EKSKLUZIVNO IZ SAD-A

Obama: Ovako stvarno izgleda promjena koju smo obećali

U trenutku kad je izglasan Zakon, počelo je slavlje u Rooseveltovoj sobi. Joe Bidenu, koji se 30 godina bori za reformu zdravstva, zasuzile su oči
 AP

WASHINGTON - “Ovako stvarno izgleda promjena koju smo obećali”, rekao je naciji predsjednik Obama u nedjelju pred ponoć nakon usvajanja povijesnog Zakona o zdravstvenoj reformi u Zastupničkom domu Kongresa, dok su brojni demokrati uzvikivali “Yes, we can” (Da, možemo), što je bio slogan Obamine kampanje.

Za zakon, koji je već usvojen u Senatu, pa sada može ići predsjedniku na potpis, glasalo je 219 zastupnika, dok je 212 bilo protiv, među njima svi republikanci i 34 demokrata. Kasno u noć usvojeni su i amandmani na ovaj zakon, koji trebaju izravnati neslaganja između Kongresa i Senata i koje uskoro treba potvrditi i ovo drugo tijelo.

Napet i dug dan

Tako se, pozitivnim tonovima, aplauzima i izljevima radosti demokrata i pristalica reforme završio ovaj napeti, kaotični i dugi dan u kojem su se protesti i ponašanje ulice prelili i u holove i salu Kongresa.

- Djecoubico - čula sam s galerije kako je netko iz redova republikanskih zastupnika doviknuo Bartu Stupaku, demokratskom kongresmenu koji je s grupom protivnika prekida trudnoće prevagnuo pri usvajanju Zakona, kada je u toku poslijepodneva odlučio glasati za reformu uz Obamino obećanje da će dekretom spriječiti financiranje ove intervencije iz proračunskih sredstava. Dogodilo se to kada se Stupak, u emotivnom nastupu u korist reforme, pokušao suprotstaviti pokušaju republikanaca da opstruiraju usvajanje amandmana i sve vrate na početak. Uslijedili su uzvici protesta s demokratske strane, a bio je to samo jedan od desetina momenata kada su predsjedavajući morali pozivati zastupnike.

U jednom trenutku, konzervativcima iz pokreta “Čajanke” pridružila se i grupa republikanskih zastupnika i njihovih obitelji, koji su na veliki balkon Kongresne zgrade izašli noseći i natpise sa njihovim uobičajenim uzvikom “Ubijte zakon” (Kill the Bill). - Koji je to zakon? - čula sam dok sam stajala pokraj njih, kako sedmogodišnjak pita oca koji je iz sveg glasa vikao isto u grupi demonstranata. - Onaj koji moraju platiti porezni obveznici. Sve što Obama hoće moraju platiti porezni obveznici - učio je otac sina.

S druge strane stajala je grupa, uglavnom žena, s natpisima “Katolici za reformu zdravstva”. Kada je prošao Barnie Frank, kongresman iz Massachussettsa kojem je nekolicina iz “Čajanke” nanovo uzvikivala - “Pederčino”, one su svoj slogan “Zdravstveno sada” zamijenile s: - Volimo te Frank, o yes we do.

Nije kraj puta

Kada je u ponoć proglasio da je došao kraj stogodišnjim pričama i frustracijama oko zdravstva, Obama je ipak napomenuo da ova reforma “nije radikalna, ali je izuzetno velika”. - Ovo nije kraj puta, - rekao je ciljajući kako na potrebu da se u reformi ide dalje, tako i na osjetljivu raspravu koja u utorak o amandmanima počinje u Senatu, i koju republikanci obećavaju na svaki način opstruirati.

Nancy Pelosi ispunjava obećanja

Mnogi u Washingtonu smatraju da je, uz predsjednika, svojevrsna junakinja cijelog pothvata predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja je obećala reformu dovesti do kraja i kada su mnogi, poslije promjena u sustavu Senata u siječnju, bili spremni od nje odustati. Na izaponoćnoj konferenciji za novinare u Kongresu, ona je izrazila “poniznost i ponos” što je do nje došlo i nazvala je “velikim aktom patriotizma” i “velikim povijesnim činom”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:47