SLUČAJ IZ PODSTRANE

SILOVANJE NA TULUMU IZ PAKLA Kirurg: 'Djevojku nije napao rukom, nego mehaničkim sredstvom'

 Božidar Vukičević / CROPIX

Nalazom i mišljenjem dr. Zdravka Perka, abdominalnog kirurga i predstojnika Klinike za kirurgiju KBC-a Split nastavljeno je suđenje studentu R.Š. (20), optuženom za obljubu bez pristanka i pokušaj ubojstva vršnjakinje u privatnoj kući u Podstrani krajem 2012. godine, piše Slobodna Dalmacija .

Njegovo svjedočenje na Županijskom sudu Splitu suglasno je s izjavama dvojice vještaka koji su dali iskaze na prošlom ročištu i koji smatraju kako su teške ozljede nanijete mehaničkim sredstvom.

Tijekom istražne faze postupka djevojčine ozljede pregledali su dr. Perko i dr. Antonio Alujević, vještak sudske medicine te dr. Boris Bačić, ginekolog. Nakon toga napravili su kombinirano mišljenje u kojem su naveli kako nije moguće da su ozljede nanijete rukom već je moralo biti upotrebljeno neko sredstvo. Nisu precizirali kojem se predmetu radi, a njihov nalaz ide u prilog optužnice koja R.Š. tereti za pokušaj ubojstva.

U slučaju kada bi se ustvrdilo kako su ozljede nanijete rukom teško bi opstala kvalifikacija pokušaja ubojstva već bi u tom slučaju vjerojatniji bio nastavak postupka za nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Upravo na tome se gradi i obrana optuženog studenta čiji odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija je naručio dodatno mišljenje od sudskih vještaka s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Prema njima, ozljede su se mogle nanijeti rukom, a pozvali su se na podatke publikacije američkog društva iz domene forenzičkih nauka.

Naveli su u svom mišljenju kako su iz prakse, uglavnom iz operacijskih dvorana Hitne pomoći, opisana četiri slučaja istih ili sličnih ozljeda. Spominju se i dva smrtna slučaja ženskih osoba nastala nakon ozljeda nanijetih rukom ili šakom tijekom heteroseksualnih odnosa.

Ukoliko sud uzme u obzir privatno naručeno vještačenje, u nastavku postupka morat će pokušati usuglasiti suprostavljene stavove splitskih i riječkih liječnika ili naložiti izradu novog medicinskog vještačenja, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:37