EFEKT LEPTIRA

Zašto popravak jednog običnog strujnog kabela u Zagrebu stvori 10 prometnih čepova?!

Zagrebačka prometna infrastruktura je takva da i slaba kiša prouzroči kaos u cijelom gradu
 Damir Krajač/Cropix

ZAGREB - Kada leptir zamahne krilima, drugi kontinent zadesi olujno nevrijeme. Kada u zagrebačkoj Ulici Eugena Kumičića, u neposrednoj blizini križanja Mihanovićeve i Miramarske, pregori običan električni kabel, cijeli grad zadesi prometni kolaps. Kada na križanju Vukovarske i Savske radnici popravljaju tračnice, događa se isto. Takve snažne reakcije na najmanje moguće promjene nazivaju se efekt leptira. Od njega boluje i zagrebačka prometna infrastruktura.

Kašnjenje na posao

Posljednjih tjedan dana kolaps u zagrebačkom prometu rezultat je dviju benignih komunalnih akcija. Zbog toga što je prije nepunih tjedan dana pregorio električni kabel u Kumičićevoj ulici, radovi koji su zbog njegove rekonstrukcije zauzeli dio kolnika prouzročili su prometnu pomutnju.

Isto se događa i protekla tri dana zbog sitnih radova na Savskoj i u Vukovarskoj. Tisuće Zagrepčana ovih dana kasne na posao, i to zbog manjeg popravka na tračnicama.

Prometni stručnjak Željko Marušić objašnjava da jedan prometni čep stvara desetke novih. Kumičićeva je specifičan primjer jer je jedna od rijetkih ulica koje povezuju sjever i jug grada. Zbog radova u toj ulici promet pati i na prometnim žilama kucavicama, sjevernom i južnom Zelenom valu te u Vukovarskoj ulici.

Malo alternativnih pravaca

- Riječ je o lančanoj reakciji. U ovom konkretnom slučaju teškoće na spomenutom križanju povlače za sobom i prometne čepove na križanjima sa Žerjavićevom i Hebrangovom.

Drugim riječima, otežava se promet na križanjima s dva zelena vala. Problem nastaje i zato što vozači u sličnim slučajevima počinju tražiti alternativne pravce, a takvih je u Zagrebu, kada je u pitanju povezanost sjevera i juga, vrlo malo. Zagrebačka prometna infrastruktura je takva da i najmanji poremećaji poput radova, kiše ili prometne nesreće mogu prouzročiti prometni kaos u cijelom gradu - istaknuo je Marušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 07:17