OKENULI NOVI LIST

Brnabić i Abazović složni: ‘Srbija i Crna Gora spremni su resetirati odnose‘

Nemamo bliže zemlje od Crne Gore, kao što i u Crnoj Gori kažu da nemaju nikog bližeg od Srbije, kazala je predsjednica vlade Srbije Ana Brnabić

Dritan Abazović i Ana Brnabić

 Amir Hamzagic/Ata Images/Profimedia/Amir Hamzagic/Ata Images/Profimedia

Srbija i Crna Gora okreću novi list jer svi žele resetiranje međusobnih odnosa, ocijenili su srijedu čelnici vlada dviju država Ana Brnabić i Dritan Abazović poslije razgovora kojim je počeo dvodnevni posjet crnogorskog premijera Srbiji.

Brnabić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji posjet ocijenila "iznimno važnim", istaknuvši da "svi žele resetirati odnose" i dovesti ih do najbolje moguće suradnje.

Nemamo bliže zemlje od Crne Gore, kao što i vi kažete da nema Crnoj Gori nikog bližeg od Srbije, ni politički, ni ekonomski, rekla je Brnabić, ukazavši da su se proteklih godina "nakupila" brojna otvorena pitanja.

Ona je poručila da je Srbija spremna rješavati ih i dodatno unaprijediti.

Premijerka Srbija pozvala je crnogorskog kolegu da se njegova zemlja "još danas" priključi regionalnoj inicijativi Otvoreni Balkan koju su, pod prvobitnim imenom "mali Shengen", potaknuli šefovi država i vlada Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, pozivajući ostale zemlje regije da im se pridruže.

Ideja Otvorenog Balkana je da, u neizvjesnom procesu proširenja Europske unije, slijedi principe EU-a u olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe, suradnji u slobodnom pristupu tržištu rada i suradnji u zaštiti od katastrofa.

Abazović je novinarima rekao da se njegovim posjetom "okreće novi list" u odnosima dviju država, ocijenivši "neprirodnim" da bude "bilo kakvog šuma u komunikaciji".

Taj "novi ciklus", dodao je, podrazumijeva spremnost službene Podgorice da "svim otvorenim pitanjima pristupi na krajnje odgovaran način i u korist građana obje države".

Abazović je uvjeren kako "ne postoji značajnije pitanje u odnosima dviju zemalja koje je nemoguće riješiti", istaknuvši kako za to "osjeća dobru volju" i druge strane.

Nijedna od dvije države trenutno nema diplomatskog predstavnika u glavnim gradovima, a sporno pitanje u odnosima je i status nekadašnjeg šefa Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića kojeg zbog zlouporaba potražuju sudski organi Crne Gore, a on boravi u Srbiji.

Uoči današnjeg posjeta izaslanstva Crne Gore mediji su objavili i da je usuglašen Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve kojim se, među ostalim, nastoji riješiti i imovinski odnosi, obzirom da Crna Gora osporava imovinu SPC-a u na teritoriju te zemlje.

Abazović je danas naglasio da je on premijer "koji vodi europsku i sekularnu državu, u kojoj će sve vjerske zajednice imati isti tretman", te da "nijednom pitanju ne daje veći značaj od onog koji zaslužuje".

"Mi smo tu da svako pitanje koje je ostalo otvoreno riješimo sukladno ustavu i zakonima", rekao je Abazović.

Naglasio je da će se, dok bude bude premijer, "voditi državnim interesima, a interesima stranke koju vodi".

Abazović je rekao da je "bilo riječi i o izručenju" Svetozara Marovića, ocijenivši da se "ne može svako pitanje odmah riješiti".

Crnogorski premijer sastat će se tijekom dvodnevnog posjeta i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:41