OD DRŽAVNOG INTERESA

Dostojna zamjena za Hillary Clinton: John Kerry Obamin je izbor za državnog tajnika

 AP Photo/Carolyn Kaster

WASHINGTON - Senatora Johna Kerryja, kojeg je američki predsjednik Barack Obama odabrao da na mjestu državnog tajnika naslijedi Hillary Clinton, neće trebati upoznavati sa svjetskim čelnicima važnima za američke interese , izvješćuju američki mediji.

On je već 27 godina član senatskoga Odbora za vanjsku politku, a zadnjih šest na čelu je toga odbora. Na toj je dužnosti često putovao svijetom, i kao neslužbeni Obamin izaslanik diplomatski gasio vatre u Afganistanu, Pakistanu i Egiptu, piše američki list The Republic.

Kad je Obama trebao nekoga da 2009. nagovori afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija na drugi krug izbora, Kerry je satima ispijao čaj i razgovarao s Karzaijem.

Otkad je revolucijom u veljači 2011. svrgnut Hosni Mubarak, 69-godišnji Kerry četiri je puta putovao u Egipat.

Očekuje se da Kerry, veteran Vijetnamskoga rata i demokratski predsjednički kandidat 2004., lako od svojih kolega u Senatu dobije potvrdu za novi položaj, čak i od republikanaca koji su mu se prije osam godina, kad je bio protukandidat predsjedniku Georgeu W. Bushu, rugali kao surferu i elitističkome političkom prevrtljivcu.

Početkom prosinca John McCain, republikanski senator iz Arizone i Kerryjev prijatelj, u šali ga je oslovio s "gospodine državni tajniče".

Kao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata, Kerry je zagovarao smanjivanje nuklearnih arsenala i predvodio napore za senatsku ratifikaciju sporazuma SAD-Rusija o ograničenju strateškog naoružanja (novi START) u prosincu 2010. Klimatske promjene označio je kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti i udružio se s republikancima oko prijedloga zakona o borbi protiv klimatskih promjena, koji još nije prihvaćen u Kongresu. Kod Libije, Egipta i nekih drugih pitanja Kerry je među prvima zagovarao agresivniju američku politiku, kakva je kasnije prihvaćena.

Tijekom prošle godine, Kerry je u gotovo svakoj prilici oštro kritizirao republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneya i zagovarao reizbor Obame.

Upamćene su njegove riječi delegatima na demokratskoj konvenciji u kolovozu: "Pitajte Osamu bin Ladena je li mu sade bolje nego što je bilo prije četiri godine?"

Izborom Kerrya zatvorit će se politička elipsa između njega i Obame. Godine 2004. kada je bio kandidat za Bijelu kuću, Kerry je zatražio od nepoznatog senatora u državi Illinois da bude glavni govornik na demokratskoj konvenciji u Bostonu, ustupajući Obami nacionalnu pozornicu. Kerry je izgubio te izbore od Georgea W. Busha, no četiri godina kasnije Obama, koji je govorom u Bostonu započeo meteorski uspon, osvaja Bijelu kuću.

John Forbes Kerry rođen je 11. prosinca 1943. u Denveru, Colorado. U američki Senat izabran je 1984., te ponovo 1990., 1996. i 2002. U Senatu se zalagao za slobodnu trgovinu, ekspanziju američke vanjske i vojne politike, ulaganje u obrazovanje, zaštitu okoliša i izgradnju novog gospodarstva, zasnovanog na visokoj tehnologiji.

Rođen u obitelji karijernog diplomata, odgajan je u katoličkoj vjeri i većinu djetinjstva proveo u inozemstvu. Nakon što je diplomirao pravo na sveučilištu Yale, odlazi u rat u Vijetnamu gdje je više puta odlikovan za hrabrost. Po povratku iz rata suosnivač je udruge Vijetnamski veterani Amerike i glasnogovornik udruge Vijetnamski veterani protiv rata, a kasnije u Senatu vodi odbor za povratak ratnih zarobljenika iz Vijetnama.

Godine 2004. osvaja demokratsku predsjedničku nominaciju, a u kampanji kritizira vanjsku politiku Busheve administracije, posebno vođenje rata u Iraku. Za potpredsjedničkog kandidata odabrao je bivšeg senatora iz Sjeverne Karoline Johna Edwardsa. Nakon ogorčene kampanje, u studenom te godine priznaje poraz od Georgea W. Busha.

Godine 1995. oženio je Teresu Heinz, udovicu bivšeg senatora Johna Heinza i nasljednicu bogatstva prehrambene korporacije Heinz. Kerry iz prethodnog braka ima dvije kćeri a Teresa tri sina. Par živi u Bostonu.

Kad Kerry ode u Obamin kabinet, za njegovo mjesto u Senatu mogao bi se natjecati glumac Ben Affleck, objavio je mrežni portal aceshowbiz.com. Govori se da je Affleck na popisu kandidata za Senat. "Ben je odavno veoma aktivan u Demokratskoj stranci i nikad nije krio ljubav prema politici", rekli su Affleckovi prijatelji za portal Huffington Post. "On je impresivna osoba, velikoga znanja i energije".

"Budala je onaj tko podcijeni Benove političke ambicije. On je veoma usredotočen i pametan. Ljudi su se smijali i kad je htio biti redatelj, a sad se više ne smiju", rekao je drugi izvor. Ben Affleck ostao je nejasan. "Nikad se ne zna. Neću se upustiti u takve konstrukcije", rekao je. "Ali volim i poštujem politički proces u ovoj zemlji", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 03:42