OPPIELLA NOVA

Opstanak vrste kroz toliko dugo bez spolnog razmnožavanja rijedak je, ali nije nemoguć
Ilustracija
 Dennis Kunkel Microscopy/Sciencephoto/Profimedia

Sitna vrsta grinja, veličine samo jedne petine milimetra, pomogla je znanstvenicima da dokažu da životinje mogu preživjeti jako dugo bez seksa. „Oppiella nova” je potpuno ženska vrsta i predstavlja nešto što znanstvenici nazivaju "drevni aseksualni skandalom". Nisu mogli shvatiti kako su se kornjaši uspjeli razmnožavati bez spolnog odnosa, pa su pretpostavili da se moraju skrivati daleko od znatiželjnih očiju biologa.

- Mogla bi postojati neka vrsta „kriptične” spolne razmjene koja nije poznata - kaže autor studije, dr. Alexander Brandt.

- Naime, vrlo rijetko bi se ipak mogao roditi reproduktivni mužjak...Vjerojatno čak i "slučajno " - kaže Brandt.

Smatralo se da je dugoročni opstanak životinjskih vrsta bez spolne reprodukcije praktički nemoguć, sve do sada, kada su znanstvenici sa sveučilišta u Kölnu i Göttingenu otkrili je da je grinja Oppiella nova preživjela tisuće, možda čak i milijune, godina bez seksa. Uobičajeno, velika je evolucijska prednost imati dva roditelja. Kod životinja s dva niza kromosoma, uključujući i ljude, spol se brine da se naša genetika „pomiješa” pružajući raznolikost. To znači da u prosjeku dva seta genetskih informacija koje imamo ostaju vrlo slični, ali postoje razlike u pojedincima. Ova genetska raznolikost omogućuje većini života na zemlji da se vremenom prilagodi, razvijajući karakteristike koje najbolje odgovaraju njihovom okruženju.

No, to se „miješanje” ne događa u organizmima koji se razmnožavaju nespolno. Unatoč tome što stvaraju svoje klonove, oni su još uvijek u mogućnosti unijeti genetske varijacije i prilagoditi se svom okruženju na drugačiji način. Dvije kopije njihovih genetskih informacija akumuliraju zasebne mutacije, koje se razvijaju potpuno neovisno. Ta pojava naziva se „Meselonov učinak” i nalazi se samo u vrstama koje se razmnožavaju isključivo nespolno.

Opstanak vrste kroz toliko dugo bez spolnog razmnožavanja rijedak je, ali kako je studija pokazala, nije nemoguć, no tim biologa i zoologa i dalje misli da bi sićušna buba mogla pripremiti neka iznenađenja za njih kada je u pitanju razumijevanje kako evolucija funkcionira bez seksa.

Europski parlament predlaže da mjere protiv grinje, točnije protiv roda Varroa postanu obavezne na razini EU-a, da se podrži obuka pčelara o metodama zaštite pčela te da se lokalna i regionalna tijela kao i poljoprivrednike i sve građane potiče na promicanje uzgoja biljnih vrsta, posebice cvjetnica, u ruralnim i urbanim područjima kako bi se povećala dostupnost medonosnih biljak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:36