akcijama podizanja svijesti o raku debelog crijeva i važnosti preventivnih pregleda. Željkina četiri sina, koji sada imaju 14, 17, 27 i 29 godina, na preventivne preglede bit će upućeni u svojim tridesetima. A oni koji nemaju rizične faktore, poput obiteljskog naslijeđa, s pregledima trebaju započeti nakon 50. godine.
U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program probira za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Svi u dobi između 50 i 74 godine dobivaju na kućnu adresu besplatan test za uzorak stolice kojim se traži oku nevidljivo krvarenje. Ako se testom stolice otkrije krvarenje, bit ćete vrlo brzo pozvani na kolonoskopiju, s točnim terminom. Tijekom nje će se ukloniti polip (adenom), koji se u 95 posto slučajeva razvije u rak. Oni koji imaju nekog u obitelji s ovim tipom raka na kolonoskopiju bi trebali otići i u mlađoj dobi, u pravilu deset godina prije dobi u kojoj se ovaj oblik raka pojavio kod najbližih srodnika.
Ovo su Željkini recepti:
KOZICE SA ŠPAGETIMA
Sastojci: 40-50 dag kozica, 2 luka, 3-4 češnja češnjaka, sok pola limuna, maslac, kiselo vrhnje, malo umaka od rajčice, 1 dl bijelog vina, vezica peršinova lišća, špageti, maslinovo ulje
Priprema: Pirjati luk dok ne omekša, dodati češnjak, vino, limunov sok, umak od rajčice te kuhati desetak minuta poklopljeno na laganoj vatri. Dodati kozice i nastaviti kuhati još desetak minuta. Kada je kuhano, dodati vrhnje po potrebi, obilno posuti sjeckanim peršinom te umiješati špagete kuhane al dente. Kad se jelo malo ohladi, umiješati žlicu maslinova ulja.
KALJA S KELJOM, MRKVOM, JUNETINOM I SRNETINOM
Sastojci: 1 glavica kelja, po želji i manja glavica zelja, 250 g junetine, 250 g srnetine (meso po želji, može i janjetina, ovčetina...), 3 mrkve,
2-3 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, svježa rajčica, sol, papar, začini po želji
Priprema: Na malo masnoće popržiti nasjeckani luk, dodati meso narezano na kockice. Nakon nekoliko minuta dodati narezanu mrkvu. Kada se sastojci prožmu, dodati rajčicu, češnjak, doliti vode. Kuhati 30-40 minuta, potom dodati nasjeckani kelj i sve kuhati još oko sat vremena. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti mesa. Pri kraju dodati sjeckano lišće peršina.
TEMELJAC OD JUNEĆIH KOSTIJU
Sastojci: juneće (ili teleće) kosti, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, povrće za juhu, papar u zrnu
Priprema: U posudu staviti kosti i preliti ih vodom. Poklopiti i staviti da se kuha. Kad zakipi, smanjiti vatru i lagano kuhati. Nakon četiri sata kuhanja dodati povrće za juhu, začiniti te lagano kuhati još sat i pol. Ostaviti da se malo ohladi i nakon jednog sata procijediti. Dio uliti u staklenke i staviti u hladnjak, a dio u prikladne posude (plastične, još boje silikonske) te čuvati u zamrzivaču.
GHEE Sastojci: 1-1,5 kg maslaca, neslanog Priprema: Veću pliću posudu s maslacem staviti na srednju vatru i otopiti, a potom smanjiti vatru na minimum. Ne pokrivati poklopcem i ne miješati maslo ni u jednom trenutku! Na laganoj vatri treba se kuhati još 40-ak minuta, ovisno o količini maslaca. Tijekom kuhanja treba uklanjati pjenu s površine. Važno je lagano kuhati kako nečistoće na dnu ne bi zagorjele i kako bi voda isparila. Kad se ghee potpuno razbistri, vidjet će se dno na kojem se skupio sloj masnoće. Kada taj sloj iz bijele boje prijeđe u karamelizirani smeđi sloj, ghee je gotov. Pustite da se malo ohladi. Procijedite ga kroz gazu i ulijte u posude. Kada se ohladi, ima zlatnožutu boju. Nemojte ga držati u hladnjaku. Vrijedi truda jer je ghee ljekovita namirnica. U tradicionalnoj istočnjačkoj i ajurvedskoj medicini iznimno je cijenjen. Ne sadrži sol, šećer, arome ni konzervanse.
- Najbolje je maslac kupiti od naših kumica s placa ili OPG-ova koji se bavi mlijekom i mliječnim proizvodima. Ghee je zapravo pročišćeni maslac koji se, osim u kulinarstvu, koristi i u kozmetičkim tretmanima i prirodnoj kozmetici. U kuhinji ga koristimo za kuhanje, prženje, pirjanje... kao zdravu zamjenu za industrijska ulja i margarin. Daje okus i finu aromu varivima, umacima, gustim juhama. Odlično se slaže s pirjanim povrćem, ali i kao namaz na kruhu. Mi ga jedemo i na kruhu s pekmezom - kaže Željka.
PIZZA OD CRNOG BRAŠNA
Sastojci:
za kvas: 20 g svježeg kvasca, žličica šećera, topla (ne prevruća) voda ili mlijeko
za tijesto: 250 g crnog brašna, 250 g integralnog brašna, prstohvat soli, 3 jušne žlice maslinova ulja
za nadjev: umak od rajčice, rajčica, svježa paprika, luk, tuna
Priprema: U mlakoj vodi ili mlijeku razmrviti kvasac, dodati šećer i pričekati da se kvasac aktivira. U brašno, sol i maslinovo ulje dodati pripremljeni kvasac i mijesiti desetak minuta. Po potrebi posuti s malo brašna, pokriti čistom krpom i staviti na toplo da se tijesto udvostruči. Za to vrijeme napraviti domaći umak od rajčice, origana, malo papra, soli i malo maslinova ulja. Tijesto oblikovati rukama, obilno premazati umakom od rajčice, na njega staviti rajčicu narezanu na kolutove, luk, svježu papriku i razmrvljenu tunjevinu (iz konzerve). Naribati sir i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 15-ak minuta.
KREM JUHA OD BROKULA I CVJETAČE
Sastojci (za 4-5 porcija): 1 brokula, 1 cvjetača, 1-2 poriluka, 1-2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 2-3 mrkve, sol, papar, malo muškatnog oraščića, natur vegeta (ako ne možete bez nje), 2 dl kiselog vrhnja (ne vrhnje za kuhanje), 1,5-2 l temeljca od junećih kostiju, povrtnog temeljca ili vode
Priprema: Na ghee maslacu (ili običnom maslacu) pirjati poriluk, luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati narezanu mrkvu, cvjetaču, začiniti, preliti temeljcem (ili vodom) te nakon kraćeg kuhanja dodati brokulu. Dio brokule ostaviti za ukrašavanje juhe. Kuhajte 15-ak minuta. Izmiksajte štapnim mikserom, po potrebi još začinite, dodajte kiselo vrhnje i ukrasite komadićima brokule i prepečenim kockicama kruha (krutonima). Povrće možete zamijeniti i nekim drugim, a krumpir koristite samo ako dio juhe ne ostavljate za sljedeći dan.