PIŠE INOSLAV BEŠKER

Ponovno zaplet na suđenju za ubojstvo: Okrutni ubojica 17-mjesečne bebe svjedočio je u korist Amande Knox

Allesi je svojedobno oteo, a potom ubio maloga Tommasa Onofrija kako bi ucjenjivao njegove roditelje

RIM - Dva svjedočenja u subotu u korist Amande Knox i Raffaelea Sollecita, nepravomoćno osuđenih zbog ubojstva engleske studentice Meredith Kercher, vjerojatno neće bitno promijeniti njihovu poziciju, koja ovisi ponajprije o vjerodostojnosti materijalnih dokaza koje je prihvatio prvostupanjski Porotni sud u Perugi - ali su ponovo privukli reflektore glasila, osobito na anglosaksonskopm području gdje je stalno vladao mnogo veći interes za osuđenu Amandu Knox, waspovsku Amerikanku, nego za ubijenu Meredith Kercher, kćerku Indijke.

Pravomoćno osuđen

U Perugi se, naime, vodi drugostupanjski postupak pred Prizivnim sudom, poslije žalbi na presudu prvostupanjskoga Porotnog suda istog Sudišta.

Sollecitova obrana je kao svjedoka predložila Marija Alessija (49), koji je neko vrijeme u Viterbu dijelio zatvorsku ćeliju s Rudyjem Guedéom, pravomoćno osuđenim u odvojenom postupku za silovanje Meredth Kercher i udio u njezinu ubojstvu. Guedé nije poricao spolni odnos sa žrtvom, koji je utvrđen i obdukcijom i analizom, ali je tvrdio da je odnos bio dobrovoljan.

Alessi tvrdi da mu je Guedé rekao da nije ubio žrtvu, da joj je predložio seks utroje. Dok je Guedé bio u zahodu, njegov kompanjon je, navodno, djevojku prvo silovao, a zatim zaklao “džepnim nožićem s drškom od slonovače”, a na Guedéov zaprepašteni urlik zašto je to učinio, taj neimenovani navodni ubojica je odvratio: “Inače bismo obojica trunuli u tamnici”.

Rana od noža

Obdukcijski nalaz nije govorio o rani od džepnog noža, nego o rani kompatibilnom sa sječivom ovećega kuhinjskog noža, poput jednoga koji je nađen u Sollecitovu stanu, s tragovima krvi saprane toliko da DNK nije pouzdano utvrđen, i s tragovima Amande Knox na dršci.

Mario Alessi, zidar sa Sicilije, u zatvoru je jer je zajedno sa Salvatoreom Raimondijem (39) i sa svojom tadašnjom družicom Antonellom Conservom prije pet godina kod Parme oteo 17-mjesečnoga Tommasa Onofrija radi ucjene. Dječak je bio težak bolesnik od epilepsije, otmičari nisu uzeli lijekove, te su ga iste večeri zadavili i dokrajčili udarcima lopate po glavi, ali su nastavili ucjenjivati roditelje. Alessi je poslije pokazao policiji gdje je zakopao mališana. Odvjetnik obitelji Kercher pokazao je Alessiju Tommyjevu fotografiju, a Alessi je apsurdno zanijekao da je ikada vidio tog dječaka, a opovrgnuo je i da je osuđen na doživotni zatvor.

Guedé je pred tužiocima opovrgnuo da je ikada išta rekao Alessiju o zločinu u Perugi. Uostalom, on će osobno svjedočiti sljedeći ponedjeljak u Perugi. On je ključni svjedok, ali dosad je odbijao iznijeti sve pojedinosti, a nijekao je i svoju krivicu.

Pokušaj krađe

U subotu popodne je svjedočio i Luciano Aviello (42), bivši camorrist i bivši “pokajnik”, osuđen na 17-godišnju kaznu, u međuvremenu optužen kao klevetnik, koji tvrdi da je Meredith Kercher zaklao njegov brat Antonio Aviello pri uzaludnom pokušaju naručene provalne krađe neke slike i da je sam sakrio i ključeve stana i nož kojim je počinjeno ubojstvo. Policija u naznačenu skrovištu nije našla ni ključeve ni nož. Antonio Aviello je u bijegu i nema mu traga.

U prizivnom postupku se utvrđuje je li bio u pravu Porotni sud koji je preklani prihvatio tezu tužilaštva u Perugi po kojoj je Meredith Kercher zaklana jer se ostalim troma otela iz ruku orgijastička igrica koju su zasnovali. U završnoj riječi je tužilac dodao da je Amanda Knox - “napola sveta Maria Goretti, napola dijabolična” - zamrzila Meredith koja ju je optužila da je Amanda popalila 250 eura za stanarinu i da stalno ostavlja nered, pa joj se pružila prilika da ponizi mrsku poluindijku, a onda je sve kliznulo u ubojstvo.

Albanci ih prijavili

Po toj tezi, Amanda Knox i Raffaele Sollecito doveli su Rudyja Guedéa u vilu gdje su djevojke stanovale (treća je izočila za praznik), pa su nagovarali i Meredith Kercher na seks u četvoro, da bude veselije i raznovrsnije. Vjerojatno su bili i pijani i drogirani. Stvar je završila, kaže presuda, tako da je Guedé silovao Britanku, te su je zatim sve troje ubili da ih ne bi optužila. Po toj verziji Sollecito ju je držao, Guedé davio, a Knox joj je prekratila muke prerezavši joj grkljan i kucavice. Zatim su napravili nered da bi se činilo da je u kući bio lopov, te su utekli.

Vani je pljuštalo, prolaznika je bilo malo ili ništa, dio mladih se odmarao pošto je noć ranije tjerao strahove za Halloween, te su ubojice računali da će proći neopaženo.

Ispred kuće su ih ipak vidjeli neki Albanci. Trojka je raspravljala prilično živo, pa su ih Albanci pažljivije pogledali, a Sollecito je - po iskazu jednoga od njih - zaprijetio da bi mogao srediti i njih ako ne odu gledajuć svoja posla. To je bio trag koji je vodio do presude.

DNK i signali mobitela dokazi su protiv Knox

Meredith Kercher je zaklana na Sve svete 2007. kasno uvečer. Njezino tijelo nađeno je u lokvi krvi između njezina kreveta i zida u vili koju su vlasnici iznajmljivali studentima Talijanskog sveučilišta za strance u Perugi: tri sobe, u svakoj druga cura.

Istražitelji su uočili poprilična proturječja u iskazu studentice iz susjedne sobe, Amande Knox, koja je tvrdila da je u doba ubojstva bila sa svojim dečkom Sollecitom u njegovoj sobi, u drugom dijelu Perugie. Signali njihove mobiteladi zabilježeni su, međutim, na istom području na kojemu je zaklana Kercher.

Tragovi Sollecitove dezoksiribonukleinske kiseline nađeni su na grudnjaku koji je na sebi u trenutku ubojstva imala Meredith Kercher. Njegova obrana tvrdi da je taj trag mutan i da nije sigurno čiji je to DNK. Prvostupanjski sudovi koji su sudili Guedéu, odnosno Sollecitu i Knox, prihvatio je taj nalaz vještaka koji optužuje Sollecita. To je i najjači dokaz protiv bijelih ljubavnika. Vidjet ćemo hoće li drugostupanjski sud biti istog mnijenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:31