Focaccia je tradicionalni talijanski specijalitet poznat po svojoj mekanoj, prozračnoj teksturi i kori natopljenoj maslinovim uljem te dodataka poput ružmarina, morske soli i češnjaka. Tijesto se obično pravi od pšeničnog brašna, vode, kvasca, soli i velike količine maslinovog ulja, što mu daje bogatu i vlažnu teksturu.
Dobra zamjena
Ipak, za oboljele s dijabetesom ovaj bi slasni zalogaj mogao izazvati neželjene visoke šećere, međutim, kao i u svemu i ovaj tradicionalni specijalitet ima svoju zdraviju verziju. Za razliku od pšeničnog brašna gdje porcija focaccie ima oko 20 g ugljikohidrata, zdravija verzija ovog kruha je potpuno bez žitarica stoga je pogodna i za osobe s celijakijom i ima samo pet grama ugljikohidrata i 2,5 g vlakana po komadu. Isprobajte
Sastojci za 12 komada:
- 100 g bademovog brašna
- 40 g kokosovog brašna
- 35 g proteina sirutke u prahu bez okusa
- 2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina
- 1 žlica praška za pecivo
- pola žličice soli
- pola žličice češnjaka u prahu
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 velika jaja
- 2 bjelanjka
- 60 ml vode
- krupna morska sol za posipanje
- svježi ružmarin za posipanje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 170 °C i obložite lim za pečenje papirom za pečenje (namastite ga).
2. U velikoj posudi pomiješajte bademovo i kokosovo brašno, proteinski prah, ružmarin, prašak za pecivo, sol i češnjak u prahu. Dodajte maslinovo ulje, jaja i bjelanjke i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
3. Umiješajte tek toliko vode da dobijete ljepljivo tijesto. Okrenite tijesto na pripremljeni lim za pečenje i mokrim rukama raširite u obliku pravokutnika.
4. Vrhovima prstiju lagano udubite površinu kruha, a zatim pospite morskom soli i ružmarinom.
5. Pecite 20 do 25 minuta, dok kruh ne postane zlatan na rubovima i čvrst na dodir. Pustite da se ohladi 10 minuta prije rezanja i posluživanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....