PRESUDA>>>AMERIČKA JAVNOST JE ŠOKIRANA

Porota donijela neočekivanu odluku: Casey Anthony nije kriva za smrt svoje kćerkice, nego samo za laž

Porota je vrlo brzo, za samo deset sati, donijela odluku koja će se dugo prepričavati i objašnjavati

BOSTON - Nije kriva za ubojstvo prvog stupnja. Nije kriva ni za ubojstvo drugog stupnja, a ni za kobno zlostavljanje djeteta, glasila je u utorak odluka porote po prve tri točke optužnice u slučaju Casey Anthony (25) kojoj je suđeno za ubojstvo dvoipolgodišnje kćerkice Caylee u lipnju 2008. godine.

Krivom je proglašena samo po četiri točke davanja lažnih informacija u policijskoj istrazi. Budući da to rijetko donosi zatvorsku kaznu, a Casey je u zatvoru već provela tri i pol godine, mlada žena za koju je optužba tražila smrtnu kaznu ovaj bi se tjedan mogla naći na slobodi.

Velik osmijeh

Ona je tijekom izricanja presude bila gotovo bez izraza, samo uz mali trzaj osmijeha u jednom trenutku, da bi poslije prvo zaplakala i na kraju napustila sudnicu s velikim osmijehom na licu. Sve to pratio je velik dio Amerike jer su vodeće TV postaje prekinule programe, što čine samo u izvanrednim situacijama, da bi se uključile u sudnicu u Orlandu gdje je poslije suđenja, koje traje od 24. svibnja, pročitana odluka porote. Budući da je ona zasjedala neočekivano kratko za tako kompliciran slučaj, samo deset sati, te da se o krivnji mora složiti svih 12 članova porote (pet žena i sedam muškaraca svih dobi, obiteljskih situacija i religijskih opredjeljenja), uglavnom se očekivala osuđujuća presuda, pa je iznenađenje javnosti bilo tim veće.

Odmah su eksplodirale društvene mreže poput Twittera, MySpacea i Facebooka, koje su postale ključni posrednici za informiranje javnosti o slučaju koji je uzdrmao Ameriku. “Pravda za Caylee” i “Spržiti Casey” čulo se i iz gomile okupljene oko suda u kojemu je sudac Belvin Perry upozorio da ne smije biti reakcija kada bude izrečeno mišljenje porote.

Na njega nisu reagirali ni roditelji optužene, Cindy i George Anthony, koji su bez riječi napustili sudnicu. No, višečlani pravni tim Casey Anthony, koji je predvodio odvjetnik Jose Baez, vidno je slavio, grleći pojedinačno i svi zajedno Casey dok su tri odvjetnice plakale od olakšanja zajedno s njom.

Kao i u sličnom povijesnom, ali spornom slučaju O. J. Simpsona, koji je 1995. oslobođen krivnje za ubojstvo supruge Nicole Brown Simpson i njezina ljubavnika Ronalda Goldmana zahvaljujući vještini svojeg pravnog tima, i ova oslobađajuća presuda smatra se trijumfom obrane. Ona je iznijela tezu da je Casey Anthony bila žrtva obiteljskog zlostavljanja i seksualnog iživljavanja svog muža koji je, kako oni tvrde, malu Caylee, nakon što se slučajno udavila u obiteljskom bazenu 16. lipnja 2008. godine, u plastičnoj vreći bacio u močvaru.

Bezosjećajna osoba

Optužba je, međutim, portretirala Casey kao samoživu i bezosjećajnu osobu koja se provodila poslije nestanka kćeri koji nije bio prijavljen čak 31 dan. Tvrdila je da je egocentrična i okrutna Casey, koja je četiri dana nakon nestanka svoje kćeri čak sudjelovala na natjecanju za “najčvršće tijelo” u jednom lokalnom klubu, opila kćerkicu kloroformom, a zatim zadavila ljepljivom trakom postavljenom preko usta, i to da bi mogla voditi lagodniji život.

Suđenje koje je uzburkalo Ameriku već je nazvano suđenjem stoljeća zato što se na kraju svelo prije svega na emotivno opredjeljivanje za Casey i protiv nje jer osim svjedočenja o njezinu ponašanju nije bilo čvrstih materijalnih dokaza ni svjedoka njezina navodnog čina.

Krivnja tužitelja

U “grijeh” optužbe, osim nedovoljnih materijalnih dokaza, stavlja se i to što je tužitelj veteran Jeff Ashton, koji nakon ovog slučaja, najvećeg u karijeri, krajem ovog tjedna odlazi u mirovinu, tijekom izlaganja obrane često pravio grimase podcjenjivanja, odmahivao glavom i smijao se, što ne samo da je bilo neprofesionalno, nego je moglo i razljutiti porotu.

- Kad postoji ovoliko dokaza o okolnostima i ponašanju, ljude uglavnom proglašavaju krivima. U ovom slučaju, iako nije bilo materijalnih dokaza, postojala je ta vrsta evidencije na osnovi koje ljude obično proglase krivima - smatra iskusni bivši psiholog FBI-a Candice de Long.

No, nitko od članova porote nakon suđenja, tijekom kojega su u 33 dana čuli više od 90 svjedoka, ali ne i samu optuženu, nije htio govoriti za javnost, pa se ovo zasad temelji samo na pretpostavkama.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:53