Viennabase19

Na krovu studentskog doma postavljeno pet novih košnica za čak 200 milijuna pčela

Projekt je dio šireg programa održivosti, kojim se osim održavanja prirodne livade uskoro planira i sadnja voćaka i drugog bilja
Ilustracija
 Jure Makovec/Afp/Profimedia

Tijekom ljetnih mjeseci u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a po gradskim zelenim površinama raspoređeno je oko 5.000 košnica, piše Ekovjesnik. Neke od njih nalaze se na krovu gradske vijećnice u samom središtu grada, na glavnom gradskom groblju, kao i u solarnoj elektrani u Liesingu, a odnedavno i na krovu studentskog doma Viennabase19 – jednog od četiri studentska doma kojima upravlja tvrtka Base - homes for students u vlasništvu WSE Wiener Standortentwicklung i Bečkog holdinga.

Od 30. kolovoza na krovu ovog studentskog doma, smještenog usred 19. bečkog okruga Döbling, nalazi se pet košnica s oko 200.000 pčela. O njima se brine tim lokalne udruge pčelara, a očekuje se kako će godišnje proizvoditi oko 60 kilograma cvjetnog meda. Osim u medu, korisnici ovog bečkog studentskog doma moći će dva puta godišnje uživati ​​u ekskluzivnom obilasku košnica i degustacijama.

„Bečki holding je pokretač važnih procesa modernizacije i razvoja u Beču te daje velik doprinos oblikovanju i provedbi strategije održivosti našeg grada. Uostalom, održivo poslovanje bilo je i jest jedan od temelja Bečkog holdinga. Nove pčelinje zajednice na krovu doma Viennabase19 nisu samo vrijedan doprinos održivosti, već i važan poticaj za zaštitu pčela“, kaže Sigrid Oblak, direktorica Bečkog holdinga (Wien Holding).

„Naš primarni cilj je osiguranje najboljeg mogućeg smještaja za studente u Beču, no vrlo nam je važno i stvaranje dodane vrijednosti za neposredno okruženje. Smatram da s košnicama na krovu doma na adresi Gymnasiumstraße 85, u suradnji s lokalnom udrugom pčelara, dajemo važan doprinos ekosustavu ovog dijela grada. Naša nova prirodna livada pčelama i drugim kukcima nudi optimalno okruženje i izvor hrane, a naši će korisnici moći uživati ​​u ukusnom cvjetnom medu”, rekao je Thomas Lebinger, direktor tvrtke Base koja u ime Grada Beča i Bečkog holdinga upravlja s četiri studentska doma naziva Viennabase.

Novom suradnjom zadovoljni su i lokalni pčelari koji će se cijele godine brinuti o pčelama. Ističu važnost edukacije i podizanja svijesti o važnosti medonosnih pčela, ali i drugih pčelinjih vrsta kao naših najvažnijih oprašivača.

Projekt je dio šireg programa održivosti ovih studentskih domova, kojim se osim održavanja prirodne livade u krugu doma Viennabase19 uskoro planira i sadnja voćaka i drugog bilja u suradnji s udrugom Obststadt Wien. Osim toga, projektom se korisnici doma motiviraju da daju svoj osobni doprinos aktivnoj zaštiti pčela i drugih vrsta, a planiraju se i druge mjere u području održive mobilnosti u suradnji s bečkim javnim prijevoznikom Wiener Linien.

Podsjetimo, do ljeta 2022. bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien na svoje zelene površine namjerava naseliti oko 80 pčelinjih zajednica s ukupno dva milijuna pčela te time pridonijeti očuvanju bioraznolikosti u austrijskom glavnom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:21