UGOSTITELJSTVO U KAOSU

‘Konobare plaćamo po milijun kuna, ali oni više ne žele raditi na Badnjake i Novu godinu‘

Dobar dio njih se nikad neće vratiti svojim starim karijerama, usprkos činjenici da su mnogi konobari danas dobro plaćeni
 Ed Jones/AFP

Nakon što su brojni restorani u pandemiji privremeno zatvorili svoja vrata i radnike poslali kućama, kad je stiglo vrijeme da ih nanovo otvore, shvatili su kako su neki njihovi dotadašnji zaposlenici zauvijek okrenuli leđa ugostiteljstvu te se pronašli u nekim novim karijerama.

To je razlog zašto dobar dio njih trenutno ima velikih problema s organiziranjem svekodnevnog posla, a poznati austrijsko - američki kuhar Wolfgang Puck u intervjuu za Yahoo finance pojasnio je kako se dobar dio njih vjerojatno nikad niti neće vratiti nazad svojim starim karijerama, usprkos činjenici da su mnogi konobari danas dosta dobro plaćeni.

" Mnogi ljudi iz ove industrije su u međuvremenu promjenili svoj lifestyle. Kažu nam da ne žele raditi na Dan žena, na Badnjak, na Silvestrovo ili nedjeljom. Većina ih se jednostavno ne želi vratiti nazad u industriju", kazao je Puck te napomenuo kako se to događa usprkos čionjenici da su plaće u ugostiteljstvu rasle.

Dapače, kako je prošle godine promet u ugostiteljstvun počeo rasti, a samim time se pojavila i potreba za novim radnicima, plaće u ugostiteljstvu među rijetkima su imale rast koji je nadmašio iznos inflacije, a satnice su poksupile u prosjeku za 11.8 posto.

No, Puck je priznao da ne uspijeva pronaći radnike niti za svoj lanac restorana Spago koji posluje na lokacijama kao štro su Beverly Hills, Malibu ili Las Vegas, a gdje konobari zarađuju između 120 i 150 tisuća dolara.

Ipak, vlasnici restorana ne trebaju biti skroz pesimistični jer statistika posljednjih mjeseci u SAD-u pokazuje rast zapošljavanja u ovoj sektorskoj grani pa je tako samo prošlo mjesec na radnim mjestima u turizmu uposleno 112 tisuća osoba od čega se polovica odnosi na ugostiteljstvo, a očekuje se da će ugostiteljska industrija u SAD-u, koja broji 14.9 milijuna djelatnika, do kraja godine narasti za još njih 400 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:53