NOVA IMENOVANJA

Tomašević objavio tko je novi predsjednik Uprave ZET-a: ‘Riječ je o iskusnom menadžeru‘

Održana je redovna konferencija za medije zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića
 Zeljko Puhovski/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izvijestio je u utorak da je za novog predsjednika Uprave ZET-a imenovan Marko Bogdanović, menadžer koji je dvadesetak godina upravljao vodećim hrvatskim kompanijama, a stupit će na dužnost krajem siječanja. Bogdanović je iskusni menadžer koji je upravljao vodećim hrvatskim kompanijama, među ostalim bio je i predsjednik Uprave Đure Đakovića, kazao je Tomašević.

- Prva tema je vezana za natječaj za novu upravu ZET-a. Imenovali smo novog predsjednika Uprave Marka Bogdanovića. On je iskusni menadžer koji je upravljao vodećim kompanijama, bio je u Đuri Đakoviću, radio je na poslovima restrukturiranja, bio odgovoran za strateške projekte. Karijeru je započeo u Ledu. Inače je inžinjer strojarstva. On je novi direktor ZET-a, stupit će na tu dužnost krajem siječnja, a gospođa Žgela do tad će voditi ZET. Smijenjen je dosadašnji član uprave Tomić - rekao je Tomašević.

- Druga tema je natječaj za pročelnika ureda gradonačelnika, taj natječaj je završen, procedura je složena, od pisanog testa, do provjere diploma, žalbi, da osobe nisu kažnjavane... To će biti Martina Jurišić, stupa na dužnost sredinom siječnja. Diplomirana je pravnica s položenim državnim ispitom, radila je kao glasnogovornica u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa i u Ministarstvu kulture. Spoj pravnog iskustva i rada s medijima je ključna zadaća novog ureda kada 1. siječnja dođe do preustroja. Na natječaj se prijavilo 24 kandidata, 13 je pristupilo testiranju, 12 je prošlo i bilo na intervjuu, a na osnovu preporuka povjerenstva donio sam odluku o ovom imenovanju - izjavio je Tomašević.

Gradonačelniku je postavljeno pitanje o sljemenskoj žičari i kada će napokon proraditi.

- Ministar prometa Oleg Butković bio je optimističan da bi to moglo biti do Skijaškog kupa. Vjerujem da će pravna pitanja biti usklađena i da će Zagreb dobiti osmu dozvolu. Skijalište ovisi o meteorološkim pokazateljima i pripremi staze. Tu ne bi trebalo biti nekih razlika u odnosu na ranije. Povlaštene karte za skijaše? Ne znam da postoje povlaštene karte niti da sam donio odluku da se one ukinu. Provjerit ću čemu je riječ - rekao je Tomašević.

image

Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević i Luka Korlaet

Željko Puhovski/Cropix

Upitan hoće li se novi mural Slobodana Praljka na Laništu također ukloniti, odgovorio je: - O muralu Slobodana Praljka se već oglasio HEP, on je na trafostanici. Zagreb će djelovati po zakonu. Zadnji puta su greškom uklonjeni murali posvećeni žrtvama Vukovara i Dinamu, ali nije bio greškom uklonjen mural Praljku. Za sve murale su potrebne dozvole. HEP je vlasnik, u koordinaciji s njima ćemo djelovati.

Upitan o novom direktoru ZET-a Tomašević je odgovorio: Nema tereta u prošlosti, nije član političke stranke. Intervjuirali smo ga kao i sve kandidate, vjerujemo da je pravi čovjek za ovu poziciju.

Gradonačelnik je u nastavku opet komentirao ukidanje mjere roditelj odgajatelj. - Tužba nije stigla, šator ne vidim. Imaju pravo na prosvjed, potrebna je dozvola za šator. Vodili smo se pravnom analizom da nije riječ o stečenom pravu nego o odluci. S obzirom na financijsku situaciju, gradska Skupština je donijela odluku, ona stupa na snagu u svibnju i postoji vrijeme prilagodbe. Vidjet ćemo kako ublažiti posljedice. Moramo prekinuti taj začarani krug. Stavlja se kao argument da revizija mjera stavlja pritisak na vrtiće, a pet godina se nije ulagalo u vrtiće. Dužni smo osigurati predškolski odgoj i obrazovanje, osigurali smo 25 milijuna kuna za proširenje kapaciteta, 12 vrtića moramo izgraditi u dvije godine...

O obnovi kulturnih institucija govorio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet: - MUO i Školu za primijenjenu umjetnost treba obnoviti, procesi se objedinjavaju. Hrvatski prirodoslovni muzej? Stvar je zapela kod odabira voditelja projekta. Pokušat ćemo, dok se ne odabere, sa gradskim kadrovima pokrenuti radove, vrlo skoro. Hvatamo rok do kraja 2023., kreće se...

image

Luka Korlaet

Zeljko Puhovski/Cropix

Obnovu je opširno komentirao i Tomašević. - Fond solidarnosti može financirati samo obnovu javnih zgrada, isključivo za konstrukcijsku obnovu i ojačanje do standarda, ne povratak u prvobitno stanje. Zagreb je aplicirao, novac je stigao, manji iznos od cijele štete koja je oko 80 milijardi kuna, dobili smo pet milijardi. Zagreb je dobio dio novca, raspisujemo natječaj, prijavljujemo i ugovaramo projekte. Tu su tri područja, obnova škola za 1.2 milijardu kuna, taj novac je rezerviran za Zagreb. Nekoliko milijuna kuna za vodoopskrbu i 800 miljuna kuna za prometnice.

Sve ostalo ide preko Ministarstva kulture. Mi njima prijavljujemo projekte obnove kulturnih institucija. Taj novac je na državnoj razini. Započela je sanacija 150 školskih objekata, to su mali iznosi, mali popravci. Krenulo se u cjelovitu obnovu 13 škola i jednog doma, to je i energetska obnova. Prema pravilima Fonda jedino se u tim kapitalnim projektima može financirati isključivo onaj dio konstrukcijske onove. Razliku se mora financirati iz MPO-a ili iz proračuna. Vladu smo informirali da od 1.2 milijardu kuna možemo isoristiti maksimalno 700 milijuna kuna, radi pravila. To nema veze s rokom. Tražili smo realokaciju tog novca za kulturne institucije, to bi trebalo biti u siječnju. Ne želimo da novac propadne. Vlada može realocirati ta sredstva. U ministarstvima su ugovorili više projekata nego što je alocirano, baš zato da novac ne propadne. Dio novca će otići i na gradske kulturne institucije, zaštićene objekte... Ovaj dio novca koji je spušten na Zagreb će ostati neiskorišten i zato smo tražili realokaciju.

image

Tomislav Tomašević

Zeljko Puhovski/Cropix

Tomašević je komentirao i optužnicu protiv bivšeg suradnika Milana Bandića, Gzima Redžepija. - Tek sada počinje cijeli postupak, a nama je u interesu da se raščisti sve u vezi sumnji. Teško mogu zamisliti gore stvari od ovoga. Ako je bilo tko utjecao na postupak, trebao bi itekako odgovarati za to, da to nikome više ne padne na pamet.

Pri kraju konferencije Tomašević se osvrnuo na nedavno priopćenje CIOS-a, ali i situaciju sa smećem u Zagrebu. - Zar ozbiljno očekujete da komentiram njihovo ironično priopćenje? Imamo novi incident u pogonu CIOS-a, takva priopćenja nemam namjeru komentirati. Otpad? Postoje problemi s kašnjenjem odvoza, niz je faktora koji na to utječu, dio radnika je obolio, dio završio u izolaciji, bio je problem nabavke dijelova za vozila. Raspisani su natječaji za 20 novih radnika u Čistoći, dogovorit ćemo i preko agencija, a ako treba vozila ćemo i unajmljivati i vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:11