FORUM ‘EUSAIR‘

‘Sj. Makedonija i Albanija zaslužuju da se što prije otvore pregovori o njihovom pridruživanju EU‘

Državna tajnica Metelko Zgombić je kazala da Hrvatska podržava zemlje zapadnog Balkana na njihovom europskom putu

Andreja Metelko Zgombić

 Bruno Konjević/Cropix

"Hrvatska podržava zemlje zapadnog Balkana na njihovom europskom putu i smatramo da se Sjeverna Makedonija i Albanija zaslužuju da se u kratkom roku i što prije otvore pregovori o njihovom pridruživanju EU", kazala je državna tajnica Andrea Metelko Zgombić nakon sastanka ministara u sklopu sedmog po redu foruma EU Strategije za jadransko - jonsku regiju (EUSAIR) otvorenog danas u Tirani.

Na tom je sastanku potpisana deklaracija kojom se zemlje članice poziva da do kraja francuskog zasjedanja Vijećem EU Albaniji i Sjevernoj Makedoniji daju datum početka pregovora, za što nije izvjesno da će se doista i dogoditi, a potpisnice deklaracije tražile su i da Bosna i Hercegovina što prije dobije status zemlje kandidata.

"Nije na ovoj inicijativi da odlučuje kad će ti datumi biti određeni, no bit će održan jedan skup vezan uz partnerstvo sa zemljama Zapadnog Balkana. Stalno potičemo bugarsku stranu da sa Sjevernom Makedonijom iznađe dobro rješenje koje će omogućiti odmah otvaranje pregovora", kazale je Metelko Zgombić.

Između ostaloga, dodala je da su tijekom sastanka potaknuli da se reorganizira upravljačka struktura jadransko - jonske strategije jer je važno imati dobre mehanizme koji će omogućiti da se projekti počnu ostvarivati.

"Ideja je da se upravljanje fondovima malo disperzira na način da bude razdijeljeno među, recimo, Hrvatskom, Slovenijom i Italijom", kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:43