BITKA ZA SVAKI METAR

Ugostitelji na špici se pripremaju za novi režim rada: ‘Rastavit ćemo terase, maknuti žardinjere‘

Razmak između terasa i zgrada u strogom centru zagreba mora biti 5.5 metara, a fiksni prolaz širok 3.3 metara sa svake strane

Jedan od kafića na Cvjetnom trgu je već uklonio montažne podnice na svojoj terasi

 Goran Mehkek/Cropix

- Snaći ćemo se... Uvijek smo se snašli. Ne znam zašto to uopće moramo učiniti i kakvog to ima smisla, ali ćemo se prilagoditi. Samo da nam potpuno ne zatvore terase i bit će dobro - u hodu govori djelatnik jednog od kafića u Preradovićevoj ulici. Podest koji su skupo platili maknut će u potpunosti jer, kažu, nema smisla ostaviti tako uske terase, a nije ni tako jednostavno izrezati ih kako bi prilagodili veličinu. Suncobrane koji se nalaze u ravnini ulične lampe će navečer zatvoriti, stolove i stolice skupiti.

Ovaj je kafić samo jedan od brojnih kafića iz užeg centra grada koji mora prilagoditi veličinu terasa kako bi razmak između njih i zgrada bio najmanje 5.5 metara, kako propisuje Pravilnik o uvjetima za vatrogasni pristup iz 1994. godine. Ugostitelji objašnjavaju kako moraju osigurati fiksni prolaz širok najmanje 3.3 metara sa svake strane, a ostatak vatrogasnih prolaza ugostitelji mogu popuniti stolovima i stolicama koje mogu lako pomaknuti u slučaju potrebe. Upravo je to kompromisno rješenje s kojem se slažu i Grad i ugostitelji jer tako neće morati smanjivati broj svojih stolova.

image

Kafići na popularnoj zagrebačkoj špici moraju se prilagoditi Pravilniku o uvjetima za vatrogasni pristup

Goran Mehkek/Cropix

Na njihovom sastanku, koji se održao sredinom ožujka, subota 9. travnja definirana je kao rok do kojeg trebaju prilagoditi veličinu terasa pa bi špica već ovaj vikend mogla izgledati bitno drugačije. Ipak, samo tri dana prije većina terasa u Preobraženskoj, Margaretskoj, Bogovićevoj, Varšavskoj, Preradovićevoj, Petrićevoj i Petrinjskoj ulici izgleda isto kao i prije.

Tajnik Udruženja ugostitelja Zagreba Ivan Tadić objašnjava kako se radi samo o okvirnom roku.

- Taj rok je definiran na sastanku s gradonačelnikom i svakodnevno radimo na tome da se ispoštuje. Kako rok pada na vikend, onda se on i inače prebacuje na sljedeći radni dan tako da sve zapravo ide u smjeru onoga kako je dogovoreno. Podest i ostali fiksni dijelovi će svakako biti uklonjeni s vatrogasnog pristupa - objašnjava Tadić.

image

Matea Kvartuč i Irena Barisić rade u kavanici u Varšavskoj ulici

Goran Mehkek/Cropix

Dio ugostitelja najavljuje kako će podloge na svojim terasama prilagoditi novim dimenzijama, drugi će ih u ponedjeljak potpuno ukloniti i svoje stolove i stolice ostaviti na uličnom asfaltu. Broj mjesta ostaje isti, ali je ambijent drugačiji. Velik dio terasa ostaje bez podnica, velikih posuda s cvijećem i staklenih ili plastičnih ograda. Terasa kafića na samom Cvjetnom trgu koja je prije bila zatvorena, sada se svodi na stolove i stolice na otvorenom.

Samo uklanjanje podesta posebno je zahtjevan zadatak i najbolje bi bilo kada bi se ugostitelji dogovorili da ih svi uklone isti dan. Nakon micanja kamenih blokova ili drvenih podloga, naime, slijedi čišćenje asfalta šmrkom pa bi voda od čišćenja jednog kafića završila pod stolovima drugog i tako otjerala njihove goste. Očisti li se sve odjednom, sve će biti gotovo puno brže i jednostavnije.

image

Bulldog, Bogovićeva

Goran Mehkek/Cropix

Kako će kompromisno rješenje s Gradom izgledati u praksi objasnio nam je Vlatko Duvančić, voditelj popularnog Bulldoga u Bogovićevoj ulici. Na terasama s pomičnim dijelom moći će posluživati jednak broj gostiju kao i do sada jer površina terasa ostaje ista. Suncobrani vrijedni nekoliko desetaka tisuća eura mogu ostati jer se i oni mogu brzo zaklopiti.

- U slučaju neke izvanredne situacije, sve može biti pomaknuto za pola minute. Suncobran se zatvara pritiskom na gumb, a stolovi i stolice su dovoljno lagani da ih se brzo može pogurati – tvrdi Duvančić. U dogovoru s obližnjim ugostiteljima počinju prilagođavati terasu, a jedino što Bulldog treba učiniti je, objašnjava nam, suziti dio na kojem se nalaze podnice jer već sada imaju fiksni prolaz od nešto manje od četiri metra.

Kada mu je na adresu stiglo rješenjem o uklanjanju terasa, Vlatka je najviše zabrinulo da bi neki od djelatnika mogli ostati bez posla. Na terasama se, naime, ostvaruje najveći dio prihoda pa bi njihovo potpuno uklanjanje imalo izraziti utjecaj na budućnost bilo kojeg lokala na špici. Kompromisno rješenje koje su predstavnici ugostitelja dogovorili s Gradom je to uspjelo spriječiti. Voditelja Bulldoga stoga pitamo je li njime zadovoljan.

- Da, zadovoljni smo. Najvažnije nam je bilo da terase ostanu, a prema ovom rješenju sve više manje ostaje isto. Tko nema fiksni prolaz od 3.3 metara mora ga osigurati. Maknut će se i podnice, ali u principu ipak ne dolazi do znatnih promjena kojih smo se pribojavali – kaže Vlatko.

image
Goran Mehkek/Cropix

Matea Kvartuč, koja radi u Caffee baru Kavanica u Varšavskoj, kaže nam kako ovaj ugostiteljski objekt mora samo osigurati zadani razmak između zgrade i zatvorenog suncobrana jer fiksnu podlogu nemaju ni sad. Ova konobarica dobro je upućena u zavrzlame vezane uz uklanjanje terasa do kojih je došlo proteklih tjedana.

- Sjećam se da nam je stigao zahtjev Grada da do 30. lipnja uklonimo terase, ali zašto bismo to učinili? U početku je djelovalo kao da će situacija biti puno gora i da će se sve morati uklanjati, ali je udruga uspjela dogovoriti s Gradom da se naprave samo prilagodbe što je puno bolje – prisjeća se Matea i dodaje kako je dovoljan vatrogasni prolaz, u njihovom slučaju, već osiguran.

- Prošlog tjedna je vatrogasno vozila ovuda doslovno proletjelo. Najviše muka im je zadavao prolaz kraj Benettona jer se zbog cvjećarnice na ćošku nisu mogli zaokrenuti. Ovuda pak svakodnevno prolaze kamioni s dostavom i nema nikakvih problema – tvrdi Matea.

image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 05:46