SPORAN SADRŽAJ

Temeljni ugovor sa SPC-om uzdrmao Abazovićevu vladu, tzv. domoljubni blok pozvao na prosvjede

Dio javnosti tvrdi da je nacrt Temeljnog ugovora pisan u Beogradu te da se SPC-u daju crnogorska povijesna i kulturna blaga

Dritan Abazović

 SAVO PRELEVIC/AFP

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u srijedu je uzdrmao crnogorsku vladu Dritana Abazovića, a njegovom sadržaju usprotivile su se i dvije stranke na vlasti.

Ugovor koji regulira odnose države Crne Gore i SPC vlada u Podgorici objavila je u utorak navečer, noć uoći odlaska premijera Abazovića u službeni posjet Srbiji, i odmah je izazvao kritike dijela javnosti bliskog crnogorskom domoljubnom bloku.

Tvrde da je nacrt Temeljnog ugovora pisan u Beogradu te da se SPC-u, između ostaloga, daju crnogorska povijesna i kulturna blaga.

Nacrtu Temeljnog ugovora usprotivile su se Demokratska partija socijalista koja je podržala Abazovićevu vladu, dok je Socijaldemokratska partija koja sudjelje u Abazovićevoj vladi najavila mogućnost otvaranja pitanja njezina povjerenja u parlamentu.

S druge strane, crnogorski premijer Abazović ustvrdio je, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, da je Temeljni ugovor u skladu s crnogorskim Ustavom.

"Ja sam premijer koji vodi europsku i sekularnu državu. To znači da će sve vjerske zajednice imati potpuno identičan tretman. Nijednom pitanju ne dajem veći značaj nego što to zaslužuje", izjavio je Abazović.

Crna Gora ranije je potpisala Temeljne ugovore s Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u Crnoj Gori.

Crnogorski domoljubi organizirani oko NVU "Lovćenske straže 1990" pozvali su na prosvjed u četvrtak ispred zgrade crnogorske vlade, optužujući Abazovića i njegove ministre da su izdajnici.

"Dođite sutra pred zgradu izdajničke proruske i prosrpske vlade", navodi se u pozivu na prosvjed.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. siječanj 2023 19:56