OBAMIN PLAN ZA ZDRAVSTVO

Reformu spasio obrat zastupnika oko pobačaja?

Dan prije glasanja obilježili su sukobi i Obamini pozivi demokratskim zastupnicima da glasaju za predloženu reformu
 AFP

WASHINGTON - Zastupnički dom američkog Kongresa kasno će večeras glasovati o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj reformi, a informacije koje pristižu govore da su demokrati osigurali dovoljan broj glasova za prijedlog iza kojeg stoji predsjednik Barack Obama.

Imigranti i obećanja

Kaos u sali Zastupničkog doma, kaos oko Capitol Hilla - tako se ukratko može opisati početak konačne rasprave o ovom pitanju u nedjelju poslije podne, koja se na početku bavila proceduralnim pitanjima. Uzvici s galerije za publiku “Narod je rekao ne” i “Niste se tako zakleli” dočekani su glasnim odobravanjem republikanskih zastupnika, pa je vodstvo imalo problema uspostaviti red u sali. Dok je posjetilac koji je izazvao nered izveden iz sale, demokrat Barnie Frank došao je za govornicu i opomenuo republikanske kolege da ne ohrabruju kršenje zakona.

U međuvremenu, trojica republikanaca obratila su se simpatizerima iz desnog Tea Party pokreta i zahvalila za podršku.

I rasprava, u kojoj je svaki govornik mogao govoriti samo minutu često je bila kaotična i uznemiravana međusobnim razgovorima i dogovaranjem zastupnika. Do novinarske, pa čak i zastupničke sale u Kongresu izvana su dopirali uzvici prosvjednika od kojih jedni viču “Zdravstveno osiguranje sada”, a drugi, nešto brojniji i glasniji “Ubijte zakon!” (Kill the Bill). Gužva oko Kongresa je još veća, jer u Washingtonu su danas prosvjedovali pobornici imigracione reforme, koji u govorima izjavljuju da je Obama zaboravio svoje obećanje iz kampanje da sprovedu ovu reformu.

Rasistički povici

Nešto prije toga, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi vodila je marš djela demokratskih zastupnika, koji su za zdravstvenu reformu od zgrade ureda zastupnika do Kongresa nosili pritom simbolično čekić kojim je 1965. godine u Kongresu proglašeno uvođenje državnog zdravstvenog osiguranja za stare i siromašne, Health Care. Uz nju je hodao kongresmen John Lewis, jedan od prvaka borbe za crnačka prava u SAD, kojem su danas protivnici reforme iz Tea Party rasistički dovikivali: “Crnčugo.”

Optimizam Pelosi da će reforma proći, potvrđen je izjavom demokratskog zastupnika Barta Stupaka iz Michigena, koji je na konferenciji za tisak usred rasprave oko 16 sati priopćio da će on i još šestorica protivnika prekida trudnoće ipak glasati za Zakon o reformi, jer je udovoljen njegov zahtjev da Obama posebnom naredbom zabrani korištenje novca poreznih obveznika za prekide trudnoće.

Ova vijest potvrđena je posredno Obaminim priopćenjem da će potvrditi restrikcije na korištenje saveznih fondova za prekide trudnoće.

Glasanje prvo o Zakonu o reformi zdravstva koji je Senat već usvojio i koji odmah ide predsjedniku na potpis, a potom i o amandmanima koji ispravljaju neslaganja Zastupničkog doma i Senata, očekuje se kasnije u nedjelju ili možda čak u ponedjeljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 00:40