NEMIRI U UKRAJINI

VELIKA NAPETOST U KIJEVU Janukoviča ministri nagovaraju na proglašenje izvanrednog stanja

 AFP

NOVO 16:20 - Prosvjednici u Kijevu napustili su popodne Ministarstvo pravosuđa nakon što je ministrica zaprijetila da će proglasiti izvanredno stanje. Glasnogovornici prosvjednika izjavili su da nisu htjeli provocirati vlasti. BBC je javio da je izvan zgrade stajalo 30 prosvjednika koji nikoga nisu puštali unutra.

Ministarstvo pravosuđa prosvjednici u osvojili u nedjelju kasno navečer, bio je to kako su rekli "simboličan čin" oduzimanja pravde vlastima.

Ministrica pravosuđa Olena Lukaš zatražila je tada da se obustave svi pregovori vlade s opozicijom i da se proglasi izvanredno stanje. Prosvjednici su danas otišli iz zgrade ali straža koju su postavili još je tamo, javljaju dopisnici zapadnih medija, odjeveni su u vojne uniforme i imaju palice.

Prosvjedi i nasilje u Kijevu eskalirali su posljednjih nekoliko dana, ubijeno je četvero aktivista. Nekoliko prosvjedničkih skupina okupiralo je zgrade ministarstava a slični napadi na lokalne institucije organizirani su širom Ukrajine.

Građani su bijesni na korumpiranu vlast predsjednika Janukoviča, žele da se "familija" kako ih zovu makne s vlasti i nezadovoljni su što zapadni mediji njihove težnje tumače u kontekstu raspada Sovjetskog saveza i Putinovih pokušaja da zadrži utjecaj na tom području. Oni, kažu, nisu pasivna žrtva oko koje se otimaju Europska unija i Rusija, već nacija odavno emancipirana od Rusa koja želi zdravije i demokratsko društvo.

------------------------------------------------------

09:10 - Iako u Ukrajini vrije, a sukobi prosvjednika i policija prijete prerasti u građanski rat, ministar obrane Pavlo Lebedev objavio je neutralnost Ukrajinske vojske!

– Ukrajinska vojska se neće miješati u sukobe, kazao je Lebedev. Ministra obrane, požurio je prekinuti sva nagađanja oko toga da bi predsjednik Viktor Janukovič na prosvjednike mogao « baciti Armiju» jer policija i specijalci ne mogu više efikasno pokriti sve veći otpor oporbe.

I zapovjednici svih rodova ukrajinske vojske stali su iza svog ministra najavljujući da se oni neće miješati u sukobe ni u kom slučaju.

Inače, sukobi se šire zemljom, a zapadni dio Ukrajine potpuno je izvan kontrole središnje vlasti. U mnogim gradovima prosvjednici su zauzeli gradske i regionalne administracije te donose vlastite zakone u ukaze. U Ternopolju te Ivano-Frankivsku donešena je odluka o zabrani rada «Partije regija», inače stranke kojoj je na čelu predsjednik Viktor Janukovič i koja ima većinu u ukrajinskom parlamentu, a izvan zakona stavljena je i Komunistička partija Ukrajine, koalicijski partner Janukoviča.

I dok je zapadu Ukrajine oporba preuzima vlast, na istoku zemlje antiprosvjednici, odnosno simpatizeri Janukoviča organiziraju se «narodnu miliciju» koja ide na ispomoć regularnim policijskim snagama, a traju i uhićenja tamošnjih oporbenih čelnika, razmišlja se i o zabrani ultranacionalističke stranke Sloboda čiji su pripadnici aktivni članovi Evromajdana, oporbenih prosvjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:36