PROCES STOLJEĆA

Tetovirala si ‘život je lijep’ kad joj je nestala kćerkica: Je li je ona namjerno i hladnokrvno ubila?

Nestanak djevojčice prijavila je njena baka Cindy, koju je kći uvjeravala da je čuva dadilja

TAMPA - Poslije 33 dana suđenja, tijekom kojih se čulo 200 sati najkontradiktornijih svjedočenja i ponuđeno je 6000 stranica različite evidencije, 12-člana porota povukla se na odlučivanje o tome je li mlada majka iz Tampe, Casey Anthony, zbilja namjerno i hladno, kao što tvrdi optužba, u lipnju 2008. ubila svoju dvoipolgodišnju kćer Caylee. Odluku, za čije će donošenje zbog kompleksnosti slučaja vjerojatno trebati više dana, američka javnost očekuje s golemim interesom.

‘Mama monstrum’

Cijeli je slučaj već proglašen suđenjem stoljeća zbog neviđene medijske pozornosti, koja se može usporediti jedino sa suđenjem O. J. Simpsonu 1995. Užas mogućeg zločina i sama ideja da je lijepu i živahnu djevojčicu ogromnih očiju mogla ubiti njezina majka preselio se sa stranica tabloida s naslovima poput “Majka monstrum provodila se u danima poslije smrti kćeri” u sve glavne medije, a tisuće znatiželjnika preplavile su Orlando, gdje je suđenje počelo 24. svibnja ove godine. Počela su čak i klađenja na to kakva će sudbina zadesiti Casey Anthony, za koju je optužba zatražila smrtnu kaznu.

Kontradiktorne izjave

Mala Caylee posljednji je put viđena 16. lipnja 2008. Taj je dan, naime, Casey napustila dom svojih roditelja Cindy i Georga Anthonyja, u kojem je do tada živjela sa kćeri. Mjesec dana poslije, 15. srpnja, njena majka Cindy prijavila je policiji nestanak unuke, za koju joj je Casey tvrdila da je kod dadilje, pa da je suviše zauzeta poslom da bi je dovela kod bake i djeda te, konačno, da ju je otela navodna dadilja, da je nije vidjela cijeli mjesec i tako dalje. Casey je u sljedeća tri mjeseca četiri puta uhićena. Prvi put 16. lipnja pod sumnjom da je maltretirala, zapustila ili čak ubila kćer i opstruirala istragu, a potom i zbog toga što je izdavala čekove bez pokrića i bez dozvole koristila kreditne kartice prijatelja. Iako je policija odmah pokrenula istragu u kojoj je Casey stalno mijenjala i davala kontradiktorne i zbunjujuće izjave - tijekom prvog uhićenja izjavila je šerifu da radi za Universal Studio - sve do pronalaska lubanje i dijelova kostiju male Caylee u prosincu 2008. nije mogla biti podignuta optužnica za ubojstvo. I u završnoj riječi prošlog četvrtka optužba je tvrdila da je Casey u lipnju 2008. namjerno ugušila svoju malenu kćer tako što joj je ljepljivom trakom pokrila usta te da ju je potom bacila u močvarno raslinje u blizini kuće.

Nova ljubavna veza

Optužba smatra da je motiv to što se Casey željela osloboditi kćeri kako bi mogla nesmetano uživati u novoj ljubavnoj vezi i životu. Kao dokaze optužba je ponudila mišljenje forenzičara da je djevojčica ugušena, analizu obiteljskog kompjutora preko kojeg je pretraživala internet kako bi pronašla recept kako napraviti kloroform, Caseyno ni malo brižno ponašanje u danima nakon nestanku kćeri tijekom kojih je išla u velike kupovine, pila po barovima i provodila se po diskoklubovima. Čak je dva tjedna poslije nestanka kćeri na tijelu tetovirala “bella vita” (lijep život). Snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi da je u lipnju odlazila u kupovine u Walmart puneći kolica najrazličitijim artiklima preplavile su medije. No, optužba nije pronašla svjedoke koji bi potvrdili da je ubila kćer, a pretpostavlja se da bi to moglo i porotu dovesti u sumnju.

Optužba o zlostavljanju

Javnost je pak zbunio i zaprepastio rašomon oko slučaja. U svojoj strategiji obrana, koju je poslije više odustajanja odvjetnika na kraju vodio Jose Baez, pokušavala je dokazati da je Casey bila brižna majka. U 13 dana iznošenja obrane Baez se pojavljivao s najrazličitijim, a pokatkad i posve zapanjujućim tvrdnjama. Među ostalim je tvrdio da se mala Caylee udavila plivajući u obiteljskom bazenu i da je slučaj zataškao Caseyin otac, bivši policajac George Anthony koji je godinama, od njezine osme godine, seksualno zlostavljao kćer, a isto je pokušavao i njezin brat Lee. Nakon što se dijete, koje je moglo biti i njegovo (DNK analiza to nije potvrdila, a otac male Caylee do danas je nepoznat), udavilo u bazenu, George ga je stavio u plastičnu vreću i bacio u šumu, što je ranije činio i sa uginulim kućnim ljubimcima, tvrdila je obrana. A George, koji je početkom 2009. čak nestao i priznao da se pokušao ubiti, jecajući je u svjedočenju opovrgao te tvrdnje.

Nije svjedočila

Optužena Casey, koja je na suđenju znala sjediti nezainteresirano i nepomično ili pak uzbuđeno jecati te se čak povremeno smijati, kao tijekom završnih riječi, nikada nije izvedena da svjedoči. A dvojbu je li lagala da bi sakrila obiteljsku tragediju ili svoj zločin, u što vjeruje veći dio javnosti, sada razrješava porota.

Mama se oglasila na MySpaceu

U svojoj analizi tjednik Time piše da je suđenje postalo suđenje stoljeća po angažmanu društvenih medija. I to od trenutka kad je 3. srpnja 2008. majka Casey Anthony, Cindy, na MySpaceu objavila da je zabrinuta jer joj je kći ukrala “mnogo novca” i ne dopušta joj da vidi unuku. Ovih se dana najnovije i najpouzdanije vijesti o suđenju mogu naći na Twitter računu NinghtCircutFl, koji pripada sudu ovog okruga,a na kojemu oko 400 medijskih izvjestitelja razmjenjuje informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:40