NEAUTORIZIRANO

Pobuna udruga arhitekata: Upitan projekt zrakoplovnog terminala Kincla, Neidhardta i Radića

 Željko Popović/CROPIX

Društvo arhitekata i Udruga arhitekata Hrvatske reagirali su jučer negativno na najave direktora Zračne luke Zagreb, Tončija Peovića, da se od privatnog investitora koji bi financirao gradnju novog terminala neće zahtijevati gradnja prema projektu koji je osvojio prvu nagradu na javnom urbanističko-arhitektonskom natječaju arhitektonskog tima Branka Kincla, Velimira Neidhardta i Jure Radića.

Iako su se na natječaj raspisan 2008. godine, koji je stajao više od četiri milijuna kuna, javila svjetski renomirana arhitektonska imena poput Normana Fostera i Zahe Hadid, pobijedilo je rješe-nje domaćeg tima.

Sudbina Arene

Mogućnost zaobilaženja pobjedničkog projekta udruženja arhitekata usporedila su sa slučajem gradnje zagrebačke Arene kad je pobijedio projekt Branka Kincla, a zatim je investitor izabrao potpuno drugo rješenje.

Branko Kincl nije dobro prošao ni sa svojim projektom gradnje stadiona u Maksimiru.

- Zaobilaženje natječaja Hrvatsku bi ponovno uvrstilo među države u kojima je poslovanje krajnje nesigurno i u kojima natječaji koje provode država i lokalna samouprava nemaju nikakvu vrijednost - tvrde udruženja arhitekata.

Dodaju kako to znači da bi propao jedan od najskupljih natječaja u koji je uloženo više od četiri milijuna kuna.

Arhitekt Kincl nije želio opširno komentirati ta nagađanja.

- U slučaju gradnje novog terminala Zračne luke Zagreb ne bi se trebala ponoviti situacija kao s dvoranom Arena - izjavio je Kincl.

Odlučuje privatni investitor

No, direktor Zračne luke Zagreb, Tonči Peović, kaže da se situacija promijenila.

- Čekamo da država donese odluku o javno-privatnom partnerstvu - izjavio je Peović. Ako se vladajući odluče za model javno-privatnog partnerstva, ističe direktor, ne može se od budućeg investitora zahtijevati da obavezno prihvati pobjednički ili jedan od pet radova izabranih na natječaju.

- Možemo lobirati, ali to je sve što možemo- objasnio je Peović.

Dodaje da su, osim Kineza, za projekt zainteresirani i aerodromi iz Londona, Beča, Frankkfurta, Pariza...





Prvak Hrvatske u kuhanju kave

Prvak Hrvatske u spravljanju kave Matija Hrkač, 26-godišnji diplomirani novinar, krajem lipnja odlazi u London na Svjetsko prvenstvo u spravljanju kave na kojem će se natjecati u konkurenciji s baristima iz 56 zemalja. Više od tri godine Zagrepčanin Hrkač bavi se spravljanjem kave, iako prije nije bio kavopija, niti je konobario.

- Kad sam počeo, nisam znao ni tacnu držati - otkrio je.

Za kavu se zainteresirao radeći ljeti u hoteli na obali. Kad se vratio u Zagreb, našao je tadašnjeg prvaka Hrvatske u spravljanju kave.

- Rekao sam mu da ću raditi besplatno, koliko god treba, dok ne naučim - priča.

I tako je krenuo te otad proputovao niz zemalja od Afrike, Amerike, Engleske, Italije...

Po svijetu je obilazio najbolje coffee shopove, isprobavao kave i učio.

- Postao sam fanatik za kavu.

Ni danas Hrkač nije osoba koja ne može jutro zamisliti bez kave, ali uživa u tome da napravi najbolju moguću.

- Solidna kava može se napraviti i s lošim brendom, ali treba paziti da je aparat čist, da se dobro pripremi - otkriva barist. Priča da su kave po domaćim kafićima u pravilu kao i sve u državi - prilično loše, ali postoje pomaci. On želi jednom otvoriti kafić, a trenutačno se priprema za prvenstvo.

- Pripremam se tako da po cijele dane radim kave, popijem ih pet, šest u jedan sat, bude mi zlo, ali ne odustajem - kaže Hrkač čija se kava može probati u zagrebačkom kafiću Bling.













Velečasni Zlatko Sudac u Janjevu okupio vjernike

Velečasni Zlatko Sudac ovih je dana posjetio Kosovo, gdje se obratio vjernicima.

I dok su u Hrvatskoj zabranjeni svi seminari duhovne obnove, velečasni Sudac okupio je, doznajemo, u Janjevu više od dvije tisuće vjernika.

Inače, otkako su karizmatika maknuli iz Doma za duhovnu obnovu Betanja u Ćunskom na Lošinju, postav-ljen je za duhovnika u staračkom domu na otoku Krku. Tamo se posvetio, kako smo doznali, doktoratu koji želi završiti.

Film o životu velečasnog Sudca, koji je režirao Sedlar, trebao bi premijerno biti prikazan krajem rujna ili početkom listopada u Americi.

Na premijeru filma u Americi, koji bi se u Hrvatskoj trebao prikazati tek nakon Washingtona, planira otići i Zlatko Sudac.









MORH u Lourdes poslao tisuću hodočasnika, orkestar i zbor

Na 18. vojno hodočašće u Lourdes krajem svibnja Vojni ordinarijat poveo je 155 pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi, a uz orkestar Oružanih snaga išli su i zbor Ivan Goran Kovačić te oko tisuću hodočasnika, koje su prevezli u 20-ak autobusa.

Prijevoz plaćen za sve

Platili su prijevoz za sve, za 155 pripadnika OS-a platili su i smještaj, a sve je, kako neslužbeno doznajemo, stajalo oko milijun kuna. No, u Ministarstvu obrane nisu službeno potvrdili taj podatak jer, kako navode, ni oni nisu mogli dobiti sve odgovore iz Vojnog ordinarijata. U odgovoru je samo pisalo da su plaćeni troškovi smještaja u visini od oko 260.000 kuna za 155 pripadnika Oružanih snaga te da su oni platili i troškove prijevoza za svih više od tisuću hodočasnika, ali da su ostali hodočasnici sami platili smještaj. No, zašto je u Lourdes, uz orkestar, išao još i zbor, nisu komentirali.

Ugovor sa Svetom Stolicom

“Ugovorom između Republike Hrvatske i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi, koji je potvrđen u Saboru, definirani su odnosi između tijela državne uprave, u ovom slučaju MORH-a i Vojnog ordinarijata”, piše u odgovoru iz MORH-a.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 13:15