SPIDERTRUMAN RAZOTKRIVA: KAKO TALIJASKI POLITIČARI TROŠE

Policajci ih razvoze na tulume u vile, a žene na frizuru i tržnicu. Sve dobivaju na prevaru!

Iza naziva Spidertruman krije se čovjek koji je 15 godina radio u Zastupničkom domu. Razotkriva dokle seže pohlepa talijanske političke kaste

ZAGREB - Petnaest godina radio je u Zastupničkom domu talijanskoga parlamenta i dobio otkaz. Ogorčen, pod nickom Spidertruman u subotu je otvorio profil na Facebooku na kojemu je, u stilu V-a iz stripa “V kao Vendeta”, pozvao Talijane na revoluciju. Glas se brzo pronio webom i do jučer je prikupio više od 200 tisuća lajkova. Ipak, svoju eksplozivnu robu odlučio je objaviti na blogu “Tajne kaste iz Montecitorija” (palača u kojoj je sjedište Zastupničkog doma).

Na Facebooku je napisao da sumnja kako bi mu na toj mreži mogli zatvoriti profil. Kao još jedno osiguranje, u nedjelju navečer otvorio je i profil na Twitteru na kojemu još ne tvita ništa. “Već sam preko Facebooka dobio pismo u kojemu traže da uklonim sadržaj stranice i nadam se da cenzura ipak neće dostići moj blog. Krećem odmah, a vi mi pomognite da se glas o blogu proširi”, napisao je u prvom postu.

Za Spidertrumana nema sumnje - pohlepa političke kaste izravno je odgovorna za to što u Italiji sve više ljudi radi na određeno ili na crno, žive na rubu egzistencije i po tko zna koji put im vlada srozava standard.

Mnogi su građani oduševljeni akcijom Spidertrumana, političari su u potpunoj panici, a neki aktivisti - najviše su citirali one s vigilantskog portala Valigiablu, kritiziraju ga i traže od medija da ga ne uspoređuju s pokretačem WikiLeaksa Julianom Assangeom “jer je to svetogrđe”.

Spidertruman, tvrde, nije pravi zviždač i ne radi u interesu građana, nego u svom budući da je 15 godina šutio, a progovorio je tek u znak osvete zbog otkaza. Na blogu “Tajne kaste iz Montecitorija” do ponedjeljka u podne još je uvijek bilo samo sedam postova koji opisuju kako talijanski parlamentarni zastupnici potkradaju porezne obveznike gomilajući privilegije i novac.

Otplaćuju kredite za 4 Scarpellinijeve palače

Spidertruman piše da Sergio Scarpellini, rimski veleposjednik nekretnina i građevinski mogul, ubire dva milijuna eura mjesečno od najma palače Marini parlamentu. Skandal se vuče već nekoliko godina. Zastupnički dom je palaču Marini iznajmio na 18 godina za 25 milijuna eura godišnje. Kvaka je jedino u tome što je Scarpellini palaču kupio kreditom čije rate otplaćuje Zastupnički dom.

Prije 14 godina Zastupnički dom je zaključio da u palači Montecitorio nema dovoljno mjesta za urede svih zastupnika pa su odlučiti unajmiti prvo jednu, a na kraju četiri palače od Scarpellinija. Nijedna palača prije nije bila u Scarpellinijevu vlasništvu, nego se sumnja da ih je on kupovao na kredit, odnosno “na dojavu” iz parlamenta pa je kredite otplaćivao novcem od najma. Palače su mu tako praktički poklonili talijanski porezni obveznici.

Fantastičan ugovor koji je Scarpellini sklopio s državom, određuje da će mu u razdoblju podijeljenom na dva puta po devet godina isplatiti 444 milijuna eura. Još 288 milijuna eura vrijedne ugovore o najamu Scarpellini je sa Zastupničkim domom sklopio za najam bivšeg hotela Bologna, a danas zgrade Senata, zatim za održavanje zgrada, za najam prostora za restoran i dva bara u palači Marini, za kafić u palači Quirinale i restoran na terasi palače San Macuto.

Zastupnici dođu na glasanje u utorak popodne i odu u četvrtak navečer. “Zgrada je uvijek prazna, jeziva, stotinama metara hodate labirintima hodnika i ne sretnete nikoga, ni znaka života. Hodnici su uvijek prazni, ali džepovi vlasnika su zato uvijek puni!” piše ogorčeni Spidertruman. Kad su novinari jednom pitali Scarpellinija kako je i na čiju dojavu kupovao palače, odgovorio je: “Znam gledati daleko, zato sam poduzetnik”.

Životare sa 14.000 eura mjesečno i beneficijama

Spidertruman piše da zastupnici “životare sa 14 tisuća eura mjesečno”, što je, prema njegovoj računici, 5,6 mjesečnih plaća radnika na određeno vrijeme. Imaju pokrivene troškove ureda za cijelu Italiju, velike popuste na kupnju automobila (najavljuje papire od kupnje nekoliko Peugeota), a talijanski telekom operater TIM zastupnicima od 2008. nudi tarifu koja omogućava telefoniranje za tri centa po minuti i koja bi uskoro, tvrdi, trebala biti još povoljnija. Tarifa se aktivira zastupničkom iskaznicom u jednoj TIM-ovoj trgovini u Rimu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 00:04