ZDRAVSTVENA REFORMA

SAD: Prosvjednici ispljuvali crnog kongresmena

Dan prije glasanja obilježili su sukobi i Obamini pozivi demokratskim zastupnicima da glasaju za predloženu reformu
 AFP

WASHINGTON - Zastupnički dom američkog Kongresa kasno večeras će glasati o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj reformi, a informacije koje pristižu govore da su demokrati osigurali dovoljan broj glasova za prijedlog iza kojeg stoji predsjednik Barack Obama.

Žestoki sukobi

U subotu poslijepodne ljutita gomila desnih Tea Party prosvjednika obrušila se na pristaše reforme. Jedan od njih pljunuo je crnog zastupnika Emanuela Cleavera. A dok su jedni heroju borbe za ljudska prava dobacivali “crnčugo”, drugi su se gurali do dugogodišnjeg kongresmena iz Massachusettsa Barnie Franka i nazivali ga “pederčinom”.

Incidenti su bili do te mjere agresivni da je morala intervenirati policija. Kongresmen James Clyburn izjavio je da nije doživio takav tretman otkako je vodio prosvjede za crnačka prava 1960-ih godina.

Citirao Lincolna

U svojem jučerašnjem govoru Obama je citirao riječi legendarnog Abrahama Lincolna: “Nemam obavezu pobijediti, ali imam biti istinit”, i pozvao demokratske zastupnike da ispune svoja obećanja i sjete se da su u službi javnosti.

Demokratskim zastupnicima obratio se i vođa demokratske većine u Senatu Harry Reid kako bi im potvrdio da ima više od 51 glasa osiguranog u Senatu za usvajanje amandmana koje su oni predložili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:40