Osjećaj tuge stvara senzacije u glavi i prsima.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Tuga, sreća, ljutnja

Gdje u tijelu osjećamo najčešće emocije i kako njihovo zarobljavanje utječe na zdravlje

Vjerojatno ste primijetili da uz određene emocije povezujete dijelove tijela - pa u pravu ste

Kad govorimo o emocijama često koristimo izraze kao "usijana glava" i "prštim od sreće". Zapravo ovi izrazi imaju znanstveno objašnjenje, odnosno na vrlo dobar način izražavaju gdje u tijelo osjećamo emocije. “Emocionalna prtljaga” su zarobljeni osjećaji koji na opterećuju i remete naše tjelesne funkcije. Holistički kiropraktičar dr. Bradley Nelson za Brightside je objasnio da zadržane emocije uzrokuju vibracije i frekvencije u određenim dijelovima tijela.

Ako ih ne obradimo ili ne oslobodimo, energija koju stvaraju će se zaglaviti i može se očitovati kroz napetost mišića, bol ili druge bolesti. Terapeutkinja uma i tijela Kelly Vincent, uspoređuje zatomljene osjećaje s divovskom blokadom na autocesti koja sprječava slobodan protok energije.


Gdje će se pokazati ljutnja, sreća, tuga...

Jedna studija je mapirala senzacije koje se događaju na tijelu sa svakom emocijom. Grupa finskih istraživača provela je pet online eksperimenata sa stotinama sudionika s različitim kulturološkim pozadinama.

Ispitanici su bili izloženi podražajima koji bi generirali određene osjećaje. Od njih je također zatraženo da identificiraju koje se područje na njihovom tijelu aktiviralo, a koji su se dijelovi deaktivirali nakon emotivnih podražaja. Otkriveno je da su tjelesne senzacije dosljedne te da se pojavljuju na istom području kod većine ljudi. Što znači da je anatomska mapa senzacija uzrokovanih osjećajima univerzalna.


Sreća i ljubav

Naše najugodnije emocije se manifestiraju u cijelom tijelu. Emocionalno uzbuđenje zbog osjećaja sreće utječe na naše mišiće smještene u želucu, crijevima i mokraćnom mjehuru, i to je najbolje opisano izrazom "leptirići u trbuhu". Međutim, u usporedbi sa srećom, ljubav se ne osjeća toliko u nogama, navodi istraživanje. Obje emocije također oslobađaju dopamin i serotonin, poznate kao hormone dobrog osjećaja koji pomažu regulirati naše raspoloženje i emocije. Ova dva neurotransmitera funkcioniraju ruku pod ruku u održavanju kemijske ravnoteže cijelog tijela.


Ljutnja

Ovu emociju uglavnom osjećamo u gornjoj polovici tijela i ona može utjecati na srce. Možda je to razlog zašto osjećamo potrebu da nešto udarimo kad smo uzrujani. Emocionalna energija postaje intenzivna u rukama i mogli bismo osjetiti potrebu da je oslobodimo. Osjećaj ljutnje također oslobađa adrenalin, zbog čega se naši mišići stežu i krvni tlak se povećava. Postoje i studije koje povezuju potisnuti bijes sa srčanim bolestima i oslabljenim imunološkim sustavom.


Strah i gađenje

Kao i ljutnja, ove emocije stvaraju tjelesne senzacije u gornjoj polovici tijela te mogu utjecati na kardiovaskularni sustav. Reakcija našeg tijela na prijetnju s "bori se ili bježi" kada se uplašimo uključuje hormone epinefrin i norepinefrin, koji pomažu pripremiti naše mišiće za nasilno djelovanje. Ovi hormoni povećavaju aktivnost u srcu i plućima, što se podudara s emocionalnom mapom koju je formulirao istraživački tim.

Kao i druge negativne emocije, stalni strah može dovesti do kroničnog stresa, koji može utjecati na pamćenje i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Gađenje također stvara senzacije u gornjoj polovici tijela, s tim da je u području trbuha i zdjelica intenzivnije.

Tuga i depresija

Osjećaj tuge stvara senzacije u glavi i prsima, dok depresija deaktivira donji dio tijela. Studije su pokazale da depresija može pridonijeti fizičkim promjenama u mozgu te uzrokovati glavobolje i upale. Osjećaj uznemirenosti također može rezultirati gubitkom interesa za određene stvari, što bi moglo objasniti zašto udovi nisu istaknuti na karti tijela.


Anksioznost

Tjeskoba izaziva tjelesne senzacije iznad zdjelice što je također područje zahvaćeno napadima anksioznosti. Poput straha, ova emocija izaziva adrenalin i povećava brzinu disanja kako bi naš mozak mogao dobiti više kisika i pripremiti se za uočenu prijetnju. Ubrzani otkucaji srca, bol u prsima i mučnina simptomi su napada anksioznosti.

Konstantna tjeskoba poremetit će normalne funkcije našeg tijela i može oslabiti naš imunološki sustav. Također nas može učiniti osjetljivima na virusne infekcije i druge bolesti. Isto tako, s tjeskobom se javlja manjak senzacije u nogama i stopalima što može biti posljedica sužavanja krvnih žila, a to rezultira manjim protokom krvi u najudaljenijim dijelovima tijela.


Zavist

Osjećaj zavisiti utječe na prsa i glavu te može uzrokovati probleme sa srcem. Jedan stručnjak je opisao ljubomoru kao složenu emociju sastavljenu od mješavine straha, stresa i ljutnje. To znači da zavist može uzrokovati srčane bolesti, povišenu razinu adrenalina i vjerojatno nesanicu.


Kako osloboditi emocije iz tijela?

  • Priznajte si osjećaje ili tražite stručnu pomoć: prvo moramo razumjeti i povezati se s emocijama kako bismo mogli istražiti koja bi nam rješenja bila dobra.
  • Fizička aktivnost: odlučite se za aktivnosti koji pomažu u oslobađanju napetosti i energije iz tijela. Primjeri uključuju ples, istezanje i jogu uz druge meditativne vježbe.
  • Odlazak na fizikalnu terapiju ili masažu: terapija miofascijalnog oslobađanja koristi manualne tehnike pritiska i istezanja usmjerene na "okidačke točke". Ove metode pomažu ublažiti ograničeno kretanje i smanjiti bol.

Izvori:

https://brightside.me/inspiration-health/where-9-emotions-are-felt-in-the-body-and-how-trapping-them-inside-could-affect-our-health-804645/

Linker
16. svibanj 2024 19:33