IGRANJE MAČKE I MIŠA

RUSKI RATNI AVIONI KRENULI NA ALJASKU I KALIFORNIJU Moćne bombardere na Dan nezavisnosti presreli američki lovci

 Wikipedia

Američki vojni zrakoplovi presreli su ruske bombardere, sposobne nositi nuklearno naoružanje, nedaleko od zapadne obale SAD-a na sam dan proslave američkog Dana neovisnosti, otkriveno je u utorak.

Par Tupoljeva TU-95, koje u NATO-u zovu 'Bear' (Medvjed) , približio se obali Aljaske oko 10:30 sati 4. srpnja, a još su dva takva zrakoplova pola sata kasnije detektirana zapadno od obale Kalifornije.

Američko je zrakoplovstvo u zrak odmah poslalo dva F-22 Raptora koji su presreli bombardere prije nego što su imali priliku ući u američki zračni prostor, koji počinje 19 kilometara od obale. Dva F-15 odgovorila su na incident na jugu pola sata kasnije.

Nije poznato gdje su točno zrakoplovi presretnuti, no ABC News prenosi izjavu neimenovanog dužnosnika koji tvrdi da se to dogodilo 320 kilometara zapadno od granice SAD-a.

Novi incident dogodio se samo par dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu apelirao na dijalog oko ravnopravnosti i međusobnog poštovanja u čestitci američkom predsjedniku Baracku Obami povodom proslave Dana neovisnosti SAD-a.

ABC News javlja kako ovo nije prvi put da su ruski bombarderi došli tako blizu američke granice. Navodi se kako su prošle godine u lipnju bili na svega 80-ak kilometara od obale sjeverne Kalifornije.

Isto tako, najnoviji sukob američkog i ruskog zrakoplovstva dolazi svega 24 sata nakon što je otkriveno kako se ruski vojni avion srušio u ponedjeljak tijekom polijetanja na noćnu trening misiju. Oba su pilota na mjestu poginula.

Riječ je o petoj nesreći ruskog zrakoplovstva u svega mjesec dana, no prva s ljudskim žrtvama.

Bombarder Su-24 pao je tijekom polijetanja sa zračne luke na ruskom dalekom istoku u regiji Khabarovsk u 21:35 sati prema lokalnom vremenu. Nedugo nakon odvajanja od piste, avion je skrenuo naglo lijevo i nosom udario u tlo, priopćila je rusko ministarstvo obrane.

Prošlog petka, MiG-29 srušio se u južnoj Rusiji, no pilot je iskočio na vrijeme. Još se jedna letjelica istog tipa srušila samo mjesec dana ranije pri čemu su se oba pilota spasila.

Istog dana, 4. lipnja, lovac bombarder Su-34 izletio je sa sletne piste prilikom slijetanja u jugozapadnoj regiji Voronezh te se prevrnuo. Piloti su izašli neozlijeđeni, a ministarstvo obrane priopćilo je kako je uzrok nesreće padobran za kočenje koji se nije otvorio.

Par dana kasnije, 4. lipnja, bombarder Tu-95, također je izletio sa sletne piste pri čemu je nekoliko članova posade ozlijeđeno. Navodni razlog nesreće je požar na jednom motoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:22