NOVA PLJUSKA

Silvio Berlusconi povukao sramotan propis: Ipak će morati platiti 750 milijuna eura privatnog duga?

 afp

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi povukao je iz Vladina dekreta o državnom proračunu izmjenu Građanskog zakonika po kojoj bi njegova tvrtka Fininvest izbjegla platiti tvrtci CIR njegova konkurenta Carla De Benedettija 750 milijuna eura odštete ako Prizivni sud uskoro potvrdi prvostupanjsku presudu.

„Da bih raščistio polje od svake polemike dao sam nalog da se povuče ta pravedna i nužna mjera“, obznanio je Berlusconi. Polemike su se, naime, zaista digle kad se otkrilo da premijer spašava svoju imovinu od odštete, pošto je presuđeno da je prije 20 godina oteo nakladničku tvrtku Mondadori davši potkupiti suca Mettu koji je donio tu presudu. Za to kazneno djelo već su na zatvor osuđeni i sudac Metta i odvjetnici Previti, Acampora i Pacifico, koji su posredovali, a u presudi je Berlusconi označen kao nalogodavac. Zastara u kaznenom postupku ga je spasila zatvora, ali ne i materijalne odgovornosti u građanskom postupku.

Berlusconi je uvidio da predsjednik Republike Giorgio Napolitano neće potpisati takvu sramotnu normu, pa ju je povukao, svejedno tvrdeći da je „pravedna i nužna“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 18:25