doc. dr. sc. Ana Marija Liberati Pršo. VANESA PANDZIC CROPIX
superioran

Stiže nam novi lijek za mršavljenje i liječenje dijabetesa! Doktorica Liberati: Pomama je već tu i to s dobrim razlogom

Dostupan je u pet europskih zemalja i pokazuje superioran učinak kako na smanjenje tjelesne mase tako i na kontrolu glikemije

U novom nastavku podcasta DIA LOG doc. dr. sc. Ana Marija Liberati Pršo, endokrinologinja, dijabetologinja i nutricionistica govorila je o najnovijim znanstvenim dostignućima u liječenju dijabetesa o kojima je bilo riječi na i 60. Kongresu Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa u Madridu.

Ono što je izazvalo najveću pozornost stručnjaka i javnosti su tjedni inzulini koji bi se uskoro mogli primjenjivati i u Hrvatskoj.

Jedna od gorućih tema bili su i lijekovi koji se koriste kako za liječenje dijabetesa, tako i za liječenje pretilosti. Očekivano goruća tema, budući da na svjetskoj razini i dalje pratimo pandemiju i dijabetesa i pretilosti, bez iznimke Hrvatske u kojoj je tijekom 2023. zabilježeno otprilike 1,2 milijuna ljudi s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom (uz gotovo 600.000 na koliko se procjenjuje broj oboljelih od dijabetesa)

- Jedan od tih lijekova uskoro dolazi i u Hrvatsku, točnije za mjesec dana, a riječ je o lijeku Mounjaro koji pod tim imenom ima indikaciju i za liječenje dijabetesa i za liječenje debljine, te se zahvaljujući svojim sveobuhvatnijim mehanizmima djelovanja pokazao učinkovitijom terapijom od svih dosadašnjih lijekova iz skupine GLP1RA, kao što su Ozempic, Saxenda i Trulicity. Sad je samo pitanje kako ćemo to regulirati u Hrvatskoj. Nuspojave su kao kod GLP-1 receptora, u smislu mučnine, težine u želucu, smanjenja apetita i zaziranja od nekih jako masnih namirnica i slatkih, ali to želimo. Međutim, ako osoba nema kontraindikaciju za uzimanje lijeka, onda bi ga liječnik mogao propisati, a ne da se do njega dolazi bez nadzora liječnika - govori doc. dr. sc Ana Marija Liberati-Pršo.

Davor Skeledžija, glavni urednik portala nainzulinu koji boluje od dijabetesa tip 1 govorio je zašto je važno informiranje oboljelih o najnovijim znanstvenim dotignućima,

- Život s dijabetesom danas je puno lakši nego prije 35 godina kad je meni dijagnosticiran. Tehnologija je napredovala, kao i metode i rezultati liječenja - kaže Skeledžija.

Naravno, nismo preskočili ni prehranu te smo govorili kako na regulaciju glikemije utječe konzumacija konzerviranih namirnica.

Pogledajte video

Linker
15. listopad 2024 16:29