‘NOVI FEDERALIZAM‘

Talijanski premijer poziva na veliku reformu EU: ‘Moramo odustati od donošenja jednoglasnih odluka‘

‘Moramo prevladati logiku postavljanja veta i pomaknuti se prema odlukama koje bi donijela kvalificirana većina‘

Mario Draghi

 Aris Oikonomou/AFP

Talijanski premijer Mario Draghi pozvao je Europsku uniju da pojednostavni donošenje odluka i ojača ekonomske integracije dok Unija pokušava odgovoriti na promjene koje je izazvala ruska invazija na Ukrajinu, piše FT.

Talijanski premijer je Europskom parlamentu rekao da EU treba prihvatiti 'pragmatični federalizam' u različitim područjima koja uključuju obranu, vanjsku politiku i ekonomsku podjelu tereta s obzirom na krizu koja dolazi s istoka. Ako su reforme potrebne da bi EU opet promijenio svoje sporazume, onda treba biti spreman na to, dodao je.

- Institucije koje su postavili naši prethodnici tijekom prošlih desetljeća su dobro služile državljanima Europe, ali su neadekvatne s obzirom na realnost s kojom se sad suočavamo, kazao je u Strasbourgu. - Treba nam praktični federalizam koji obuhvaća sva područja koja su pogođena transformacijama, od ekonomije do energije i sigurnosti.

Europska unija je hitro odgovorila na ukrajinsku krizu, primjenjujući više paketa sankcija Moskvi i nudeći dobre uvjete za ukrajinske izbjeglice. Ipak, kriza potiče neke političare da traže hrabrije reforme s obzirom na prijetnju iz Rusije.

Među Draghijevim ponudama su poziv da EU odustane od zahtjeva za uobičajenim odlukama vanjske i sigurnosne politike koje bi bile prihvaćene samo jednoglasnom odlukom članica. Do ovoga dolazi dok se debatira o tome hoće li se uvesti nove sankcije Rusiji, među kojima i embargo na naftu, što je izazvalo otpor nekih članica, uključujući Mađarsku.

- Moramo prevladati ovaj princip jednoglasnosti, koji vodi prema logici postavljanja veta i trebamo se pomaknuti prema odlukama koje bi donijela kvalificirana većina, kazao je Draghi. - Europa sposobna donositi odluke na vrijeme je Europa koja je vjerodostojnija prema svojim građanima i prema svijetu.

Među drugim ponudama Draghija su poboljšani mehanizmi nošenja s migracijama i veća koordinacija po pitanju obrane. Dok je zajednička potrošnja na obranu članica EU oko tri puta veća od one koju ima Rusija, kazao je da EU koristi ukupno 146 sustava obrane u usporedbi sa samo 34 u SAD-u.

Takva fragmentirana potrošnja na obranu je 'duboko neefikasna distribucija sredstava, koja otežava konstruiranje prave europske obrane', kazao je.

Draghi je opet pozvao EU da ojača zajedničke odgovore na krizu izazvanu covidom-19, među kojima je i područje zajedničkog posuđivanja.

Ovo bi moglo uključivati proširenje zajedničkih programa osiguranja od nezaposlenosti u EU kako bi se dozvolile pozajmice državama kojima treba pomoć da ublaže povećane troškove energije, kazao je.

Osim toga je dodao da bi EU trebala uz pomoć svog ekonomskog rekonstrukcijskog plana NextGenerationEU podržavati investicije na području obrane i industrijske sigurnosti.

U međuvremenu Draghi je opet naglasio jaku potporu Rima Ukrajini i njezinom pristupanju EU, a rekao je i da se nada da će doći do primirja koje će postaviti put za pregovore.

- U slučaju agresije ne može biti izjednačavanja onog tko je napao i onog koji se brani, dodao je. - Braniti Ukrajinu znači braniti sebe i projekt sigurnosti i demokracije koji smo zajedno gradili preko 70 godina.

Draghi je također potvrdio talijansku potporu tome da se EU proširi uključivanjem novih članica, a krenulo bi se s trenutnim otvaranjem pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, a na taj način bi se stvorio novi poticaj razgovorima sa Srbijom i Crnom Gorom i dalo bi se više pažnje 'legitimnim očekivanjima' Bosne i Hercegovine i Kosova.

- Podržavamo ulazak u EU svih ovih zemalja, kazao je. - Moramo slijediti proces pridruživanja kakav smo kreirali, ali se pritom moramo kretati najbrže što je moguće, piše FT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 06:16