ZNANSTVENICI DIGLI UZBUNU

Velika seoba vilinih konjica: Pronašli staništa na sjeveru, na lokacijama na kojima ih dosad nikad nije bilo

Znanstvenici strahuju da je došlo do smanjenja populacije ovih insekata zbog faktora poput zagađenja i gubitka staništa
Carsko vretence
 Chris Button/Alamy/Alamy/Profimedia

Vretenca ili vilini konjici preko Velike Britanije i Irske sele na sjever, kako se temperature povećavaju, piše BBC.

Više od 40 posto vrsta ovih kukaca se proširilo od 1970-ih godina, dok isto nije zabilježeno tek kod 10 posto vrsta, pokazalo je novo istraživanje.

Stručnjaci iz Britanskog udruženja za vretenca kažu kako je to jedan od pokazatelja efekta klimatskih promjena.

Također strahuju kako je došlo do smanjenja populacije ovih insekata zbog faktora poput zagađenja i gubitka staništa.

Stručnjakinja za zaštitu prirode, Eleanor Colver, kaže kako njihovi podaci mogu pokazati gdje se vretenca nalaze, no nažalost ne pokazuju i koliko ih ima i je li se njihov ukupan broj povećao.

- Čimbenici poput korištenja pesticida (koji uništavaju hranu vretenaca), zagađenje voda i gubitak staništa i dalje prijete zdravlju populacije vilin konjica unutar postojećih područja te vrste, kaže.

Izvješće pod nazivom 'Stanje vretenaca 2021.' sadrži 1,4 milijuna zapisa od 17.000 popisivača prikupljanih od 1970-ih naovamo. U njemu je popisano 46 vrsta vilin konjica i njihovih bliskih rođaka iz reda anisoptera (nejednokrilaca) koji svi žive na području Velike Britanije i Irske.

Od 1995. nekoliko je vrsta prvi put stiglo iz južne Europe do Velike Britanije, a još dvije vrste ponovno su se pojavile nakon što ih godinama nije bilo.

Vrste koje se šire na sjever su carski vilin konjic, jesenski kralj, crveni strijelac, crnorepo vretence i crvenooko vretence.

Nasuprot tome, vilin konjici karakteristični za viša i sjevernija područja se povlače, uključujući jesenskog kralja i crnog strijelca, čemu je možda kumovalo sve manje tresetišta i ekstremne suše.

- Povećanje broja mnogih vrsta, no ne svih, možda ima veze sa sve toplijom klimom i povećanjem močvarnih područja punih raznih lokvi, jezeraca, šljunčara i rezervoara posljednjih godina, kaže Dave Smallshire, koautor izvješća.

No, ljudi ne bi zbog ovoga trebali pomisliti da je s vretencima sve divno i krasno, dodao je.

- Poruka koju bi se iz ovoga trebalo iščitati je da će globalne klimatske promjene, odnosno značajno zatopljenje, i u slučaju Velike Britanije i Irske, imati prevladavajući učinak na mnoge od ovih promjena, kaže Smallshire.

Vretenca su brzi kukci četverokrilci s dugim tijelima i velikim očima. Jedna su od prvih vrsta insekta koja se razvila na Zemlji, neki od njih i prije 300 milijuna godina.

Znanstvenici su sve zabrinutiji zbog smanjenja populacije nekih insekata.

Jedan znanstveni izvještaj o broju insekata iz 2019. ukazao je na podatak da je čak 40 posto vrsta insekata širom svijeta doživjelo značajno smanjenje populacije.

Studija navodi da pčele, mravi i kornjaši nestaju osam puta brže nego sisavci, ptice ili reptili, dok se populacija nekih drugih vrsta kukaca, poput kućnih muha i žohara, rapidno povećava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:40