SHUTTERSTOCK
kilogrami padaju

Ozempic nije zadnja nada, ova vrsta vlakana ima gotovo iste učinke! A malo tko ih jede

Proces mršavljenja nije lak, ali postoje neki trikovi koji bi ga mogli znatno olakšati


Čudno je, ali ne i nezamislivo, da se danas počelo oslanjati na lijekove za gubitak kilograma, kada nam je gotovo sve potrebno za mršavljenje pruženo na pladnju - poput ove vrste vlakana za koju se smatra da ima učinke slične Ozempicu - o čemu se tu radi? Nova istraživanja istaknula su jedinstvenu vrstu vlakana koja se prirodno nalaze u određenoj hrani, a mogla bi revolucionirati način na koji pristupamo kontroli kilograma.


Procvat vlakana u prehrani

Vlakna su neophodna za naše zdravlje, ali da se međusobno mogu razlikovati po učinkovitosti, zato je jako važno identificirati ona najučinkovitija i najbolja od njih, a ova studija imala je za cilj odrediti upravo to - koje su vrste vlakana najkorisnije za mršavljenje i regulaciju glukoze te time pružiti i uvid potrošačima, a i poljoprivrednoj industriji.

Unatoč važnosti vlakana, puno nas jede ih premalo. Ovaj nedostatak potaknuo je popularnost suplemenata vlakana i hrane obogaćene vlaknima.

image
SHUTTERSTOCK

Nisu sva vlakna jednaka

Nova studija na miševima sugerira da se benefiti suplemenata vlakana mogu podosta razlikovati. Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni (UA) i Sveučilišta u Beču otkrili su da beta-glukan, vrsta vlakana koja se nalazi u zobi i ječmu, može pomoći u regulaciji šećera u krvi i potaknuti gubitak težine kod miševa na dijeti s visokim udjelom masti.

Među testiranim vlaknima, beta-glukan je bio jedinstven po svojoj sposobnosti da smanji sadržaj masti i tjelesnu težinu kod miševa tijekom razdoblja od 18 tjedana. Druga vlakna poput pšeničnog dekstrina, pektina, rezistentnog škroba i celuloze nisu dala iste rezultate, unatoč značajnoj promjeni crijevnog mikrobioma miševa.

image
SHUTTERSTOCK

Vrsta vlakana

Vlakna se značajno razlikuju po svojim svojstvima. Vlakna topiva u vodi poput beta-glukana i pšeničnog dekstrina se mogu lako fermentirati od crijevnih bakterija, dok manje topiva vlakna poput celuloze i otpornog škroba pomažu u stvaranju stolice vezanjem s drugim materijalima.

Elizabeth Howard i njezin tim u UA riješili su prazninu u istraživanju ove teme testiranjem više vrsta vlakana unutar jedne kohorte miševa. Otkrili su da je samo beta-glukan povećao populaciju Ileibacteriuma, bakterije povezane s gubitkom težine u prethodnim studijama.

Miševi hranjeni beta-glukanom pokazali su smanjenje tjelesne težine i sadržaja masti znatno prije 10 tjedana. Ova otkrića su u skladu s ranijim istraživanjima gdje su glodavci koji su konzumirali ječmeno brašno bogato beta-glukanom izgubili na težini i povećali potrošnju energije unatoč nastavku prehrane s visokim udjelom masti.

Studija je također otkrila da beta-glukan povećava razinu butirata u crijevima miševa. Butirat je nusprodukt fermentacije vlakana i potiče oslobađanje GLP-1, proteina koji potiče oslobađanje inzulina i oponaša učinke određenih lijekova za dijabetes. Osim toga, butirat može poboljšati zdravlje crijevne barijere i pozitivno koristiti drugim organima poput jetre.

Linker
18. listopad 2024 11:40