KRIZA U CRNOJ GORI

Đukanović uskratio podršku Abazovićevoj vladi zbog ugovora sa SPC-om: ‘Naš cilj je europska agenda‘

Abazovićeva vlada, unatoč protivljenju pet ministara, usvojila je nacrt ugovora sa SPC-om, kritičari kažu da je dokument na štetu zemlje

Milo Đukanović i Dritan Abazović

Crnogorska vlada izgubila je u nedjelju podršku najbrojnije stranke u parlamentu, Demokratske partije socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića, nakon što je na sjednici u patak usvojila ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Nakon sjednice predsjedništva, DPS je priopćio da će ta stranka, koja ima 30 zastupnika u parlamentu, uskratiti podršku vladi premijera Dritana Abazovića.

“Vlada više nema našu podršku jer je za DPS prioritet, bio i ostaje, europska agenda. Bez kalkulacija smo podržali vladu vjerujući da nam je EU zajednički cilj. Sada kada je nažalost jasno da nije tako, opet se bez kalkulacija nastavljamo boriti za isti cilj", priopćio je član predsjedništva DPS-a Jevto Eraković.

Podršku Abazovićevoj vladi je ranije povukla Socijaldemokratska partija najavljujući pokretanje inicijative za skraćenje mandata vladi i održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Abazovićeva vlada, unatoč oštrom protivljenju pet ministara, usvojila je nacrt ugovora sa SPC-om. Kritičari kažu da je dokument na štetu Crne Gore i da se njime crnogorska kulturna i vjerska dobra bespravno upisuje na SPC.

Istog dana je ugovor usvojio u vrh SPC-a u Beogradu i najavio da će uskoro biti potpisan.

Abazovićeva manjinska vlada formirana je krajem travnja, a dobila je podršku 45 od 81. zastupnika u parlamentu.

Uz Abazovićevu Ujedinjenu reformsku akciju, u nju su ušli predstavnici manjinskih naroda Hrvata, Bošnjaka i Albanaca te prosrpska Socijalistička narodna partija i SDP-a Đukanovićev DPS nije ušla u vladu, ali joj je dala podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 08:27