NASTAVAK BORBE

Roditelji odgojitelji najavili idući korak: ‘Nabavit ćemo šator i idemo Tomaševiću pred ured!‘

‘Imamo podršku nekih političara, ali sve smo organizirale same zato što mislimo da je ova odluka zagrebačke vlasti neprihvatljiva‘

Jučerašnji prosvjed

 Tomislav Kristo/Cropix

Roditelji odgojitelji, koji jučer nisu uspjeli promijeniti mišljenje zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zviždaljkama i pjesmom ispred Gradske skupštine da im ne smanji roditeljsku naknadu, doznajemo, planiraju nastavak borbe i podizanje šatora ispred Gradskog poglavarstva.

- Da, radimo na tome. Prvo ćemo odmoriti nekoliko dana, a onda ćemo početi raditi na nabavljanju šatora i ishođenju dozvole idući tjedan za postavljanje velikog šatora ispred Poglavarstva, naša se borba nastavlja – potvrdila nam je Liljana Dragić, jedna od organizatorica jučerašnjeg prosvjeda iz inicijative 'Djeca su budućnost'.

Naime, nakon maratonske šeste sjednice zagrebačke Gradske skupštine koja je trajala do četiri sata ujutro u petak, a koju su obilježili prosvjedi 50-ak majki u statusu roditelja odgojitelja s apelom Tomaševiću da im ostavi prava, točnije mjesečnu naknadu od 4.800 kuna, zagrebačka je Gradska skupština noćas ipak ukinula mjeru o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a trenutnim korisnicima pomoć srezala na tisuću kuna. Pritom je izglasan i zagrebački proračun za 2022. "težak" 15,1 milijardu kuna, što je palo u drugi plan. Udruge roditelja odgojitelja, doznajemo, najavljuju daljnju borbu postavljanjem šatora ispred Tomaševićeva ureda, tužbama i apelom na državne institucije.

Iako postavljanje "šatora" ima bogate političke konotacije, a u hrvatskoj kolektivnoj memoriji najpoznatiji je šator branitelja iz Savske koji su, prosvjedujući za svoja prava, ili povlastice, kumovali rušenju ondašnje vlasti SDP-a 2015., Dragić uvjerava da roditelji odgojitelji nisu povezani ni s kakvim političkim strankama ili motivima.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Nismo dosad primali ničiju pomoć, ni političku ni financijsku, imamo podršku nekih političara otpočetka, ali sve smo organizirale same zato što mislimo da je ova odluka zagrebačke vlasti neprihvatljiva - govori Dragić dodajući da će velikom broju majki, rezanjem naknade za roditelja odgojitelja na tisuću kuna, biti ugrožena egzistencija.

Na prosvjedu u četvrtak, ipak, neki su političari dolaskom dali svoju podršku. Među njima su dominirali bivši članovi i simpatizeri Domovinskog pokreta – Karolina Vidović Krišto, bivša članica kluba Domovinskog pokreta, sada nezavisna saborska zastupnica, Igor Peternel, potpredsjednik Gradske skupštine i član Domovinskog pokreta te Miroslav Škoro, bivši predsjednik Domovinskog pokreta, sada nestranački gradski zastupnik, čije su pjesme, uključujući 'Sude mi' orno pjevali prosvjednici.

Osim njih, na stranu roditelja je stala i gradska oporba, najglasnije zastupnici Mosta, a s mlakom podrškom i gradski HDZ-a, iako su, zanimljivo, HDZ-ovci nekidan odbili amandman Hrvatskih suverenista u Saboru da se pola milijarde kuna uloži u mjeru roditelj odgojitelj na nacionalnoj razini. Usprkos podršci oporbe, izmjena je odluke o roditeljima odgojiteljima s 27 glasova "za" i 11 glasova "protiv" izglasana u noći na petak. Roditelji odgojitelji sada imaju 30 dana rok za žalbu na tu odluku.

- Mi sada idemo u tužbe. Oni su dužni svakom korisniku mjere poslati novi akt, odnosno nova rješenja s promijenjenim uvjetima, a na to se imamo pravo žaliti - objasnila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica udruge HURO.

Osim mjere roditelja odgojitelja, u Skupštini je jučer kasno navečer većinom glasova, prihvaćen prijedlog odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića da novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta iznosi 2500 kuna po djetetu. Podsjetimo, novčana je pomoć dosad iznosila 1800 kuna za jedno dijete, za drugo 3600 kuna tijekom dvije godine, a za treće i svako daljnje dijete 54.000 kuna tijekom šest godina.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Tomislav Tomašević sve je to nazvao "dobrom i poštenom odlukom", a najavio je i ulaganja vrijedna 75 milijuna kuna u 2022. u četiri dječja vrtića i zakup prostora koji bi, prema izračunima zagrebačke vlasti, trebali biti dovoljni da zbrinu između 3.000 i 5.000 djece koja izlaze iz mjere i ulaze u zagrebačke vrtiće.

Šesta maratonska sjednica zagrebačke Gradske skupštine trajala je do četiri sata ujutro u petak ujutro, a najaktivniji zastupnik Trpimir Goluža te Igor Peternel (Domovinski pokret) bili su ujedno jedini oporbeni zastupnici koji su ostali do ranih jutarnji sati. Tako je i gradski proračun od 15 milijardi kuna, s 28 glasova za i 14 protiv, prihvaćen kasno navečer u četvrtak, a u njemu se planira prodaja udjela u IT tvrtki APIS-IT za 300 milijuna kuna i prodaja zemljišta u Blatu za 200 milijuna kuna.

Osim toga, Tomašević je predvidio i rezanje plaća rukovodećih pozicija, kao i manje subvencije za sportski savez i udruge manjina. Da je "proračun nerealan, nerazvojni, postizborni", ustvrdio je gradski zastupnik iz redova HDZ-a Davor Filipović. Tomašević je na to odgovorio da je proračun, za razliku od onih Milana Bandića – realan.

- To je način kako ćemo upravljati gradom i to je način kako ćemo izvući grad iz ove financijske krize i zato imamo 300 milijuna kuna suficita u proračunu za sljedeću godinu – rekao je. Oporba je ostala dosljedna najavama da neće podržati ovakav proračun ako se Tomašević ne odrekne zadiranja u prava roditelja odgojitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:52