FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Je li zdrav?

Nutricionistica nam je otkrila jedinu stvarnu razliku između smeđeg i bijelog šećera

Oko smeđeg šećera su se vodile brojne polemike, a nutricionistica je dala svoj sud


Prije 10-ak godina smeđi šećer se smatrao zdravijom verzijom šećera. Od tada su se vodile brojne polemike oko toga je li smeđi šećera zdrav ili nije, a svoje mišljenje je dala i nutricionistica Vedrana Dučkić.

- Kad gledamo sa zdravstvenog aspekta između konzumnog bijelog i smeđeg šećera, razlike nema. Nema značajnih razlika što se tiče energetske i nutritivne vrijednosti. Nekad se navodi da smeđi šećer ima više minerala, ali te su količine zaista zanemarive. Konzumni šećer nije izvor minerala i ne možemo ga gledati kao izvor nutrijenata nego izvor čiste energije i "prazne" kalorije. Ni smeđi ni bijeli šećer nutritivnih vrijednosti zapravo nemaju - rekla je Dučkić.

Dodaje kako bi jedina razlika mogla biti vezana za gurmanski doživljaj.

- S obzirom na to je okus smeđeg šećera intenzivniji, on ima prednosti u kulinarstvu, a po nekima je privlačniji i bojom. Dakle, radi se samo o njegovom okus koji možda ima prednost pred bijelim šećerom, ali sa zdravstvenog aspekta nije ništa kvalitetniji - objasnila je sugovornica.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Zamjene za šećer

Ljudi su danas, govori nam nutricionistica, educiraniji po pitanju smeđeg šećera te znaju da nije adekvatna zamjena za bijeli šećer.

- Umjesto smeđeg šećera pribjegavaju kvalitetnijim zamjenama koje imaju nizak glikemijski indeks, manju kalorijsku vrijednost i pogodne su za dijabetičare - rekla je Dučkić.

Dodaje kako najčešće koriste steviju koja uopće nema kalorijsku vrijednost i bez problema ju mogu koristiti dijabetičari. Navodi da brezin šećer (ksilitol) ima oko 40% manje kalorija nego konzumni šećer, a dobra alternativa je i kokosov šećer, također pogodan za osobe oboljele od dijabetesa. Isto tako, tvrdi, da je med odlična prirodna zamjena, iako ima visok glikemijski indeks i puno kalorija, nutritivno je bogat, kao i javorov i agavin sirup koji imaju puno benefita za zdravlje.

Kad je riječ o unosu smeđe i bijelog šećera, nutricionistica navodi da je najbolje izbjegavati ga.

- Treba jesti što više složenih ugljikohidrata, a što manje jednostavnih, kao što su bijeli i smeđi šećer. Opća je preporuka maksimalno 50 grama šećera, a ja mislim da brojka treba biti i manja. Šećer je najbolje unositi iz prirodnih izvora kroz voće, žitarice. Isto tako, važno je čitati deklaracije jer se on nalazi u sokovima, pekarskim proizvodama i raznim namirnicama koje unesemo tijekom dana. Visokorafinirani proizvodi, prerađena i konzervirana hrana može imati puno šećera - objasnila je Dučkić.

Svakako predlaže izbjegavanje obje vrste šećera zbog visoke kalorijske vrijednosti i glikemijskog indeksa. Navodi kako posljedica može biti debljanje, a onda i pretilost koja može dovesti do drugih bolesti, od preddijabetesa i dijabetesa, inzulinske rezistencije, kardiovaskularne bolesti. Ističe kako šećer može dovesti i do problema s jetrom i bubrezima pa čak može izazvati i neke vrste karcinoma.

- Uvijek bih izabrala alternative jer se i slastice mogu od njih pripremati. I vrlo su ukusne - zaključila je nutricionistica iz iz nu3vexa.

Linker
03. svibanj 2024 10:28