Ljubav je u zraku, a znamo kroz što ona putuje, zar ne? Želite li stvarno oboriti s nogu partnera ili partnericu, pripremite im sami romantičnu večeru s predjelom, glavnim jelom i desertom. Ili se zabavite kuhajući zajedno ova tri jednostavna, ali skroz posebna jela.
Ove godine na Valentinovo zaboravite na odlaske u razvikane restorane i s puno ljubavi pripremite romantičnu večeru kod kuće. Bilo da želite iznenaditi i očarati partnera (ili partnericu) svojim kulinarskim vještinama ili samo trebate izgovor da provedete više vremena zajedno i to ne samo jedući već i pripremajući jelo zajedno, recepti koje vam donosimo su pun pogodak da tu večer učinite zaista čarobnom. Ima li nešto romantičnije od toga da si poklonite intimnu večeru uz svijeće u vlastitom domu koju ste pripremili vlastitim rukama i s puno ljubavi? Uz poneki afrodizijački sastojak, to će biti pravi uvod da iz romantike prijeđete u malo erotičnije i vrelije raspoloženje.
Ukusne bruskete
Za pripremu ovog romantičnog i ukusnog predjela dovoljno je 20 minuta, a sasvim sigurno ćete ostaviti dojam na osobu koju volite i dodatno rasplamsati njezino raspoloženje zahvaljujući kozjem siru koji je poznat kao prirodni afrodizijak. Možete ih poslužiti za doručak, uz jednu crvenu ružu za romantičan početak tog posebnog dana ili kao predjelo za večeru. Bilo da njima započnete ili završite dan, ove simpatične „zaljubljene” bruskete učinit će Valentinovo malo posebnijim.
Sastojci za 2 osobe:
- 8 ploški svježeg baguetta
- 2 žlice čistog djevičanskog maslinovog ulja
- 2 srednje velike zrele i sitno nasjeckane rajčice
- 3 nasjeckana režnja češnjaka
- 120 g svježeg kozjeg sira
- 1 žličica aceta balsamica
- 50 g nasjeckanih listića svježeg bosiljka
- sol i papar prema potrebi
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
- Kalupom za kekse u obliku srca izrežite kruh.
- Ploške u obliku srca premažite maslinovim uljem s obje strane i poslažite na tepsiju.
- Stavite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva i pecite 10 minuta, dok kruh ne poprimi zlaćanu boju i ne postane hrskav.
- Po pečenom kruhu razmažite sir.
- U zdjeli pomiješajte nasjeckane rajčice, češnjak, aceto balsamico, čisto djevičansko maslinovo ulje i sol i papar.
- Pripremljenu smjesu rasporedite ravnomjerno na ploške kruha pazeći da oblik srca ostane dobro vidljiv.
- Pospite naribanim parmezanom i odmah poslužite.
Rižoto zaljubljenih
Ovo jednostavno, ali upečatljivo jelo idealno je za posebne prilike kao što je Valentinovo. Oborit ćete partnera s nogu okusom i izgledom ovog rižota koji je istodobno i vrlo lagan tako da nećete previše opteretiti trbuh prije onog uzbudljivog dijela večeri koji slijedi nakon jela. Rižoto u obliku srca obogaćen je račićima i poslužen s atraktivnim crvenim umakom kojem pikantnu notu daje ljuta papričica - afrodizijak koji će zapaliti iskru dok ste još za stolom.
Sastojci za 2 osobe:
- 180 g riže za rižote
- 300 g račića (očišćenih)
- 100 ml vrhnja
- 1 žlica koncentrata od rajčice
- 1 luk
- 30 g maslaca
- 600 ml riblje ili povrtne juhe
- 100 ml bijelog vina
- 30 ml Brandyja
- čisto djevičansko maslinovo ulje prema potrebi
- 1/2 čajne žličice ljute papričice
Priprema:
- Na malo ulja i čajnoj žličici maslaca popržite nasjeckani luk. Kad omekša, dodajte očišćene račiće i pirjajte nekoliko minuta, potom zalijte s Brandyjem i kuhajte dok alkohol ne ishlapi.
- Dodajte rižu i popržite je jednu minutu. Zalijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari. Tada dodajte vrhnje i koncentrat rajčice, ljutu papriku u prahu te dobro promiješajte i smanjite vatru. Nastavite kuhati rižu na uobičajen način, podlijevajući juhom svaki put kad upije svu tekućinu.
- Ugasite plamen i ostavite rižoto da počine nekoliko minuta prije nego što ga poslužite.
- Za ovu posebnu priliku nabavite velike kalupe u obliku srca i u njih stavite rižoto na tanjuru, pritisnite dobro prstima da riža poprimi oblik srca i zatim polako uklonite kalup.
Savjet: želite li učiniti jelo još elegantnijim, ukrasite rižoto s nekoliko crvenih sjemenki šipka ili bobica crvenog ribizla.
Tiramisu s jagodama u čaši
Atraktivan, ukusan i lagan desert s afrodizijačkim voćem savršen je izbor da zaokruži vašu romantičnu večeru. Blago slatkasti okus jagoda odlično se stapa s mekim mascarponeom i predstavlja pravi melem za nepce. Još će biti slađe, a i uzbudljivije, budete li ovom kremastom poslasticom hranili jedan drugoga.
Sastojci za 2 osobe:
- 500 g jagoda
- 16 piškota
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 250 g mascarponea
Priprema:
- Mascarpone i jaja izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata prije nego što počnete pripremati desert.
- Jagode očistite i razrežite svaku na 4 dijela. Stavite ih u zdjelu, pospite šećerom i ostavite da stoje.
- Kekse natrgajte u čaše i zalijte sokom koji ste dobili od pošećerenih jagoda.
- Kekse prekrijte slojem jagoda.
- Istucite snijeg od bjelanjaka, zatim dobro izmiješajte električnim mikserom maskarpone i potom u njega dodajte snijeg.
- Pripremljenu smjesu stavite u čaše, zatim stavite još jedan sloj jagoda i još jedan sloj kreme.
- Završite s jagodama i pospite s krupno naribanom čokoladom.
- Ostavite da stoji u hladnjaku nekoliko sati prije posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....