PREOKRET U PRIPREMI NAPADA NA SIRIJSKI REŽIM

CAMERON ODUSTAO OD HITNE INTERVENCIJE Obama: 'SAD neće sam napasti Asada'

Vijeće sigurnosti nije dalo odobrenje, britanski premijer Cameron je reterirao, kancelarka Merkel šuti zbog izbora

Posljednji pokušaj Zapada da dobije UN-ovu podršku za hitnu vojnu intervenciju u Siriji propao je sinoć, na sastanku pet stalnih članica Vijeća sigurnosti koji su Rusija i Kina napustile revoltirano odijbajući bilo kakvu raspravu o nacrtu rezolucije koja bi dala pravno pokriće za intervenciju.

U tekstu prijedloga rezolucije koji je sastavila i donijela Velika Britanija, navodno je sporno bilo to što se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada imenom i prezimenom optužuje za napad kemijskim oružjem koji je bio povod za poketanje intervencije i to što Britanci prema ruskom i kineskom mišljenju nisu dovoljno jasno definirali krajnji vojni i politički cilj intervencije.

‘Moramo reagirati’

Prema prvim nepotvrđenim informacijama američkih medija, Bijela kuća odlučila je da će u intervenciju krenuti sa saveznicima bez čekanja rezolucije, ali predsjednik Barack Obama to je sinoć demantirao u intervjuu CNN-u. “Suzdržani smo vojno, ali diplomatski smo bili itektko aktivni. Ja sam, međutim, uvijek govorio da ćemo, iskoristi li Assad kemijsko oružje protiv svoga naroda, morati reagirati. Ne možemo dopuštati takvo kršenje međunarodnog prava, posebno ne u tako zapaljivoj regiji,” rekao je Obama “Nakon dokaza koje smo vidjeli ne vjerujemo da sirijska opozicija ima opremu potrebanu za napad kakav je izveden u Damasku. Nisam zainteresiran za nikakav sukob sa Sirijom koji bi imao nejasan ishod. Ali moramo osigurati da zemlje koje krše međunarodu zabranu kemijskog oružja snose odgovornost. Ako je Assad u građanskom ratu upotrijebio kemijsko oružje, moramo to shvatiti da je to signal da ga je spreman upotrijebiti opet. Razgovaramo sa saveznicima i nećemo odustati.”

Merkel šuti

Iz plana se, međutim, u posljednji čas povukao britanski premijer David Cameron. Nakon što su Laburisti u britanskom parlamentu onemogućili hitno glasanje o sudjelovanju u intervenciji i nakon fijaska na Vijeću sigurnosti Cameron je izjavio da će prije nego bilo što odluči o “izravnom sudjelovanju velike Britanije” dok ne vidi konačni izvještaj UN-ovih inspektora iz Sirije. Da bi Velika Britanija krenula u akciju, trebat će ponovno glasanje u parlamentu, jer su Laburisti minirali glasanje na kojemu se intervencija trebala odobriti sutra. Novo glasanje očekuje se idućeg tjedna. Još jedan veliki američki saveznik iznevjerio je Obamina očekivanja, njemačka kancelarka Angela Merkel ponudila je snažnu verbalnu osudu napada kemijskim oružjem u Damasku ali je jasno dala naslutiti da nitko ne treba očekivati njemački vojni angažman, jer u njemačkoj je izborna kampanja u punom jeku.

Američku su inicijativu za vojnu intervenciju snažno su podržali NATO, Francuska i Turska, koja je stavila vojsku u stanje pripravnosti.

Američka vlada najavila je da bi možda već danas mogla objaviti dokaze o tome da je za napad kemijskim oružjem 21. kolovoza u okolici Damaska odgovorna Asadova vlada.

Bubnjevi rata

Izvještaj sastavlja Ured direktora za nacionalne obavještajne agencije, a aktualni i bivši dužnosnici tvrde da je ljestvica za vjerodostojnost obavještajnih podataka koji bi mogli opravdati vojnu operaciju postavljena vrlo visoko kako se ne bi ponovila situacija s Irakom koji su Sjedinjene Države napale na temelju obavještajnih podataka, kojima su paradirale i po Vijeću sigurnosti, o navodnom Sadamovu nuklearnom arsenalu koji zapravo nije postojao.

- Svi mi čujemo bubnjeve rata - rekao je sirijski ministar vanjskih poslova Valid Moalem te poručio da SAD i ovaj put optužbe o oružju za masovno uništenje želi iskoristiti kao izgovor za napad.

Zemlje koje se protive intervenciji predvodi Rusija čiji je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio kako nema nikakvih dokaza da je napad prošli tjedan izvela Asadova vlada te je optužio Washington kako pokušava “stvoriti umjetne neutemeljene izgovore za vojnu intervenciju” koja bi, pak, destabilizirala ne samo Siriju nego i cijeli Bliski istok.

U međuvremenu su UN-ovi inspektori nastavili sa svojom istragom u jednoj od četvrti Damaska u kojoj se 21. kolovoza dogodio kemijski napad. Tek u ponedjeljak inspektori su s Asadom uspjeli ispregovarati dopuštenje da posjete napadnute četvrti, a već u utorak su misiju prekinuli zbog straha za svoju sigurnost. Mandat im istječe u nedjelju.

U izjavi koja je podsjećala na 2003., kada je SAD ignorirao tvrdnje UN-ovih inspektora da u Iraku nisu našli dokaze o oružju za masovno uništenje, glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, poručio je da inspektorima treba dati vremena da ustanove činjenice.

- Dajte šansu miru. Dajte šansu diplomaciji. Prestanite se svađati i počnite razgovarati - rekao je Ban Ki-moon.

No, sve su oči bile uprte u Ameriku čiji dužnosnici već danima poručuju da je sve spremno za napad ako ga odobri Obama. Wall Street Journal pokušavao je dokučiti što je Obamu natjeralo da počne zagovarati vojni napad.

Prema tom listu, američki dužnosnici tvrde da je Bijela kuća dobila golemu količinu obavještajnih podataka, uključujući satelitske snimke i presretnute razgovore, koji su izbrisali i zadnju sumnju u to tko stoji iza napada kemijskim oružjem.

Uvjerljivi dokazi

Od srijede do petka Amerikanci su bili suzdržani, a onda su se pojavili novi obavještajni dokazi zbog kojih je savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice američkoj ambasadorici pri UN-u Samanthi Power u mailu napisala da je UN-ova misija besmislena jer već postoje uvjerljivi dokazi o kemijskom oružju. Jedan od ključnih dokaza pribavile su izraelske špijunske agencije koje su CIA-i dostavile insajderske informacije iz specijalne jedinice koja nadzire Asadovo kemijsko oružje. Ti podaci, koje je CIA uspjela potvrditi, pokazivali su da su određene vrste kemijskog oružja prije napada premještene upravo u blizinu Damaska u kojem se dogodio napad. Uz to, upravo na dan napada Asadove su snage u predgrađima Damaska pod kontrolom opozicije pokrenule operaciju “Gradski štit” protiv pobunjenika.

Asad u iščekivanju napada: Evakuirao zapovjedništva i obavještajne službe

AMAN - Snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada evakuirale su tijekom posljednjih 48 sati gotovo svo osoblje iz zapovjedništva vojske i sjedišta obavještajne službe u Damasku u očekivanju zapadnog vojnog udara, potvrdili su izvori u sirijskoj oporbi.

Vojne jedinice stacionirane u blizini glavnog grada konfiscirale su i nekoliko kamiona kako bi prebacile teško naoružanje na alternativne lokacije.

Oklopna vozila i kamioni s pripadnicima vojske uočeni su u srijedu kako napuštaju područje međunarodne zračne luke u Damasku i kreću se prema obližnjim gradovima, a sva svjetla na zračnoj luci ugašena su.

Među zgradama koje su evakuirane u Damasku su i zgrada glavnog stožera vojske te zapovjedništvo zračnih snaga i sjedište obavještajne službe.

Prema svjedocima u kamione se posljednjih 48 sati utovaruju i dokumenti i lako naoružanje.

Obavještajni izvori govore da se glavno zapovjedištvo sirijske vojske izmjestilo na novu lokaciju u podnožju brda koja sa sjeverne strane okružuju Damask dok se ostala zapovjedništva sele u podzemne bunkere i škole.

Oporbeni izvori govore i da su ratni brodovi razmješteni po luci mediteranskog grada Latakia između trgovačkih brodova kako bi se smanjili izgledi da budu otkriveni i pogođeni. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 18:38