NAPETO STANJE

NOSAČ AVIONA HARRY S. TRUMAN SPREMAN JE ZA AKCIJU U SIRIJI I Rusija šalje ratne brodove

Iako je za sada, čini se, akcija u čekanju, sve je spremno za njeno provođenje
 AFP

Iako je propao pokušaj da se dobije suglasnost Vijeća sigurnosti UN-a za odobrenjem akcije u Siriji, njena mogućnost još uvijek nije otpala, bez obzira što su SAD i Britanija u zadnjih nekoliko sati snizili intenzitet svoje "borbenosti".

CAMERON ODUSTAO OD HITNE INTERVENCIJE Obama: 'SAD neće sam napasti Asada'

Britanija čeka izvješće UN-ovih predstavnika u Siriji, mada je u razgovoru njemačke kancelarke Angele Merkel i britanskog premijera Davida Camerona istaknuto da "Asadov režim ne može ostati bez međunarodnog odgovora na njegovo kršenje međunarodnog prava s obzirom na korištenje kemijskog oružja". No, iako je za sada, čini se "akcija " u čekanju, za njeno provođenje sve je spremno.

Američki nosač aviona Harry S. Truman, koji se nalazi u Arapskom moru, i ovih je dana trebao zamijeniti u Indijskom oceanu u sklopu redovite rotacije nosač Nimitz, ostaje u akvatoriju Bliskog istoka.

Neke agencije, pozivajući se na izvore iz Pentagona, tvrde da najveći američki nosač aviona Nimitz, suprotno nekim najavama neće sudjelovati u sve izglednijoj vojnoj akciji protiv režima Bašara al Asada.

Uz "Harrya S. Trumana" plove i dva desantna broda američke mornarice San Antonio i Kearsarge. A već od ranije u istočnom Sredozemlju nalaze se četiri američka raketonosca Gravely, Barry, Mahan i Ramage, koji su naoružani krilatim raketama Tomahawk. U istom dijelu Sredozemlja su i britanski ratni brod BMC Bulwark te podmornica tipa Trafalgar koja također posjeduje raketni sustav Tomahawk.

U Jadranu se nalaze, kao moguća potpora zračnim udarima i britanski nosač helikoptera IIIustrious te fregate Westminster i Montrose, a pretpostvalja se da bi Francuska u eventualnom napadu mogla koristiti svoj nosač zrakoplova Charele de Gaule koji se nalazi u istočnom Sredozemlju.

Kao kopnene zračne baze s kojih bi se nanosili avio udari spominuj se Incirlik u Turskoj nekih 500 kilometara od Damaska te talijanska NATO baza Aviano udaljena 2,4 tisuće kilometara od Damaska, poznata po tomed što su s nje vršeni zračni udari po Srbiji 1999 godine. U pripravnosti su i britanska zračna baza na Cipru Akrotiri te američke i francuske baze smještene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Čini se da je sve spremo za nanošenje prvih udara. I zemlje u okruženje Sirije su u pripravnosti. Turska i iračka vojska su u stanju bojeve gotovosti, a Izrael je počeo s mobilizacijom pričuvnog sastava.

Rusija šalje ratne brodove u Sredozemno more

Rusija šalje dva ratna broda u istočno Sredozemlje, javila je agencija Interfax u četvrtak, u vrijeme dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju zbog prošlotjednog kemijskog napada u Siriji.

Novinska agencija Interfax poziva se na izvor u zapovjedništvu ruskih oružanih snaga koji je rekao da će raketna krstarica i protupodmornički brod doploviti u istočni Mediteran idućih dana zbog "dobro poznate situacije", pritom misleći na sukob u Siriji.

Mornarica je kasnije demantirala da je raspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji i priopćila je da je to u sklopu dugo planirane rotacije njezinih brodova na Sredozemlju. Nije navela koje vrste plovila ili koliko njih je na putu prema toj regiji.

Po prvotnom izvješću Interfaxa jasno je da je svrha jačanje nazočnosti mornarice, a ne zamjena brodova. Razlog za proturječnost u dva izvješća nije poznat. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:54