REPUBLIKANCI ZAUSTAVILI OBAMINU MILJENICU

Zbog Bengazija Susan Rice neće naslijediti Hillary Clinton

 AP Photo/Craig Ruttle

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice odustala je od kandidature za nasljednicu Hillary Clinton na čelu State Departmenta u novoj Obaminoj administraciji nakon što su republikanski senatori čvrsto odlučili da neće odobriti njezinu nominaciju.

“Ako me nominirate, sada sam sigurna da bi postupak potvrđivanja bio dugačak, odvlačio bi pažnju i mnogo bi stajao i vas i vaše najhitnije nacionalne i međunarodne prioritete”, napisala je Susan Rice u pismu predsjedniku Obami.

Rice se na tapeti republikanaca našla zbog izjava neposredno nakon napada na američki konzulat u Bengaziju u rujnu kada je ubijen i veleposlanik Chris Stevens. U više intervjua izjavila je kako se čini da je do nasilja oko konzulata došlo tijekom prosvjeda zbog filma u kojemu se vrijeđalo proroka Muhameda, no poslije su obavještajni podaci pokazali da je bila riječ o terorističkom napadu te da prosvjeda nije niti bilo. Republikanci su otad Rice optuživali da je lagala kako predsjednika ne bi dovela u neugodnu situaciju dva mjeseca prije izbora. Ona je tvrdila da je u intervjuima samo govorila ono što je u tom trenutku znala. Rice se smatra jednom od najlojalnijih Obaminih suradnica. Ta diplomatkinja, koju prati glas da zna biti toliko direktna da je ponekad nepristojna, za Obamu je radila kao savjetnica još u Senatu, a bila je i među rijetkim demokratskim insajderima koji su podupirali njegovu kandidaturu za Bijelu kuću od samog početka. Najizgledniji kandidat za nasljednika Hillary Clinton sada je senator John Kerry, demokratski predsjednički kandidat iz 2004. i predsjednik senatskog Odbora za vanjsku politiku. S novim Obaminim mandatom očekuje se i promjena na vrhu Pentagona - ministra obrane Leona Panettu mogao bi zamijeniti bivši republikanski senator Chuck Hagel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 19:17