METROPOLA NA RAKETNI POGON

Zagrebački holding raspisao natječaj za nabavu - super raketa!

Zvuči vam nevjerojatno? Podsjeća vas na nastavak čudnih ideja poput kupnje oklopnog vozila ili strašnog drvenog stola za borbu protiv potresa? Ovdje se zapravo radi o vrlo, vrlo korisnoj investiciji!

ZAGREB - Iako zvuči nevjerojatno i pomalo podsjeća na nastavak niza nevjerojatnih ideja koje u posljednje vrijeme stižu od gradske vlasti (kupnja oklopnog vozila s balističkom zaštitom, nabava čudesnog drvenog stola za borbu protiv potresa...), zapravo se radi o vrlo praktičnoj i korisnoj investiciji.

Riječ je o pneumatskim raketama za bušenje cesta zbog kojih će raskopavanje i ponovno asfaltiranje prometnica zbog običnog puknuća električnog kabela postati prošlost.

Kraj dosadašnje prakse

Od sada radi postavljanja kanalizacije, vodovoda i telekomunikacijskih kabela više neće biti potrebno prekapati prometnice. U Zagrebu se, naime, godinama provodi upravo takva praksa - svaki put kada se mijenjaju instalacije radnici raskapaju cijele ulice. Osim što je takvo izvođenje radova znatno skuplje, raskopane prometnice otežavaju svakodnevni život Zagrepčana.

Pneumatske rakete veličine su jednog metra, a sve što je potrebno jest probušiti ulazni i izlazni otvor na prometnici i zatim ispaliti raketu pod zemljom. Ona probija cestu i otvara prostor za postavljanje cijevi i/ili električnih kabela.

Vrijednost jedne rakete može doseći i 100 tisuća kuna, a u Zagrebačkom holdingu objašnjavaju da su odlučili nabaviti rakete za potrebe podružnice Vodoopskrba i odvodnja. Prikupljanje ponuda završeno je jučer, a o rezultatima natječaja tek naknadno planiraju obavijestiti javnost.

Bušenje ispod zemlje

U tvrtki Dar d.o.o., koja zastupa inozemne proizvođače raketa, objašnjavaju da je riječ o modernom i vrlo praktičnom sustavu.

- Ovim postupkom ne reže se i ne oštećuje cesta, već se buši ispod zemlje. Raketa ulazi na dubinu od jednog metra i otvara prostor određenog promjera. Ona se pogoni na tlačni zrak iz kompresora, udara u prepreku pet puta u sekundi i ne buši zemlju, već je za sobom razvlači, odnoso za sobom oblikuje prostor. Budući da uz rakete dolazi i prateća oprema, poput kompresora, nauljivača i fleksibilnih crijeva, one mogu biti vrlo skupe. Ovisno o promjeru, cijena im se kreće od 20 do 100 tisuća kuna - objašnjavaju u Daru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 09:28