Kraljica Elizabeta II. proslavila je 70 godina na prijestolju. U dobi od 95 godina, mora se priznati, još uvijek je aktivna i čini nam se da neće tako brzo stati. S obzirom na to da je imala brojne političke i privatne stresove, tajna njezine dugovječnosti mora se kriti u prehrani i tjelovježbi.
Naime, britanska kraljica voli provoditi vrijeme u šetnji pasa i jahanju. Svježi zrak i vrijeme provedeno u prirodi sigurno doprinosi njezinom imunosnom sustav. Međutim, ona se i zdravo hrani, barem tako tvrdi bivši kuhar kraljice, Darren McGrady. On je s timom kuhara izrađivao jelovnike za nju.
Kako izgleda jelovnik kraljice Elizabete?
Doručak
Njezin dan započinje šalicom Earl Grey čaja (bez mlijeka i šećera) i keksima. To vrijeme provodi u društvu svojih pasa. Nakon toga doručkuje u privatnoj blagovaonici u Buckinghamskoj palači. Jede pahuljice, jogurt, tost i marmeladu, to joj je omiljeni tip doručka, naglasio je McGrady.
Ponekad voli jesti i ribu za doručak, a obožava haringu. Jede ju za doručak, međuobrok ili kasnu večeru. Kad je riječ o drugim vrstama riba, voli i bakalar.
Ručak
Što se tiče ručka, voli jednostavnost, kaže McGrady. Često jede ribu i povrće, a obično jede list na posteljici od špinata.
McGrady dodaje kako kraljica izbjegava hranu bogatu škrobom poput tjestenine i krumpira.
S obzirom na da je riječ o vladarici Velike Britanije, kao i većina stanovnika države, i ona uživa u popodnevnoj šalici čaja. Bivši kuhar je naglasio kako uz čaj voli pojesti čokoladne kekse ili paprenjake. Ako se pak odluči za sendvič, njegovi glavni sastojci su krastavci, jaja i dimljeni losos.
Večera
Elizabeta obožava različite kombinacije mesa ili ribe s povrćem. Darren kaže kako za glavno jelo nerijetko jede galski odrezak, filet s umakom od gljiva i viskija, a posebno joj je drag ako se priprema s divljači.
Za hladno predjelo obožava Gleneaglesku paštetu, koja se pravi od dimljenog lososa, pastrve i skuše.
- Kuhali smo dosta tradicionalnih francuskih jela, kao što je iverak na posteljici od špinata s Mornay umakom (bešamel sa sirom) - objašnjava Darren.
Za desert jede jagode s područja dvorca Balmoral i bijele breskve uzgojene u dvorcu Windsor. No, ne može odoljeti čokoladi.
- Ona je čokoholičar, a najviše voli pitu od čokolade - kaže Darren.
Što kraljica pije?
Već smo zaključili da voli uživati u šalicu čaja, a što se tiče alkohola ponekad voli popiti gin i Dubonnet - slatki aperitiv na bazi vina.
Isto tako, s vremena na vrijeme voli uz večeru popiti čašu omiljenog njemačkog slatkog vina.
Zašto je ovakav tip prehrane dobar?
Odlična je stvar što redovito jede ribu. Vitalne masne kiseline pohranjene u ulju nekih riba (haringa, losos) smatraju se korisnima za srce jer smanjuju krvne ugruške. Riba je bogata omega-3 masnih kiselinama, bjelančevinama, selenom, kalcijem i jodom.
Tu je i špinat, jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Ne samo zato što je bogata proteinima, nego sadrži vitamin A i C, antioksidanse i folate koji štite srce.
Bivša kraljevska nutricionistica Jennifer Hanway je pazila na prehranu kraljice, ali i objasnila važan razlog zašto je dobro što kraljica jede čokoladu.
- Kad naša koža stari, može razviti sive i tamne mrlje. To se događa zbog oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može utjecati na naše zdrave stanice. Kako bi koža ostala sjajna i zdrave, trebate puno bobičastog voća, organske kave ili tamnu čokoladu s visokim postotkom kakaa - objasnila je Hanway te dodala da su to izvori antioksidansa i minerala.
Čokolada je bogata antioksidansima, a istraživanja su potvrdila da može smanjiti rizik od srčanih bolesti, upale, inzulinsku rezistenciju i poboljšati funkcioniranje mozga.
Isto tako, kraljica ne puši i redovito provodi vrijeme na svježem zraku, što čini ovu 95-godišnjakinju toliko vitalnom.
Možda bismo svi trebali primijeniti neke od njezinih prehrambenih navika.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....