Antioksidansi imaju jako važnu ulogu u očuvanju zdravlja i dio su obitelji vitamina, minerala te drugih hranjivih tvari koje nalazimo u raznim prehrambenim namirnicama. Kada govorimo o orašastim plodovima, najviši udio antioksidansa luteina i zeaksantina sadrže pistacije, čije se je konzumiranje posebno pokazalo važnim za zdravlje očiju.
Pistacije i zdravlje očiju
To je potvrdilo nedavno istraživanje koje sugerira da će svakodnevno konzumiranje neslanih, oljuštenih, suho pečenih pistacija tijekom 12 tjedana značajno poboljšati optičku gustoću makularnog pigmenta, ključog pokazatelja zdravlja očiju.
Sprječavanje makularne degeneracije
Makula je malo i izuzetno bitno područje u središtu mrežnice, ključno je za središnji vid, percepciju boja i sposobnost hvatanja finih vizualnih detalja, poput čitanja teksta ili prepoznavanja lica. Sa starenjem češće smo podložni stanju makularne degeneracije, jednom od primarnih uzroka gubitka vida i sljepoće. Međutim, ovo stanje može zahvatiti i mlađe, a glavni čimbenici koji doprinose ovom stanju su pušenje, obiteljska anamneza, pretilost i visoki krvni tlak. Stoga pravovremeno otkrivanje i liječenje može pomoći u kontroli slabljenja vida, a dodatnu prednost zbog luteina, kako navodi spomenuto istraživanje, daje konzumiranje pistacija. Lutein je zaštitni biljni pigment koji štiti makulu od štetnog djelovanja plave svjetlosti.
Uočavanje znakova makularne degeneracije
Najbolja strategija za izbjegavanje makularne degeneracije su redoviti pregledi kod oftalmologa. Osim toga, bilo kakva promjena ili jasnoća vida trebala bi potaknuti na zakazivanje termina za očni pregled.
Dodatne koristi od jedenja pistacija
Pistacije sadrže kalcij, kalij, željezo i magnezij te su izuzetno dobar izvor vitamin B6, a sadrže i vitamine A i C. Budući da imaju nizak glikemijski indeks, neće uzrokovati nagli skok šećera što je osobito važno za oboljele od dijabetesa. Budući da sadrže malo kalorija, a puno proteina (u 100 grama nalazimo čak 20 g proteina) pistacije su odličan izbor za pretile osobe, ali i sve one koje ne unose dovoljno proteina u tijelo. Spomenuti antioksidansi u kombinaciji s vitaminima i mineralima poboljšat će tonus kože te pospješiti probavni sustav. Navedeno je samo mali dio prednosti ovih doista moćnih orašastih plodova koje možete ukomponirati na sljedeće načine:
- dodajte ih grčkom jogurtu i zobenim pahuljicama
- pomiješajte ih s voćnom salatom ili dodajte granoli
- pomiješajte ih u smoothieje
- pomiješajte ih s povrćem, salatom ili sendvičima
- napravite svoj humus od pistacija ili jednostavno,
- grickajte ih samostalno
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....