RAČUNI STARI 27 GODINA

Tomašević otpisuje 207 milijuna kuna duga za komunalije: ‘Evo zašto nema šanse da se naplatimo...‘

Dio duga nastao je neplaćanjem komunalne naknade za 64 tisuća stambenih i garažnih prostora te još 8 tisuća poslovnih

Tomislav Tomašević

 Srdjan Vrancic/Cropix

Grad Zagreb otpisat će građanima 207 milijuna kuna duga na ime komunalnog doprinosa, komunalne naknade i spomeničke rente. Prijedlog je to gradonačelnika Tomislava Tomaševića za koji će se glasati na nadolazećoj 10. sjednici Gradske skupštine.

Dug obveznika koji je ušao u zastaru gomilao se od 1995. godine, a njegova je naplata, prema procjeni Grada, nemoguća. Iako se većina tih dugova nikad nije podmirivala, uredno je ulazila u proračunske planove.

- Zbog potrebe knjigovodstvenog isknjiženja prihoda Grada Zagreba koji se prikupljaju s osnova komunalnog doprinosa, komunalne naknade i spomeničke rente koji su postali nenaplativi zbog zastare, a u poduzetim postupcima Grad Zagreb nije uspio naplatiti svoja potraživanja, potrebno je otpisati takva potraživanja u cilju uređenja, planiranja i izvršavanja proračuna, upravljanja imovinom i obvezama, upravljanja dugom, zaduživanja i jamstvima Grada Zagreba, računovodstva, proračunskog nadzora i drugih pitanja vezanih za upravljanje javnim financijama – stoji u izvješću na službenim stranicama Gradske skupštine.

Od 207 milijuna kuna, najveći iznos otpada na komunalne naknade – gotovo 148 milijuna. Ona se plaća za stambene, garažne i poslovne prostor, ali i za građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti te neizgrađeno građevinsko zemljište, a potražuje je GSKG-a.

image

Računi za mnoge poslovne prostore u Zagrebu nisu plaćani godinama, a sada se Grad više ne može naplatiti

Bernard Covic/Cropix

Tako nepodmireni dugovi do 2010. godine koji se nalaze u knjigovodstvu Sumnjivih i spornih potraživanja (SISP), za koje nikad nisu formirana rješenja o ovrsi, iznose ukupno 128 milijuna kuna. Nastali su neplaćanjem komunalne naknade za 64 tisuća stambenih i garažnih prostora te još 8 tisuća poslovnih.

Za 18 tisuća objekata do 2015. nije pokrenuta prisilna naplata. Vlasnici tih garaža, stambenih i poslovnih prostorima dužni su ukupno 13 milijuna kuna.

Još je 16 milijuna kuna duga proizašlo iz neplaćanja spomeničke rente. Nju snose osobe koje obavljaju određenu gospodarsku djelatnost, primjerice ugostitelji, a njihov se prostor nalazi u zgradama proglašenima kulturnim dobrom. Takvih je zaboravljenih računa 2 tisuće.

Ostalih, skoro, 43 milijuna kuna duga su nepodmireni komunalni doprinosi, a plaćaju ih vlasnici zemljišta na kojima se gradi građevina ili investitor ako je tako predviđeno ugovorom. Od tih 43 milijuna, 25 milijuna duguju fizičke osobe.

No, Gradu ne duguju svi jednako. Na popisu dužnika postoje mizerne cifre od svega par lipa, ali postoje i oni od nekoliko tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:50