NAJLJEPŠI DAR

Grad Zagreb se napokon sjetio OŠ Nad lipom

Škola za djecu s posebnim potrebama na Črnomercu osposobila je za život čak 2570 učenika s teškoćama u razvoju
 Milivoj Keber/CROPIX

Učenici Osnovne škole Nad lipom uvijek su vedri i nasmijani. Iako na nastavi, kao i u ostalim zagrebačkim odgojno-obrazovnim ustanovama, uče pisati i zbrajati, mnogi od njih nikad ne usvoje znanje svojih vršnjaka.

Oni su, naime, djeca s intelektualnim teškoćama i pohađaju školu za djecu s posebnim potrebama, u kojoj se nastava odvija prema posebnom programu. Učenici s lakšom mentalnom retardacijom uče predmete slične onim u redovnim školama te se pripremaju za daljnje obrazovanje, dok oni s umjerenom retardacijom uče komunikologiju, socijalizaciju i upoznavanje uže okoline. Zatim ih se do 21. godine radno osposobljava.

Najstarija ustanova tog tipa

Nastarija ustanova takvog tipa u Hrvatskoj, osnovana davne 1930., sutra slavi 80. godinu rada, a kao najljepši dar od Grada dobit će - toplu vodu! Škola se, naime, prije 30 godina preselila na Črnomerec te od tada toplu vodu ima provedenu samo do kuhinje i dvorane.

Ravnateljica Đurđica Ivančić ističe da je sretna što će Gradski ured za obrazovanje ove godine napokon uložiti oko 400.000 kuna u taj projekt.

- Zahvaljujem Gradu i Vijeću gradske četvrti. Već su nam obnovili igralište, postavili rasvjetu, uredili sjenicu, opremili dvoranu, a uskoro će postaviti i parket. Topla voda 1980. nije bila potrebna jer su školu pohađali većinom učenici s lakšim mentalnim teškoćama. No to se s vremenom promijenilo pa nam je osobna higijena sve važnija, a topla voda sve potrebnija - kaže ravnateljica.

Dodaje da se roditelji žale i na parkiranje jer su samo tri parkirna mjesta za invalide namijenjena kratkom zadržavanju roditelja koji dovoze djecu u školu. OŠ Nad lipom osposobila je čak 2570 učenika s teškoćama u razvoju. Svečana proslava 80. godine rada obilježit će se u Teatru EXIT, gdje će učenici izvesti predstavu za koju su jučer ukrašavali kartonske kutije.

Uče o zaštiti okoliša

Pomagale su im profesorica Grozdana Šitum-Madunić i Vesna Đurek, koja učenike kroz program Eko škole uči prikupljanju otpada, štednji energije i uređenju okoliša.

- Lijepo nam je, družimo se, učimo matematiku i hrvatski. Nedavno smo posvojili i šišmiša na Medvednici - kažu Danijela, Tomislav i Josip.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 15:40