BURNE REAKCIJE

SKANDALOZNA KAMPANJA Policajci u Mađarskoj poručili ženama da su si same krive ako ih netko siluje

Savjetuju ženama da paze jer njihovi pogledi i osmijesi mogu izazvati nasilje
 Screenshot/YouTube

Ako izađete van i plešete s prijateljicama, a usput ste malo i gledale dečke, nemojte se čuditi ako neka od vas bude silovana.

Tako otprilike glasi poruka mađarske policije u spotu koji su nedavno objavili baš s namjerom da smanje postotak silovanja. U spotu detaljno prikazuju mlade djevojke kako se spremaju za izlazak, plešu i piju, da bi jedna od njih završila kao žrtva silovanja nepoznatog tipa. Spot završava porukom: “Možeš poduzeti nešto, možeš učiniti nešto protiv toga”.

Izazvali zgražanje

Mađarski su policajci nekoliko dana kasnije, u povodu Međunarodnog dana posvećenog borbi protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, izazvali dodatno zgražanje savjetom ženama i djevojkama da paze kad flertaju jer njihovi pogledi i osmijesi mogu izazvati nasilje.

Ženske udruge u Mađarskoj žestoko su napale policiju zbog tog spota i slogana. Reka Safrany iz Mađarskog ženskog lobija izjavila je za BBC da su šokirani neprofesionalnom policijskom kampanjom kojom se žrtve proziva za zločin.

Policijska logika

Po logici mađarskih policajaca, žene se ne moraju bojati silovanja ako su zakopčane do grla i ne izlaze na partyje. “Nije odjeća ta koja stvara žrtve”, prosvjedovala je ženska udruga Keret, tražeći od policije da povuče sporni spot i promijeni svoj pristup zločinu i žrtvama silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:30