INTERVENCIJA SVE BLIŽE

SAD: 'IMAMO DOKAZ O KEMIJSKOM ORUŽJU U SIRIJI'

Američke su obavještajne službe uspjele snimiti telefonski razgovor između nekog službenika u sirijskom ministrastvu obrane sa zapovjednikom 'kemijskih postrojbi' na terenu na dan, 21. kolovoza, kada se pretpostavlja da je uporabljeno kemijsko oružje protiv pobunjenika
== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM AN ALTERNATIVE SOURCE, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS A handout image released by the Syrian opposition's Shaam News Network shows a Syrian couple mourning in front of bodies wrapped in shrouds ahead of funerals following what Syrian rebels claim to be a toxic gas attack by pro-government forces in eastern Ghouta, on the outskirts of Damascus on August 21, 2013. The allegation of chemical weapons being used in the heavily-populated areas came on the second day of a mission to Syria by UN inspectors, but the claim, which could not be independently verified, was vehemently denied by the Syrian authorities, who said it was intended to hinder the mission of UN chemical weapons inspectors. AFP PHOTO/HO/SHAAM NEWS NETWORK/AMMAR AL-ARBINI== RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SHAAM NEWS NETWORK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM AN ALTERNATIVE SOURCE, THEREFORE AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
 AFP

Kako na svojim internetskim stranicama piše ugledni američki Foreign Policy američke su obavještajne službe uspjele snimiti telefonski razgovor između nekog službenika u sirijskom ministrastvu obrane sa zapovjednikom "kemijskih postrojbi" ne terenu na dan, 21. kolovoza, kada se pretpostavlja da je uporabljeno kemijsko oružje protiv pobunjenika.

Ta snimka telefonskog razgovora mogla bi poslužiti kao jedan od ključnih dokaza za uporabu kemijskih otrova te poslužiti "pravnim temeljem" za moguću intervenciju Zapada protiv snaga odanih predsjedniku Bašaru al Asadu.

'INTERVENCIJA U SIRIJI MOGUĆA JE I BEZ ODOBRENJA UN-A' I Australci stali uz Amerikance

Iz vrlo emocionalnog razgovora dvojice ljudi, navodi izdanje, razvidno je da službenik ministarstva obrane pokušava dobiti preciznije informacije s terena o kemijskom napadu. Doduše, iz snimke telefonskog razgovora nije sasvim jasno tko je odgovoran za napad jer se ne isključuje mogućnost da je odluku o napadu donio zapovjednik na terenu na svoju ruku.

No, ističe Foreign Policy, ovo je za Washington, uz video snimke žrtava te izvješće liječnika s terena vrlo jaki dokaz da su bojni otrovi uporabljeni. Podsjetimo napad se dogodio 21 kolovoza u okolici Damaska i od posljedica je poginulo između 300 i 600 ljudi, dok oporbene snage govore o čak 1300 mrtvih.

Izrael raspoređuje proturaketnu obranu

JERUZALEM - Izrael raspoređuje svoju proturaketnu obranu kao mjeru opreza za slučaj da Sirijci u znak odmazde u slučaju napada zapadnih zemalja odgovore projektilima, objavio je u srijedu izraelski vojni radio.

Sustavi koje Izrael raspoređuje su Iron Dome kratkog dometa, Patrioti za srednji i Arrow II za dugi domet, javio je radio naglašavajući da iz sigurnosnih razloga ne govori o broju i mjestu na koje su raspoređeni pojedini proturaketni sustavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je rekao da se njegova zemlja želi držati izvan sirijskog sukoba, ali da će "snažno odgovoriti" na bilo kakav pokušaj napada.

Britanci sastavili rezoluciju kojom dopuštaju mjere za zaštitu civila

Velika Britanija podnijet će u srijedu Vijeću sigurnosti UN-a prijedlog rezolucije kojom se osuđuju napadi sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i traži dopuštenje primjene "mjera potrebnih" za zaštitu civila od kemijskog oružja, rekao je premijer David Cameron.

"Britanija je sastavila rezoluciju kojom se osuđuju Asadovi napadi kemijskim oružjem i dopuštaju potrebne mjere za zaštitu civila", napisao je Cameron na svom službenom Twitteru.

"Stalno smo govorili kako želimo da Vijeće sigurnosti ispunjava svoju odgovornost u Siriji. Danas za to ima prigodu", dodao je Cameron.

Rezolucija će Vijeću biti podnesena kasnije u srijedu, rekao je Cameronov glasnogovornik. ( Hina)

Naredbu za kemijski napad dao brat Bašara al Asada - Maher?

Naredbu za uporabu bojnih otrova protiv pobunjenika mogao je izdati brat predsjednika Bašara al Asada Maher javlja agencija Bloomberg pozivajući se na jednog neimenovanog dužnosnika UN-a. Maher Asad inače je zapovjednik Republikanske garde a njemu je osobno podređena elitna $ oklopna divizija.

Doduše, neki mediji tvrde da mahar u javnosti nije viđen već najmanje godinu dana. No, smatra se da bi ovak informacija mogla poslužiti sasvim dovoljnom razlogom da SAD izvrši raketne udare, ali ograničene i ciljana, recimo, na stožer Republikanske garde.

Hitan sastanak ambasadora NATO-a o Siriji

Ambasadori zemalja članica NATO-a okupili su se u Bruxellesu na hitnom sastanku posvečenoj eskalaciji sukoba u Siriji te o najavama mogućih zračnih udara na snage koje podržavaju režim predsjednika Bašara al Asada. Mnogi analitičari smatraju da nas od intervencije u Siriji dijele praktički sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 00:05