BIZARNA SMRT

Špijuna nađenog u sportskoj torbi otrovali polonijem

Istražitelji slučaj još ne istražuju kao ubojstvo, no mediji povlače paralele s likvidacijama ruskih i bugarskih špijuna
A handout picture made available by the Metropolitan Police in London on September 6, 2010, shows an image taken from a closed circuit televison (CCTV) camera of Gareth Williams entering Holland Park underground station on August 14, 2010. British police released images Monday in a fresh attempt to gather information surrounding the death of spy Williams, who was found dead in the bathtub of his London flat last month. AFP PHOTO/METROPOLITAN POLICE/HANDOUT RESTRICTED FOR EDITORIAL USE ONLY / NO SALES/ NO ARCHIVES
 AFP

LONDON - Špijunska likvidacija ili druženje s krivim ljudima u slobodno vrijeme? Istraga Scotland Yarda ponovno se usredotočila na prvu teoriju o bizarnoj smrti Garetha Williamsa, agenta britanske vanjske obavještajne agencije (MI6).

Kako pišu mediji, tijelo 31-godišnjeg stručnjaka za dešifriranje, pronađeno poluraspadnuto u sportskoj torbi u kadi njegova stana, forenzičari testiraju na radioaktivni element polonij 210.

Policija istodobno traga za sumnjivim parom koji je snimljen kako ulazi u Williamsovu zgradu. Nije poznato je li par “mediteranskog izgleda, između 20 i 30 godina”, imao veze s Williamsom, no oni su jedini posjetitelji za koje nitko od stanara ne zna tko su.

Medije na Otoku sve jako podsjeća na slučaj prebjeglog ruskog špijuna Alexandera Litvinenka koji je u Londonu 2006. ispio šalicu čaja “začinjenog” polonijem. Policija je zatražila da se tijelo ispita i na cijanid, strihnin, pa čak i ricin. Obdukcijom nije utvrđen uzrok smrti, a istražitelji su priopćili da je slučaj “neobjašnjiv i kompleksan”, no još ga ne kvalificiraju riječju “ubojstvo”. Nisu pronađeni ni tragovi alkohola ili droga.

Scotland Yard danas je objavio snimke kamera na kojima se Williamsa vidi na ulici, u kupnji, a nose datum 15. kolovoza. Objavljeno je i da je tijelo pronađeno 23. kolovoza bilo golo, što je obnovilo teorije o mogućoj seksualnoj igrici koja je pošla po zlu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 17:10