INSPEKCIJA JUTARNJEG

Pogledajte novo lice špice: ‘Zašto svi gledaju prema Bogovićevoj, zašto nisu ista pravila za sve?!‘

U sedam sati su stigli radnici pa sada sve moramo počistiti. To je jedina promjena koja se dogodila – govori nam konobarica

Terase u Bogovićevoj

 Cropix

Već prošlog je vikenda, barem prema najavama, popularna zagrebačka špica trebala osvanuti u novom ruhu. Ugostitelji iz ulica oko Trga Petra Preradovića najkasnije su do ponedjeljka trebali prilagoditi izgled svojih terasa tako da kamene ili drvene podloge budu uže ili da se potpuno uklone. Točnije, okvirni rok za prilagodbu terasa, po kojima bi se između njih i zgrada osigurao prolaz od 5,5 metara istjecao je još u subotu 9. travnja, ali je pomaknut na sljedeći radni dan.

No, većina je ugostitelja i taj rok probila.

Promjena je tako, barem zasad ispala minimalna: uklonjene su podloge na samo tri terase u Bogovićevoj ulici pa zagrebačka špica izgleda slično kao i prije. Građani i dalje ispijaju kave na omiljenim lokacijama, a jesu li njihove noge naslonjene na podlogu ili asfalt, ne brine ih previše.

Kada smo još u ponedjeljak ujutro stigli u Bogovićevu, djelatnici kafića već su četkali asfalt koji se pod podestom skrivao više od dvadeset godina. Voda se cijedila niz blagi nagib u ovoj inače prometnoj ulici, ali to nije zasmetalo ni obližnjim lokalima ni usputnim prolaznicima.

- U sedam sati su stigli radnici i krenuli s micanjem podesta pa sada sve moramo počistiti. To je jedina promjena koja se dogodila – govori nam konobarica jednog od kafića koju smo zatekli s metlom u ruci. Podloge na terasama njihovih susjeda za sada izgledaju isto kao i prije, ali ne sumnjaju da će isti posao čeka i njihove kolege.

image

Terasa kafića Bulldog

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image

Terasa Bulldoga

Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

- Dosta je komplicirano organizirati se i pronaći radnike koji će obaviti ovaj posao pa zato kasne – govori naša sugovornica. Potvrđuju to i ugostitelji s kojima smo razgovarali pa na pitanje o kašnjenju ponavljaju kako je jedini problem bio pronaći radnike na vrijeme. Podržavaju kompromisno rješenje da fiksni prolaz širok bude najmanje 3.3 metara sa svake strane, a ostatak mogu popuniti stolovima i stolicama koje mogu lako pomaknuti.

Toga će se, nadaju se, pridržavati baš svi.

- Ponekad mi se čini da je sva pažnja usmjerena prema Bogovićevoj ulici, dok drugi mogu činiti što žele. Pravila moraju biti jednaka za sve - govori nam vlasnik jednog ugostiteljskog objekta koji je želio ostati anoniman.

image

Terase Bogovićeva - bez podesta

Karla Zupičić
image
Karla Zupičić
image
Karla Zupičić

Neki ugostitelji komentiraju kako ih ne brinu potencijalne kazne koje bi mogli dobiti zbog kašnjenja. U najgorem će slučaju, tvrde, platiti nekoliko tisuća kuna kazne koju bi mogao pripisati komunalni redar i nakon toga dobiti još 15 dana da pronađu radnike i prilagode svoje terase zahtjevima Grada.

Velik dio terasa ostaje bez podnica, velikih posuda s cvijećem i staklenih ili plastičnih ograda. Ambijent će postati drugačiji, ali će broj mjesta ostati isti zbog čega su ugostitelji odahnuli. Naime, kada je na njihove adrese stiglo rješenje po kojem moraju ukloniti terase, zabrinulo ih je kako će zbog značajnog gubitka prihoda, koji se ostvaruje na terasama, morati otpuštati neke radnike. Ipak, na ovaj način će se promijeniti samo izgled terasa, a istovremeno početi poštivati Pravilnik o uvjetima za vatrogasni pristup koji je donesen još 1994. godine. Samo treba pričekati da mu se prilagode svi ugostitelji iz užeg centra Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:13